Üzleti tippek

Átmenetileg nő az adóteher

A fiskális politika fő törekvése a 2003-ben megkezdett kiigazítás folytatása és következetes végigvitele – áll a 2003-as előcsatlakozási programban (Pre-Accession Economic Programme, PEP). A bevételek növelése érdekében a kormány átmenetileg kénytelen magasabb adókat megállapítani és csökkenteni a reálbérek növekedésének ütemét.

A kiigazítási folyamat eredményeként – a 2004-től remélhetőleg meginduló fellendülés mellett – a külső egyensúly romlásának megállításával párhuzamosan az államháztartás finanszírozási szükséglete 2005-ig évente 1 százalékponttal mérséklődik, így a hiány mértéke 2005-re 3 százalék alá, 2006-ra 2,5 százalékra csökken. Ez azt jelenti, hogy a fenntartható gazdasági növekedési pályára való visszatérés érdekében a fiskális politika keresletszűkítő hatása középtávon is fennmarad. A bruttó államadósság GDP-hez viszonyított aránya a jelenleg is 60 százalék alatti szintről 2006-ra 54 százalékra mérséklődik.

A kormány kezdő lépésként 2003-ban elsősorban a kiadási oldal takarékos kezelését határozta el. A felzárkózást segítő infrastrukturális beruházások, az EU-csatlakozás költségeinek megjelenése, a keresetek reálértékének megőrzése az önkormányzati és közigazgatási területen, azonban emellett 2004-ben a tervezettnél nagyobb bevételeket is szükségessé tesz. Ennek biztosítására a kabinet a személyi jövedelemadó rendszerben meglévő kedvezmények szűkítését és az áfa-kulcsok megváltoztatását tervezi, amelyek eredményeként átmenetileg nő az adóterhelés mértéke, valamint a gazdaságpolitika más területén is tesz lépéseket.

A lakossági jövedelempolitika területén a korábbi időszakkal szemben az elkövetkező években a termelékenység dinamikáját lényegesen meghaladó reálbérnövekedés nem tartható fenn. A versenyszférában a vállalatok jövedelmezősége, a költségvetési szférában az ésszerű létszámgazdálkodás alapozhatja meg a keresetek emelkedését.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.