Pénzügy

Így adózunk 2018-ban

Megszabadulhatunk az adóbírság akár felétől, és egy pár adófajta is csökken január 1-től. Az új szabályok közül a legtöbbeket érintő változásokat emeltük ki.

Áfacsökkentés

Az általános forgalmi adó (áfa) mérséklése a következőket érinti:

  • Internetszolgáltatás – indult 27 százalékról, 2017-re lement 18 százalékra, 2018-ra pedig 5 százalékra mérséklődik.
  • Éttermi étel- és alkoholmentes italfogyasztás – az internetszolgáltatáshoz hasonlóan három lépcsőben csökkent, 2018-ban 5 százalék lesz.

Ha valaki a szilveszter estét étteremben tölti, akkor az áfa attól függ, mikor kéri a számlát, illetve hogy éjfél előtt, vagy éjfél után állítják-e ki neki, erősítette meg érdeklődésünkre Ruszin Zsolt adószakértő.

  • Hal és sertésbelsőség – szintén 5 százalékos áfával kell januártól számolni.
  • Ezenkívül kedvezményes, 5 százalékos áfa alá került egy novemberi módosítás nyomán a látássérülteket segítő eddigi eszközökön túl a Braille-írógép, -nyomtató és -kijelző is.

Szochocsökkentés

Csökken a béreket terhelő, munkáltatók, vállalkozók által fizetendő szociális hozzájárulás (szocho) adó is.

  • Eredetileg 27 százalékos volt, 2017-re levitték 22 százalékra, 2018-ban pedig 19,5 százalékot kell majd leróni.

A szochocsökkentés kedvező mellékhatása, hogy a cafeteriánál az egyes meghatározott juttatások adóterhe is tovább csökken, 43,66 százalékról 40,71 százalékra. A béren kívüli juttatások közterhe viszont nem változik, marad 34,22 százalék. Így a kettő közötti különbség tovább mérséklődik.

Kata

A szochocsökkentés miatt tovább nő a katázóknál az ellátási alap, a fizetendő kataadó viszont nem változik. Így aki 50 ezer forintos tételes adót fizet, annál 90 ezer helyett 94 400 forintot vesznek figyelembe 2018-tól (a nyugdíjnál és egészségbiztosításnál). Aki pedig a magasabb, 75 ezer forintos kataadót fizeti, annak 150 ezer forint helyett 158 400 forintra emelkedik az ellátási alapja.

Jobban járnak a vállalkozó egyetemisták, mert ha 2018-tól nappali tagozatosként, a tanulmányaik mellett katáznak, akkor nem számítanak többé főállású kisadózónak. Ez azt jelenti praktikusan, hogy feleannyi közterhet (50 ezer helyett 25 ezer forintot) kell fizetniük.

24.hu / Berecz Valter

2018-tól az ügyvédi irodák is katázhatnak. Jó hír az is, hogy az alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozóknak (köztük a katásoknak) mégsem kell külön vállalkozói számlát nyitniuk.

Viszont bár lehetett arról olvasni, hogy már 2018-tól felemelhetik az alanyi áfamentesség határát 8 millióról 12 millió forintra, ebből leghamarabb 2019-től lehet valami – erősítette meg Ruszin Zsolt.

Lefaragtak a kivából

A kisvállalati adó (kiva) a társasági adó mellett kiváltja a munkabért terhelő szochot és a szakképzési hozzájárulást is. Jelenleg mintegy 15 ezer kivázó van, és úgy látszik, szeretnék, ha ezt az adózási módot még többen választanák. Erre utal, hogy a kivaadó 1 százalékponttal, 13 százalékra mérséklődik. És hogy a NAV levelet is írt mintegy 70 ezer vállalkozónak, akiknek szerintük érdemes lenne áttérni a kivázásra.

Az indoklás szerint az adómérséklés összhangban van a munkáltatói adóterhek és a társasági adó csökkentésével (a tao 2017-ben a korábbi 19, illetve 10 százalékról csökkent 9 százalékra).

Szintén a vállalkozásokat érinti

Adminisztráció-könnyítés jeligére a vállalkozásoknak elegendő lesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) bejelentkezni, adataikat az adóhivatal adja át az önkormányzatoknak.

Huszonötszörösére nő a határ a kisüzemi sörfőzdéknél, így 200 ezer hektoliterig lehet alkalmazni az 50 százalékos jövedékiadó-kedvezményt.

Immár a röplabda is látvány-csapatsportnak számít adózási szempontból, így lehet majd támogatni a taóból. Emellett duplájára – 250 millió forintra – nő a bevételi határ a sportolók kedvezményes adózási módjában, az ekhóban. A sportvállalkozásoknak pedig a belépőjegy- és bérleteladásból, reklámközzétételi tevékenységből, szponzori szerződésből eredő bevétel után nem kell iparűzési adót fizetniük, amennyiben a vállalkozás elindul abban a bajnokságban, amelyben rendelkezik a versenyzők játékjogával.

2018-tól legfeljebb 10 százalékkal csökkenteni lehet a népegészségügyi-termékadó összegét. Ehhez az kell, hogy a gyártó egészségmegőrző programokat indítson, ennek költségeit lehet beszámítani az adó csökkentésénél.

Nem januári a tervezett bevezetés, de elvileg több tízmilliárd forintot hozhat a költségvetésnek az online számlázás. Legújabban 2018. július 1-jétől lehet kötelező a gépi számlázóknál.

Adóbírság

Úgy volt, hogy megfelezik, de végül maradt  200 százalék a maximális bírság, ha az adóhiány bevételeltitkolással, bizonylatok, könyvek meghamisításával, megsemmisítésével függ össze. A adóbírság egyébként alapesetben az adóhiány, illetve jogosulatlan igénylés 50 százaléka.

Bevezették az úgynevezett feltételes adóbírság kedvezményét. Ez azt jelenti, hogy ha az  adózó nem fellebbezi meg az  utólagos adómegállapításról hozott elsőfokú határozatot, és be is fizeti az adókülönbözetet, akkor mentesül a kiszabott adóbírság 50 százalékának megfizetése alól. Ezt a szabályt már 2017 végétől ki lehet használni. Akik tehát decemberben megkapnak elsőfokú határozatot az adóhatóságtól, azok is megfelezhetik a bírságukat ha fellebbezési jogukról január első napjaiban (30 napon belül) lemondanak és a határozat szerint befizetik az előírt adókülönbözetet.

Ellenőrzések, adóbevallás

Az adóellenőrzés időtartama januártól nem haladhatja meg a 365 napot. A változás nem érinti a magánszemélyeket, az egyéni vállalkozókat és a megbízható adózókat, mert náluk – ahogy most is – a revizoroknak 180 napon belül be kell fejezniük a vizsgálatot.

A cégeket és a magánszemélyeket is érinti, hogy már a 2017-es évre vonatkozóan sem készíthet a munkáltató adómegállapítást, helyette mindenki NAV-os tervezetet kap. A mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésére kötelezett magánszemélyeknek is az adóhatóság készíti el a bevallási tervezetet 2017-re

Ami még érdekes lehet:

És mi van helyette? Egyből törli az adószámot a NAV, ha olyan mulasztást tár fel – mondta érdeklődésünkre Ruszin Zsolt.

  • A NAV az eddigi 2 ezer helyett 5 ezer forint alatt nem írja elő a késedelmi pótlékot.
  • Egyszerűsödik a mulasztási bírság szabályozása.
  • Megszűnik néhány bírságtényállás, így például a háztartási alkalmazott bejelentésének elmulasztása, a jogszerűtlen adóelőleg mérséklése, a számlatartási kötelezettség megsértése és az üzletlezárást helyettesítő bírság.
Fotó: Getty Images/Tim Boyle

A bírságtényállások megszűnése azonban nem azt jelenti, hogy ha valaki ilyen hibát követ el, az többé nem baj. Ugyanis számos adózási vétség az általános tényállás alá kerül – tudtuk meg az adószakértőtől.

Az adózás rendjéről szóló módosítási javaslatok nem teszik könnyebbé az adózási adminisztrációt a jóhiszemű adózók számára. Nem változik az adónemek száma, a bevallások határideje és módja, vagyis semmilyen érdemi egyszerűsítést nem tapasztal majd a vállalkozások többsége

kommentálta a tervezett változásokat még november elején a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke, Zara László. Az ellenőrzési időkorláttal kapcsolatban kijelentette: csak akkor érne valamit, ha a 365 napos adóellenőrzési plafon jogvesztő határidővé válna, és az adóhatóság számára is jogi, anyagi következményekkel járna ennek túllépése.

Lakáskiadás

A hosszú távú ingatlan-bérbeadók jobban járnak ebben az évben: nem kell nekik a bérbeadásból származó 1 millió forint feletti jövedelmük után 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetniük. Azaz mindössze 15 százalék szja terheli őket.

A rövid távú bérbeadók, így az airbnb-zők pedig már három lakásra választhatják a tételes átalányadót.

A nemzetgazdasági tárca arra számít, hogy a könnyítésekkel nő a legális lakáskiadás aránya.

Emelkedő járulék és adómentes határ

Akiknek nincs biztosított jogviszonyuk, azoknak megint többet kell fizetniük. Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2018. január 1-jétől a fogyasztói árindex tervezett növekedésével párhuzamosan havi 7110 forintról (napi összege 237 forintról) 7320 forintra (napi összege 244 forintra) nő.

Az egyszerűsített foglalkoztatásból származó adómentes keretösszeg 7631 forint helyett 8255 forint lesz.

Családi adókedvezmény

  • 1 gyermeknél továbbra is maximum havi 10 ezer forinttal lehet csökkenteni a szülő fizetendő szja-ját, egyéni nyugdíj, illetve egészségbiztosítási járulékait. Ez már egy minimálbérből is elérhető.
  • 2 gyermeknél havi 15 ezer helyett már 17 500 forintot lehet igénybe venni gyermekenként, azaz összesen 35 ezer forintnyival csökkenthetik a szülők fizetendő adójukat és járulékukat. Ez szintén már egy minimálbérből elérhető.
  • 3 gyereknél és felette sincs változás: gyerekenként havi 33 ezer forinttal lehet csökkenteni a szülők által fizetendő közterheket. Ahhoz, hogy a lehetőséget teljesen ki tudja(ák) használni a szülő(k) három gyermeknél, bruttó 309 400 forintos kereset kell legalább.
A családi kedvezmény harmadát nem tudják igénybe venni a szülők
Az egy- és kétgyerekesek zöme maximálisan ki tudja használni a családi adókedvezményt, a többgyermekeseknél azonban csak az összeg 50 százalékát érvényesítik.

1+1 százalék

Az egyházaknak szóló 1 százalékos szja-felajánlásról állandó nyilatkozatot lehet majd tenni, azaz nem kell évente külön nyilatkozgatni. Amíg meg nem változtatjuk, vissza nem vonjuk a nyilatkozatot, addig veszik majd figyelembe azt, és automatikusan megy a kiválasztott egyháznak az adó egy százaléka. Ha a kedvezményezett egyház már nem felel meg a feltételeknek, akkor erről tájékoztat minket a NAV.

Változás az is, hogy immár a 31 bevett egyház is hozzáférhet az adófelajánlást tevő magánszemélyek adataihoz, nem csak a civil szervezetek.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik