Pénzügy
Budapest, 2017. november 27.
Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetõje kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. november 27-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Elvész a pénz: év végéig fizet vissza a NAV

24.hu
24.hu

2017. 12. 17. 09:37

A 2013. január 1. előtti túlfizetések idén december 31-én elévülnek, aki addig nem igényli vissza, keresztet vethet a pénzére. Ha van adótartozása, arra vezetik át, egyébként elvész.
Korábban a témában:

Tavaly 3,8 milliárd forint évült el, ennyit felejtettek az adózók a NAV-nál, mert elmulasztották visszakérni azt az összeget, amennyivel többet róttak le a kelleténél. Érdemes ellenőrizni az adószámlát, mert nemcsak az adótartozás, hanem a túlfizetés is elévül. Magánszemélyek jellemzően a személyi jövedelemadóból és az illetékből fizetnek be az elvártnál nagyobb összegeket, ám sokan az idő múlásával sem kérik vissza a feleslegesen befizetett pénzt, ami így végleg az államkasszánál marad – mondta az MTI-nek Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

Az adószámla ügyfélkapun keresztül bármikor lekérdezhető, de a NAV azoknak, akiknek legalább egy adónemben kétezer forintnál több tartozása vagy túlfizetése volt, postán megküldte az adószámla-kivonatot.

A NAV nem utalhat automatikusan az adószámláról, ezért a kiutalást, illetve egy másik adófajtára az átvezetést kérni kell. A túlfizetés visszaigényléséhez vagy az átvezetéséhez a 1717-es számú nyomtatványt kell kitölteni és benyújtani.

Tállai András hangsúlyozta, hogy a 2013. január 1-jét megelőzően keletkezett túlfizetéseket még két hétig lehet visszakérni, aztán elévülnek. Az államtitkár közölte azt is, hogy a hivatal igyekszik a lehető legnagyobb összeget “megmenteni” az elévüléstől, és ha van más adónemben fennálló hátralék, akkor a törlés helyett átvezeti, vagyis átkönyveli oda a túlfizetés összegét.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.