Pénzügy
birosag(210x140).jpg (Array)

MNB kontra Cetelem: megváltoztatták az ítéletet

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 07. 09. 12:25

Másodfokon részben másképp látta az ügyet a bíróság, mint első fokon: nem minden tisztességetelen, amit először annak ítéltek. A bank által fizetendő kereseti illetéket is mérsékelték. 

Korábban a témában:

Egyébként

Részben megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kontra Magyar Cetelem Bank Zrt. közérdekű perben a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla.

Mellőzték

A csütörtöki tárgyalás után ismertetett ítélet szerint az ítélőtábla több mint egy tucat – 16-18 – olyan kikötés, első fokon megállapított tisztességtelenségének, és ezen alapuló érvénytelenségének megállapítását mellőzte, amely álláspontja szerint nem tartozik az elszámolási törvény hatálya alá. A Fővárosi Ítélőtábla a Cetelem által megtérítendő kereseti illeték összegét 750 ezer forintra szállította le azzal, hogy a további 750 ezer forint kereseti illetéket az állam viseli. Kötelezte az MNB-t, hogy fizessen meg az alperesnek 500 ezer forint plusz áfa elsőfokú részperköltséget, valamint 1 millió 250 ezer forint másodfokú részperköltséget.

Az indoklás

Németh László bíró rövid szóbeli indoklásában kifejtette: a másodfokú bíróság azt vizsgálta, hogy a perbe hozott feltételek mindegyike kielégíti-e az elszámolási törvényben foglalt követelményeket. Úgy vélte, hogy az alperesi állásponttal ellentétben az elsőfokú bíróság nem sértett jogszabályt, és nem is terjeszkedett túl hatáskörén.

A bíró felhívta a figyelmet arra, hogy az MNB által beadott keresetlevél megszerkesztése eltért a szokásos szerkesztéstől, gyakorlatilag a rendelkezésére álló ászf és üzletszabályzat-kivonatokat “ömlesztette bele” a “nem kétszavas” keresetébe, nem is rendszerezte azokat, miközben az alperesnek csak 3 napos tárgyalási időköz állt rendelkezésére az ellenkérelem előterjesztésére az első tárgyaláson.

Németh László kiemelte: az ítélőtábla az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezésére nem látott indokot, így azt vizsgálta, vannak-e a tisztességtelennek megállapított ászf-ek között olyanok, amelyek nem tartoznak a törvény hatálya alá. Ezt 16-18 kikötésről állapította meg. A Fővárosi Ítélőtábla álláspontja szerint a per tárgyai csak azok az ászf-ek lehetnek, amelyek egyoldalú kamat-, díj-, vagy költségemelést tesznek lehetővé, míg az ezek megismerésére, közzétételére vonatkozó kikötések nem magát az egyoldalú emelést lehetővé tevő rendelkezések, emiatt nem tartoznak a törvény hatálya alá – emelte ki az indoklásban.

Hozzátette: az ítélőtábla is egyetértett azonban az elsőfokú ítélettel abban, hogy a kikötések mindegyike nem képes eleget tenni az átláthatóság követelményének.

Első fokon

A Fővárosi Törvényszék május 28-án kihirdetett elsőfokú ítéletében helyt adott az MNB közérdekű keresetének, így megállapította, hogy a Magyar Cetelem Bank Zrt. 2010. november 26-a után közzétett általános szerződési feltételei tisztességtelenek, ezért érvénytelenek.

Fellebbezésében az alperes bank az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését vagy az ítélet megváltoztatását, és egyben a támadott kikötések tisztességességének és érvényességének megállapítását kérte. A felperes az elsőfokú ítélet helybenhagyását kérte.

Az MNB összesen 16 pénzügyi intézménnyel szemben indított közérdekű kerestet a forintalapú és ténylegesen devizában törlesztett hitel-, kölcsön-, és lízingszerződéseikkel kapcsolatos, tisztességtelennek minősített egyoldalú kamat-, díj- vagy költségemelések miatt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.