Pénzügy

Milliárdokba fájhat az MNB-s pereskedés a bankoknak

mnb(210x140).jpg (Array)
mnb(210x140).jpg (Array)

Tizenegy közérdekű hitelperben döntött már a Fővárosi Törvényszék, és csak egy esetben adtak teljesen igazat a jegybank által beperelt banknak.

Már tizenegy közérdekű hitelperben döntött a Fővárosi Törvényszék, négy esetben a Magyar Nemzeti Bank pernyereségével zárult az elsőfokú eljárás, hat alakalommal részben helyt adtak a jegybank keresetének, egy esetben pedig az érintett pénzügyi intézménynek adott igazat a bíróság – írta hétfői számában a törvényszék közlésére hivatkozva a Napi Gazdaság.

Néhány ügy, köztük július elején a CIB Lízing és a Magyar Cetelem Bank pere a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.
Az MNB felügyeleti szóvivője a lappal közölte: négy eset már jogerőssé vált. Binder István hozzátette: az eljárások révén akár ügyfelek százezrei kaphatnak különböző összegeket.

Miután az MNB szakemberei a 2010 novembere utáni forinthiteleket áttekintették, azokban az esetekben indult közérdekű per, amikor felmerült a tisztességtelen kamatemelés gyanúja. Az MNB április végén 16 pénzügyi intézmény ellen indított pert.  Amennyiben a bíróság kimondja a növelés érvénytelenségét, a hitelintézetnek el kell számolnia ügyfeleivel. Binder szerint az érintett pénzügyi intézmények a bíróság ítéletének fényében akár milliárdos összegeket is visszafizethetnek ügyfeleiknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik