Pénzügy

Több mint 120 ezren aggódhatnak a pénzükért

penz-forint-euro-frank-deviza-penzugy-gazdasag(3)(210x140).jpg (pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság)
penz-forint-euro-frank-deviza-penzugy-gazdasag(3)(210x140).jpg (pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság)

A Buda-Cash-botrány kapcsán a pénzügyi felügyelet arra gyanakszik, hogy az ügyfelek pénzét megcsapolták. Az ügy miatt a felügyelet is kritikát kapott.

A botrány akkor pattant ki, amikor hétfőn kora este készenléti rendőrök szálltak ki a legrégibb magyar brókercégek egyikéhez. Visszaélésgyanús esetek miatt aztán kedden a Magyar Nemzeti Bank azonnali hatállyal fel is függesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét.

A gyanú szerint a cég az elmúlt 10 vagy inkább 15 évben meghamisította az adatszolgáltatást, becsapva ezzel az ügyfeleit, és a hatóságokat is, amelyből 100 milliárd forintos kár keletkezhetett. A cég kedd óta már a tőzsdén sem kereskedhet.

Hogyan derült ki a csalás?

A Portfolio.hu úgy tudja, a nyomozás nem is közvetlenül a Buda-Cashnél indult, a DRB csoportnál történt szabálytalanságok irányították rá a figyelmet a brókercégre. A brókercégeket 5 évente ellenőrzik, és a legutóbbi ellenőrzésre 5 éve került sor, de sem akkor, sem azóta nem tűnt fel a felügyeletnek, hogy csalás folyik a BC-nél. Bár a svájci frank botrány, és a több milliárd forintos ügyfélveszteségek ráirányították a figyelmet a brókercégre, ez önmagában nem lett volna elég az évtizedes csalássorozat felderítéséhez.

Miért csak most függesztették fel őket?

Jogos a kérdés, ha azt nézzük, milyen régóta folyhatott az átverés. Hiszen az MNB gyanúja szerint a Buda-Cash több évtizeden keresztül csalt, az elmúlt tíz évben szinte minden adatszolgáltatását meghamisította, a felügyeletnek azonban úgy tűnik, mindez nem tűnt fel semmi. A lap szerint piaci pletykák alapján az sem elképzelhetetlen, hogy a BC kifinomult kettős könyvelést működtetett, amivel sikerült megtévesztenie nem csak az ügyfeleket, de a felügyeletet is.

A brókercégek működését egyébként ötévente vizsgálják, és sem 5 éve, sem azóta nem volt gyanús a Buda-Cash működése a felügyeletnek. Úgy tudni, most is csak véletlenül akadtak fenn a szűrőn, a DRB-bankcsoport ellenőrzésénél feltárt visszásságok miatt.

120 ezren aggódhatnak

A Népszabadság úgy tudja, a Buda-Cash az ügyfelek számláit megcsapolva, vagy akár fiktív ügyleteket generálva működött a háttérben, amelyhez képest egészen más számokat publikált. Így ma az ügyfelek nem tudhatják, van-e bármi is a számlájuk mögött. A lap szerint több mint 120 ezren aggódhatnak a pénzükért. Úgy tudni, nem a avájci frank januári árfolyamrobbanása kapcsán pattant ki a botrány, de az azzal kapcsolatos tranzakciókat is átnézik. Mindenesetre az ügyfelek ezen az ügyleten is jóval többet veszthettek, mint amennyit a brókercég jelentett – írta a lap. 

Azt még nem tudni, menthető-e a cég, vagy felszámolás lesz az ügy vége. Utóbbi esetben persze kérdésese lehet, az ügyfelek mennyit kaphatnak vissza a pénzükből. A Bevára annyiban számíthatnak az ügyfelek, hogy ha a kártalanítás jár (felszámolás esetén), legfeljebb 20 ezer euróig.

Nem volt váratlan

Szakmabeliek szerint nem volt annyira váratlan a kipattant botrány, mert ahol (mint a Buda-Cashnél) 10 százalék feletti kötvényhozamot ajánlanak mostanában, azok egyszerűen alapból gyanúsak, kvázi pilótajátékot űznek.

A szakértők egyébként a jegybanki felügyeletet is kritizálják az ügy kezelésével kapcsolatban amiatt, hogy nem igyekeztek megnyugtatni a befektetőket. Ez szerintük a szabályosan működő cégekkel szemben is bizalomvesztést okozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik