Della

Oroszország azt hitte, hogy van egy láthatatlanná tévő köpönyege

Nem járunk messze attól, hogy az orosz társadalom ingerküszöbét elérje az ukrán háborúban meghaltak, megrokkantak és huzamosabb ideig harcképtelenné váltak, vagyis az emberáldozat mértéke. Tarjányi Péter, biztonságpolitikai szakértő a Dellában kifejtette: egy akkora országban, ahol nagyjából 20 millióra tehető a harcképes lakosság száma, egymillió katona elvesztése a csatatéren már kiválthatja azt a frusztrációt, ami a közhangulat megváltozásához vezet.

Ugyanezt a hatást még korai lenne várni a pénzügyi helyzet meggyengülésétől: az oroszok pénztárcáját még nem ü6rítette ki a hadigazdálkodás, az ár-összehasonlító oldalak szerint, például, az alapvető élelmiszerekhez még most is olcsóbban jutnak hozzá az oroszok (és az ukránok is), mint mi, Magyarországon. Ezzel együtt az orosz gazdaság igenis megérezte a felelősség súlyát, amit a háború kirobbantása jelent.

Részben a háború hatására a világ is őrült hadászati költekezésbe kezdett – globálisan kétezer milliárd dollár (a magyar GDP közel tízszerese) megy a harcászati képességek javítására, a védelmi képességek megerősítésére. Ez, illetve a NATO-szövetségesek kötelezettségvállalása olyan időszakban teszi próbára a nemzeti költségvetéseket, amikor a Covid-járvány és a rákövetkező válság kiürítette az állami kasszákat.

Tarjányi Péter szerint új trend alakult ki a világban, a kormányok az olcsóbb, de nagy tételben megrendelhető csapásmérő és elhárító fegyverzeteket keresik.

A műsorban arról is beszél a szakértő, hogy az ukránok által elfoglalt, oroszországi területeket október végén, november elején szabadíthatja fel végleg az orosz hadsereg, amelynek a vezérkarában, illetve a törzsi szinteken is várható felelősségre vonás az ukránok betörése miatt.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik