Della

Oszkó Péter: Orbán Viktor kapkod, a békemisszióval belpolitikai céljai vannak

A Donald Trump elleni merénylet egy kortünet, az egzisztenciális lecsúszástól rettegők táplálta radikalizálódás vezetett el odáig, hogy már a végső eszköz használatától sem riadnak vissza egyesek. Az eset messze túlmutat a politikai rivalizáláson – a vasárnap történtek hatással lesznek az egyébként is felkorbácsolt hangulatú amerikai elnökválasztásra, és nem csak politikai értelemben: hektikus piaci mozgásokra számít novemberig a Della vendége, Oszkó Péter volt pénzügyminiszter.

Azt is jósolja, hogy a befektetők kockázatkerülők lesznek, aminek már korábban is látszódtak jelei például az Egyesült Államok ingatlanpiacán.

Donald Trump esetleges győzelme végül csalódást okozhat a választáshoz nagy reményeket fűző Orbán Viktornak: az USA Kína-politikája még keményebb lehet, Trump gazdaságpolitikája pedig több hátránnyal, mint előnnyel járhat Európa, ezen belül is a legfőbb magyar exportpiacnak számító Németország számára – mondja Oszkó Péter. Ez végső soron tovább gyengítené a magyar gazdaság amúgy sem rózsás kilátásait.

A kockázatitőke-befektetéssel foglalkozó szakember aggódva tekint a jövőbe, nem látja azokat a külső és belső forrásokat, amelyekkel Orbán nagy biztonsággal el tudná vezetni az országot a 2026-os választásig. A miniszterelnök elmúlt hetekben mutatott aktivitását inkább kapkodásnak látja, semmint stratégiának, szerinte a kormányfőt belpolitikai érdekek vezérlik.

A költségvetési megszorítások is azt a célt szolgálhatják, hogy látszólag teljesüljenek a készülőben lévő uniós túlzottdeficit-eljárás megszüntetésének feltételei, egyben jövő nyárra megteremjenek a választási osztogatás forrásai.

Az adásban beszéltünk még az európai légiközlekedés összeomlásáról. A Wizzair egykori igazgatósági tagja elmondja, hogyan lehetne úrrá lenni a kaotikus helyzeten. Szó esett arról is, hogy a mesterséges intelligencia a technológiai fejlődés végét jelenti-e, és miért torpantak meg a nagy techcégek.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik