Della

A stratégiai megállapodások titkai: így játsszák ki a dolgozókat

Egyre-másra jönnek a hírek a Vasas Szakszervezethez tartozó gyárakból, üzemekből a termelés visszafogásáról, a munkaidő rövidítéséről, a csökkenő foglalkoztatásról. A vendégmunkások iránti, a jelek szerint inkább központilag motivált, semmint valós piaci igényeket kielégítő kereslet is elapadt az utóbbi időben – osztja meg tapasztalatait a Della hallgatóival László Zoltán, a szakszervezet alelnöke.

Mindabból, amit a műsorban átbeszéltünk – termelési kilátások romlása, piacszűkülés, a gyártás visszafogása az előttünk álló időszakban – az a kép rajzolódik ki, hogy az ipar még annál is kisebb mértékben járulhat hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez idén, mint amivel a kormány tervez. Hogy tényekkel is alátámasszuk:

a szakszervezet friss felmérése szerint a hatósugarukba tartozó cégek 41 százalékánál termelnek jelenleg alacsonyabb intenzitással.

Sok cég szenved a piaci megrendelések ciklikussága miatt: van olyan hazai, mezőgazdasági gépekkel foglalkozó vállalat, ahol az uniós tagállami támogatási programok leállítása miatt az idei év második felében megrendelés nélkül maradnak, viszont az első félév végén szinte folyamatos üzemmódban dolgoznak, hogy ki tudják elégíteni azon igényeket, amiket még a támogatási program felfüggesztése előtt sebtiben jelentkező és nyertes cégek jeleztek.

A szakszervezet tapasztalatai szerint az elmúlt időben általánosan gyengült a munkavállalói jogok érvényesülése a feldolgozóiparban, jobban a távol-keleti tulajdonban lévő gyáraknál, de a nyugati cégek felől is rosszakat hallani. Szóba került a Dunaferr is, ahol a Liberty Steel leállította a kokszgyártást, ezzel sokakat kétségbe ejtve, akik szerint megpecsételődött az acélgyártás jövője a városban. A választás másnapján közzétett döntésről a cég nem tájékoztatta a szakszervezetet, holott László Zoltán szerint kötelezettsége lett volna. A műsorban ezzel összefüggésben arról is beszéltünk, hogy a nagyvállalatokkal kötött, titkosítással védett stratégiai megállapodások kiszivárgott részletei milyen alkut mutat meg a multik és a kormány között, melyek kárvallottjai a munkavállalók.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik