Della

Ürge-Vorsatz Diána: Oroszország és Kanada lehet a jövőben a Föld élelmiszerraktára

A klímaváltozás az északi félteke felső régiójában teremti meg a mezőgazdasági kultúra továbbélésének feltételeit – vetíti előre a Dellában Ürge-Vorsatz Diána, a CEU professzora, az ENSZ klímaügyi tanácsának alelnöke, aki szerint Oroszország és Kanada kerül helyzeti előnybe, így nagyrészt e két országon fog múlni a világ élelmiszer-ellátása. A változás még nem elkerülhetetlen, de az esély egyre csökken.

Az európai időjárási viszonyok szempontjából kulcsfontosságú Golf-áramlat leállása egyre nagyobb valószínűséggel fenyeget már a mi életünkben is. Ez valahol 6–7 Celsius-fokkal csökkentheti az átlaghőmérsékletet, de lesznek olyan helyek is, ahol akár 20 fokkal is visszaeshet a hőmérséklet a legújabb kutatások alapján. Egyelőre azonban a felmelegedés okoz fejtörést: a szakértő szerint figyelmeztető jel az emberiség számára, hogy a földi hőmérséklet alakulását nyomon követő grafikonok skálázásába a tavalyi értékek már nem fértek bele,

a vonal elkezdett lemenni a képernyőről.

Ez még a tudósokat is kétségbe ejtette, akik nagyon bíznak benne, hogy az El Nino-jelenséggel lehet magyarázni az eseményeket, de egyelőre nincs megnyugtató válasz.

Mindazonáltal nem arról van szó, hogy holnapután – mint a népszerű mozifilmben – beáll egy új jégkorszak, vagy a Nap felperzseli a földet, de a különböző klimatikus változások felerősítik egymást. Ez pedig nem hagyja érintetlenül a gazdasági világot sem: a CEU professzora szerint a tavalyi élelmiszerár-robbanás mögött is fel lehet fedezni a klímaváltozás hatását. Mint ahogy az orosz-ukrán háborúban is van ennek nyoma, ott ráadásul közvetlen környezetkárosító hatások is jelentkeznek a harci események miatt.

A környezetet pusztító emberi tevékenységek közül a szakértő a talajszennyezést tartja a legveszélyesebbnek, azt még az éghajlatváltozásnál is nagyobb időzített bombának gondolja. Arról is beszéltünk a műsorban, hogy a manapság népszerű zöldkötvény-kibocsátások nem szolgálják mindig a jó célt, de valójában már csak ezeknek a kötvényprogramoknak lenne létjogosultságuk, az egyéb finanszírozásokat büntetniük kellene a piacoknak. Szó esik továbbá arról, hogy Európa rövidlátó módon még mindig a hagyományos utakon keresi az energiaforrások biztosítását, pedig nem szorulna importcsatornákra, ehhez azonban szemléletmódváltás kellene. Például energetikai szempontból önellátó épületek építésével, ami a klímanyereségen túl az ott élők egészségét is jobban óvná: számítások szerint öt nappal lehetne rövidebb a betegszabadságon töltött napok száma ezzel a technológiával.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik