Gazdaság

A brutális új rezsiszámla miatt számos vendéglő, cukrászda is bezárhat

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A hazai vállalkozások helyzetén egyáltalán nem segített az évszázad egyik legenyhébb téli időszaka. Sőt, mint Balogh József energetikai szakértő a Pénzcentrumnak elmondta, a problémák még csak most kezdődnek, például a vendéglátásban. Példákat is hozott rá, mivel szembesülhetnek a vállalkozók,

  • egy kis kávéház eddig durván 237 ezer forintot fizetett, most pedig 2,7 millió forintról jött neki a számla. Ami számára egyenlő a csőddel.

A legnagyobb pofont azok fogják kapni, akik eddig 2-3 éves fix szerződésben voltak, még pont elcsípték a régi, olcsó árat. Amikor ők átkerülnek a mostani piaci körülmények közé, szintén tízszeres számlákat kaphatnak. És ha erre nincs pénz, azt bezárást jelenthet.

Akik már korábban megkapták az új, jelentősen megemelt számlákat, és nem tudták kifizetni, azoknak pedig most tavasszal fog lejárni a türelmi idő, így a szolgáltatók lassan indítják majd a behajtásokat.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Flesch Tamás a portálnak azt mondta, arról nincs információjuk, hogy hányan kerültek bajba a megemelkedett számlák miatt, ám a bezárási hullám már hónapokkal ezelőtt elindult, hiszen mindenki ki tudta volna számolni, mennyi lesz a megemelkedett energiaköltsége. Ezért sokan bezártak még a korábbi, elfogadható árú rezsiszerződések lejárta előtt, mert tisztában voltak vele, hogy az új számlákat nem fogják tudni kigazdálkodni. Most úgy tűnik, az járt a legjobban, aki nem fix szerződést kötött, hanem piaci áron számláznak neki – esetleg fele-fele arányban fix és piaci áron kapja az energiát –, hiszen az utóbbi hónapokban jelentősen csökkentek az energiaárak.

A Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke szerint az energiaválság már tavaly év végén elég nagy problémákat okozott, mivel több vállalkozásnak lejárt a szerződése, vagy egyoldalúan felmondta a szolgáltató az élő szerződésüket. Erdélyi Balázs a Pénzcentrum kérdésére kifejtette, már tavaly novemberben és december voltak olyan vállalkozások, akik egyszerre fizették az aktuális fogyasztásuk után a számlát és közben előre kellett fizetniük a januári és februári számlájukat is, ami kifejezetten nehéz időszak volt. Aki talpon maradt, az abban bízik, hogy tavasztól talán könnyebb lesz. A nagy kérdés a következő tél lesz szerinte, mert akkor fog majd eldőlni, kik azok, akik már nem akarnak, vagy nem tudnak egy újabb költséges télnek nekiindulni. Ezért mondta, hogy az átmeneti, vagy végleges bezárások év végén várhatóak.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Neubauer Katalin szerint nemcsak a vállalkozások kerülhetnek nehéz helyzetbe az elszállt energiadíjak miatt, hanem a hazai infláció letörése is veszélybe került a magas számlák, illetve a hosszabb távú szerződések miatt. Kitért arra is, hogy amikor a tejtermékeknél indult el az árcsökkenés, a kereskedelmi láncok próbáltak a nem nagyvállalati szektorba tartozó beszállítókkal is tárgyalni. Akkor derült ki, hogy a kkv-szektor szereplői sok esetben a múlt év utolsó hónapjaiban kötöttek új energiaszerződést. Esetükben nem csak az a baj, hogy ki tudják-e fizetni a számlákat, hanem az, hogy a magas energiaköltségekkel kalkulált önköltségi áraik nem versenyképesek. A szakember szerint sokan egyébként nem is tudtak olyan mozgószerződést kötni, amelyben havi indexált árakat fizethetnek: vagy nem kaptak ilyen ajánlatot a szolgáltatótól, vagy nem tudtak a lehetőségről. Ezért is beszél Neubaer Katalin energiacsapda-helyzetről.

Kapcsolódó
Működik a csodafegyver az élelmiszereknél és az építőanyagoknál, de a gázárra nem alkalmazzák
Több bejelentés érkezett a versenyhivatalhoz az energiaárak miatt, de az nem indított eljárást az MVM ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik