Gazdaság

A Prímánál és a Tescónál már korlátozzák, mennyit vehet a hatósági áras tojásból, burgonyából

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán jelentette be, hogy két újabb termékkel, a tojással és az étkezési burgonyával bővül a hatósági áras áruk köre. A szerda éjjeli kormányrendeletből az is kiderült, hogy már csütörtöktől él az új szabály: a tojás és az étkezési burgonya esetében a bruttó kiskereskedelmi ár nem lehet magasabb a kereskedő által 2022. szeptember 30-án alkalmazott árnál.

Az üzleteknek nem sikerült egy éjszaka alatt átállni, így haladékot kaptak, hétfőig.

Van azonban, ahol már a hatósági áron lehet megvásárolni a tojást, mint például egy CBA Príma-üzletben. Ráadásul korlátozott mennyiségben. A Telex szúrta ki, hogy a Diétás Magyar Múzsa Facebook-oldalán megjelent egy kép, miszerint maximum 30 darabot lehet vásárolni az üzletben a hatósági áras tojásból.

A lap megkérdezte a CBA kommunikációs igazgatóját a korlátozásról. Fodor Attila azt mondta, hogy a mennyiségi korlátozás üzletenként nem egységes, mivel franchise rendszerben üzemelnek, és az ilyen döntések meghozatala egyéni szinten történik.

„Amióta az árstopos termékek léteznek, azóta különböző gyakorlatok alakultak ki a különböző üzletekben: van, ahol limitálják az egyszerre megvásárolható termékek mennyiségét, van, ahol erre nincsen szükség. Ez azért van így, mert amikor az árstop elindult, akkor azzal találtuk szembe magunkat, hogy vélhetően továbbértékesítési szándékkal vagy akár vendéglátóhelyeket is üzemeltető vállalkozások is megjelentek, és elkezdték ezeket a hatósági áras termékeket nagy mennyiségben felvásárolni. Nekünk az alapvető célkitűzésünk a lakosság folyamatos ellátása, ezért úgy gondoltuk, hogyha ez továbbra is fennáll, akkor a lakosság ellátásában lehetnek zavarok. Úgyhogy itt a tojás vonatkozásában is ugyanez a helyzet áll elő: szeretnénk azt, hogy folyamatosan ott legyen a termék, ehhez helyenként szükség lehet óvintézkedésekre” – mondta a Telexnek Fodor Attila.

Amikor a november 9-ei Kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy a burgonyára és a tojásra terjesztik ki az ársapkát, azt is mondta, azért erre a két termékre, mert azt kellett megnézni, hogy alapvető élelmiszer legyen, és az ellátás biztosított legyen. Magyarán ezeknél a termékeknél lehetnek biztosak abban, hogy nem lesz termékhiány.

A Telex megkérdezte a többi láncot is, terveznek-e korlátozást az új árstopos termékeknél. A válaszok alapján a Spar még vizsgálja a kérdést, a Tesco azonban már bevezetett korlátozást. Eszerint csütörtöktől az alábbiak szerint lehet vásárolni az új hatósági áras termékeket a Tescóban:

  • lédig étkezési burgonya bármilyen összetételben, több fajta együtt vásárlása esetén is: 2 kg háztartásonként.
  • Csomagolt étkezési burgonya esetén, függetlenül attól, hogy milyen kiszerelésű: 1 csomag háztartásonként. Ez azt jelenti, hogy lehet venni egy csomag 3 kg-os vagy 5 kg-os burgonyát is.
  • Friss tojás esetén háztartásoként 1 doboz, bármely kiszerelésből. Azaz egy doboz 10 db-os vagy egy tálca 30 darabos is vásárolható, a lényeg, hogy csak egy doboz lehet.
Kapcsolódó
Borítékolható a burgonyahiány
Kevés volt a termés, és az árstop miatt is várható hiány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik