Gazdaság

Nem a legjobban megdrágult élelmiszerekre tesz a kormány ársapkát

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A november 9-ei kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a burgonyára és a tojásra terjesztik ki az ársapkát. Azért erre a két termékre, mert azt kellett megnézni, hogy alapvető élelmiszer legyen, és az ellátás biztosított legyen. Magyarán ezeknél a termékeknél lehetnek biztosak abban, hogy nem lesz termékhiány. Konkrétumokat is elárult a tojás és a burgonya árstopjáról. A kormány számításai szerint a tojás 25 százalékkal, a burgonya pedig 10 lesz olcsóbb a mostani árnál.

Jelenleg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentése szerint 10 darab tojás átlagára 899 forint – ebből kiindulva 675 forintra mehet vissza a tojásár. Augusztusban 658 forintot írt a KSH, szeptemberben már 723 forintot.

A kései burgonya októberben a KSH jelentése alapján 380 forint volt, ebből kiindulva a 10 százalékos árcsökkenéssel 342 forint lehet – ez is valahol az augusztus-szeptember közötti árat jelentheti.

Bár a hvg.hu kérdésére Gulyás azt mondta, hogy csak az M-es tojás árát maximálják, a többi fajtáét nem, utóbbi a Miniszterelnöki Sajtóiroda közölte, hogy az összes tojás ársapkás lesz. A krumplik közül a késői burgonya árát rögzítik a szeptemberi szinten. A miniszter azt is elmondta, hogy a burgonyánál és a tojásnál december 31-ig tervezik az árstopot. Továbbá kijelentette, hogy

a tojás és a burgonya drágult a leginkább, ezért a bruttó kiskereskedelmi árat a szeptember 30-i áron rögzítik.

A KSH gyorsjelentése kilenc élelmiszert emelt ki a legjobban drágulók közül, ezek

  • a tojás (87,9 százalék),
  • a kenyér (81,4 százalék),
  • a tejtermékek (75,4 százalék),
  • a sajt (74,7 százalék),
  • a vaj és vajkrém (71,6 százalék),
  • a száraztészta (58,6 százalék),
  • a margarin (58 százalék),
  • a péksütemények (54,7 százalék) és
  • az édesipari lisztes áru (53,4 százalék) drágult.

Ebben a listában valóban a tojás szerepel az első helyen, azonban a burgonya be sem került.

Korábban azt kommunikálta a kormány, hogy a 40 százalék felett dráguló élelmiszerekre terjesztenék ki az ársapkát. Megnéztük a részletesebb, a termékek és szolgáltatások árait tartalmazó KSH-kimutatást is. Abból az derült ki, hogy összesen 54 termék drágult 40 százalék felett, ezek között pedig 40 darab élelmiszer volt. És nem a tojás, vagy a burgonya drágult a legjobban. A barna, illetve fehér kenyér, a vaj, a sajt és a tejföl ára emelkedett a legjobban egy év alatt. Utána jön a tojás, majd 27. helyen a kései burgonya.

Persze ahogy fentebb is írtuk, az ellátásbiztonságot is szem előtt tartotta a kormány, amikor éppen a tojást és a burgonyát jelölte ki ársapkára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik