Élő Belföld

A tojásra és a burgonyára vezet be árstopot a kormány

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Vége

Véget ért a Kormányinfó, köszönjük a figyelmet.

Gulyás: Nem elvárható, hogy Orbán interjút adjon a kritikus sajtónak

Gulyás szerint nem elvárható, hogy Orbán Viktor interjút adjon a kritikus sajtónak, majd később arról beszélt, hogy egyébként a miniszterelnök április 6-án három és fél órán keresztül válaszolt az újságírók kérdésére. A témát ismét a Baranyi-interjú adta. Gulyástól megkérdezték, az rendben van-e, hogy Orbán egy komplett szerkesztőségre mondta, hogy fakenews-gyár, amikor korábban a Telex újságírója kérdezni szerette volna. A miniszter szerint ez nehéz vita, nem jelentené ki, hogy a fakenews-gyár kizárja azt, hogy ott újságírók dolgoznak. Gulyás a Kormányinfó elején arról beszélt, hogy a politikusnak nincs joga ahhoz, hogy meghatározza, hogy ki újságíró és ki nem, azt viszont mindenki eldöntheti, hogy kinek akar válaszolni.

Az ügyeleti rendszer átalakításáról is kérdezték a minisztert. Elmondta, hogy néhány napon belül ismert lesz minden részlet, de hozzátette: szükség van az átalakításra.

Az M-es tojás árát maximálják,

a többi fajtáét nem – derült ki a hvg.hu kérdésére. A krumplik közül a késői burgonya árát rögzítik a szeptemberi szinten.

Frissítünk!

A miniszterelnökségi sajtóiroda később pontosította Gulyás szavait: minden méretű tojásra érvényes az árstop.

A kisboltok bezárnának, ha nem lennének ársapkák

Néhány esetben szabtak ki bírságot azokkal szemben, akik nem árulták az árstopos termékeket – árulta el Gulyás Gergely. A kisboltok bezárnának szerinte, ha nem lennének árstopok. Azt egyelőre nem árulja el Gulyás, hogy mekkora összegből segítik ki a kisboltokat.

Pár napot még várni kell az olcsóbb tojásra és krumplira

A lehető leggyorsabban, néhány napon belül lép életbe a tojás és burgonya ársapkája –mondta Gulyás, pontos időpontot viszont nem tud. Továbbra is téma a finn és a svéd NATO-csatlakozás. Gulyást kérdezték arról is, hogy miért fontosabb az Aranybulla fontosságáról vitatkozni és szavazni a parlamentben, mint a ratifikálásról. Gulyás szerint nem lehet összehasonlítani ezt a két dolgot. Azt viszont kihangsúlyozta, hogy a török álláspont eltér a magyartól.

Gulyás elmagyarázta, miért a tojás és a krumpli lett hatósági áras

Mindig is az egész helyreállítási alapot kértük, a hitelt akkor kérjük, ha sikerült megállapodni a bizottsággal

– válaszolta a 24.hu-nak Gulyás Gergely az uniós tárgyalásokkal kapcsolatban. Megismételte, hogy Magyarország egyelőre azért nem tudta ratifikálni a finn és a svéd NATO-csatlakozást, mert folyamatosan újabb törvényeket kell meghozni és megszavazni az uniós pénzek érdekében. Ez is oka a késésnek. Azt pontosan nem tudta megmondani a miniszter, hogy hány törvény áll sorban a ratifikáció előtt, de kiemelte, hogy nekünk a finnek és a svédek a szövetségeseink, így számíthatnak ránk, ha mi is rájuk.

Miért a tojás és a krumpli lett árstopos? – kérdezte a 24.hu Gulyást.

Azt kellett megnézni, hogy alapvető élelmiszer legyen, és az ellátás biztosított legyen.

Magyarán ezeknél a termékeknél lehetnek biztosak abban, hogy nem lesz termékhiány.

Mit kezd a magas infláció miatt keletkező plusz áfabevétellel a kormány? – kapta a következő kérdést a miniszter. Gulyás elismerte, hogy az infláció esetén valóban előállhat olyan helyzet, hogy az államnak több lesz bevétele, mint a kiadása, de most nem ez a szituáció. Pontos számot nem tud mondani, de becslése szerint 1500 és 2000 milliárd között van a magyar állam többletkiadása.

Megismételte, hogy a lakossági piaci ár mértékéről december végéig kell dönteni, ezt még nem tették meg, de szeretnék fenntartani a jelenlegi árat. Gulyás úgy gondolja, hogy jól kalkulált a kormány, vagyis a lakosság kétharmada maradt benne a rezsicsökkentésben.

Minden más részletkérdés a pedagógusok fizetéséhet képest

A KRÉTA-rendszer támadásáról csak annyit tud a miniszter, hogy folyik egy vizsgálat, de egyelőre nem tudni, hol történt mulasztás. Meg lehet határozni egy fix óraszámot, de a pedagógusokkal kapcsolatban semmit nem tudnak addig megoldani, amíg a fizetésüket nem rendezik. Minden más részletkérdés a pedagógusok fizetéséhet képest – hangsúlyozta Gulyás. Elmondása szerint közel 800 ezer forintra emelkedhetnek a hivatalos tanárbérek, egyes esetekben ennél is magasabbra, ami szerinte egy válság sújtotta időszakban példátlan előrelépés.

25 százalékkal lesz olcsóbb a tojás

Gulyás konkrétumokat árult a tojás és burgonya árstopjáról. A kormány számításai szerint a tojás 25 százalékkal, a burgonya pedig 10 lesz olcsóbb a mostani árnál.

Gáznál és áramnál sem emelkedik a rendszerhasználati díj

– tisztázta a miniszter. A kereskedelmi láncok úgy egyensúlyoznak, hogy más termékeknek az ára megemelkedik – vetették fel Gulyásnak, de a miniszter szerinte a kisboltokban nincs ilyen hatás, sőt, azt gondolja, hogy sehol nem lehet az árat teljes egészében áthárítani.

Pedagógusok bére

Mindenki egyetért abban, hogy a pedagógusok bérét radikálisan emelni kell. A rezsicsökkentést minden pedagógus család élvezi, a pedagógusok nagy többsége pedig örömmel beleegyezne, ha egy év alatt duplájára emelkedne meg a bére – állapította meg Gulyás Gergely. A Pedagógusok Szakszervezete szerint közben megszüntethetik a pedagógusok közalkalmazotti státuszát, de Gulyás elmondása szerint egyelőre nincs ilyen elképzelés.

Év végéig hozták meg a döntést az árstopról

December 31-ig döntöttek erről –  mondta a tojás és a burgonya árstopjáról Gulyás Gergely. A rendszerhasználati díj pedig a mai naptól nem emelkedhet. A brutális inflációval kapcsolatban elmondta, hogy a hatósági árakat pont azért csinálják, hogy ne nőjön még jobban az infláció. Gulyás elismerte, hogy augusztus óta csökken a gázár, de a jelenlegi rezsicsökkentés feletti árakat még akkor állapították meg, amikor nagyon magas volt az ár. December 31-ig nem is változik a gáz ára, ezzel kell számolni Gulyás szerint.

A Baranyi-ügyről is beszélt Gulyás

A Magyar Nemzet kérdésére azt mondta, egy politikusnak sincs joga ahhoz, hogy meghatározza, hogy ki újságíró és ki nem, azt viszont mindenki eldöntheti, hogy kinek akar válaszolni. Példaként hozta, hogy Helmut Kohl német kancellár egy szerinte méltatlan cikk után többé egyetlen interjút sem adott a Spiegelnek. Egyébként azt mondta, érdeklődéssel figyeli helyettese, Fürjes Balázs államtitkár és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester vitáját:

Kapcsolódó

A kistelepülések boltjai kapnak támogatást 

A kereskedelemi cégek nem kapnak támogatást, de a kistelepülések boltjai igen

– árulta el Gulyás Gergely.

A Gyármentő-programmal kapcsolatban elmondta, hogy pillanatnyilag a költségvetés ezt a támogatási mértéket engedte meg. Magyarán nem lesz további támogatás egyelőre.

Nemzeti konzultáció

Időről-időre nyilvánosságra hozzák majd a konzultáció eredményeit, de egyelőre ennek nincs itt az ideje, mivel közel az ország harmada még nem kapta meg az íveket – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Demokrata többségre számít az amerikai szenátusban Gulyás

Gulyás Gergelyt az amerikai félidős választásokról kérdezte az M1, elemzői megállapításokat tett, azt mondta, a végeredmények ismerete nélkül is biztosnak látszik, hogy a republikánusok kerülnek többségbe a képviselőházban, a jelek szerint azonban a demokraták kezében marad a szenátus.

Gulyás: Vannak igazságszolgáltatási igényei az uniónak

Gulyás Gergely elismerte, hogy az unió újabb igényeket támasztott Magyaroroszággal szemben. Ezeket igazságszolgáltatási igényeknek nevezte.

Az igazságszolgáltatás független Magyarországon, így ezen a területen csak a különböző hatásköri kérdések pontosítása, változtatása lehetséges

– jelentette ki a miniszter. Ezzel a módosítással a miniszter szerint az utolsó olyan megállapodás is létrejön, ami az uniós helyreállítási alap forrásainak megszerzéséhez szükséges.

Extraprofit adót vetnek ki

Gulyás bejelentette azt is, hogy extraprofitadót vetnek ki a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre, hogy a rendszerhasználati díj ne emelkedjen. Reményeik szerint 40 milliárdos költségvetési bevételre tesznek szert ezzel.

Két termékre terjesztik ki az árstopot

A legnagyobb probléma a szankciós infláció. Az energiaárak emelkedése jelenik meg az élelmiszerárak növekedésében is. A kormány célja, hogy a felére csökkentse az inflációt, ezért fenntartják az árstopot, sőt hogy újabb két termékre terjesztik ki – mondta Gulyás Gergely.

A tojás és a burgonya drágult a leginkább, ezért a bruttó kiskereskedelmi árat a szeptember 30-i áron rögzítik

– jelentette be.

A friss szerdai inflációs adatok szerint az élelmiszerek ára 40 százalékkal emelkedtek egy év alatt, ezen belül leginkább

  • a tojás (87,9%),
  • a kenyér (81,4%),
  • a tejtermékek (75,4%),
  • a sajt (74,7%),
  • a vaj és vajkrém (71,6%),
  • a száraztészta (58,6%),
  • a margarin (58,0%),
  • a péksütemények (54,7%) és
  • az édesipari lisztesáru (53,4%) drágult.

A termékcsoporton belül a cukor (11,8%) és az étolaj (4,4%) ára nőtt a legkisebb mértékben. Egyes jóslatok szerint a kenyér kilója kétezer forint is lehet jövőre.

Az árstop a legnagyobb kérdés

Napokon belül dönthet a kormány arról, milyen élelmiszerekre terjeszti ki az árstopot – erről beszélt Nagy Márton miniszter, ezért most mindenki arra számít, hogy Gulyás Gergely jelenti be az újabb hatósági áras termékek listáját. Nagy arról beszélt, hogy olyan termékekre kell árstopot bevezetni, melyekből a hazai termelés dominál, illetve olyan termékekben kell gondolkodni, melyek áremelkedése kiemelkedően magas, és meghaladta a 40 százalékos élelmiszer-inflációt. Sok ilyen termék van.

Kormányülés után Kormányinfó

Legutóbb október 22-én tartott Gulyás Gergely Kormányinfót, akkor Nagy Márton is csatlakozott hozzá. A miniszterek bejelentették, hogy a kis- és középvállalkozásoknak is kamatstop jön, Nagy Márton pedig arról beszélt, hogy nem lesz recesszió.

Kedden ismét összeült a kormány:

Olvasói sztorik