Gazdaság

Nem ment elég gyorsan a nagy láncoknak a tojás és a krumpli átárazása, a kormány türelmi időt adott

Sok üzletben még csütörtökön reggel is magasabb piaci áron árulták a tojást és a krumplit. Az RTL Híradója szerint több budapesti bevásárlóközpontokban nem sikerült az éjszaka átállni a kormány által elrendelt hatósági árakra az új ársapkás termékek esetében.

Az újabb árstopról szóló rendelet a Magyar Közlönyben csak szerda éjszaka jelent meg, csütörtöktől viszont már hatályba is lépett a szabályozás. A híradónak nyilatkozó boltos szerint korábban nem kaptak tájékoztatást arról, hogy a Közlöny éjszaka fog megjelenni, ezért a reggeli felkészülés kapkodással indult.

A Kereskedelmi Szövetség közleményben jelezte, hogy lehetetlen ilyen rövid idő alatt felkészülni a változásra, hiszen a rendelet kihirdetésének időpontjában az üzletek többsége már bezárt, a dolgozók pedig hazamentek.

A Híradó kérdésére a Lidl Magyarországtól azt írta, hogy az új árak kihelyezése és a kasszák átállítása időt vesz igény, de csütörtökön befejezték az átállást. A CBA viszont komoly nehézségként jellemezte az gyors átárazást, a Tesco pedig közölte, hogy megfeszített munkával próbálják elvégezni az átárazást de még nem fejeződött be az új árak kihelyezése.

Délután az Igazságügyi Minisztérium közölte, hétfőig türelmi időt kapnak a boltok. A fogyasztóvédelem csak akkor büntet, ha az átárazásra a boltos önhibájából nem került sor.

Az Országos Burgonyaszövetség és Terméktanács közben a hatósági ár miatt krumplihiánytól tart. Az aszály miatt jelentősen csökkent a magyarországi termés, de a külföldi krumpli sem olcsó. Ezért az is előfordulhat, hogy a külföldi beszerzési ár magasabb, mint a kormány által meghatározott hatósági ár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik