Gazdaság

Később dönthet a kormány a lakossági napelempályázat második szakaszáról

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A Technológiai és Ipari minisztérium (TIM) október 17-ei, hétfői közleményéből derült ki, hogy a kormány elhalaszthatja a lakossági napelemes pályázatok második szakaszát. A közlemény egyébként éppen arról szeretne mindenki biztosítani, hogy tovább erősödik a magyar háztartások energiabiztonsága.

Azt írják, a rezsicsökkentés megvédését szolgálja a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve keretében meghirdetett lakossági napelemes pályázat is, amelynek segítségével a háztartások környezetszennyező fűtési rendszereiket megújuló energiaforráson alapuló, korszerű és környezetkímélő megoldásokkal válthatják ki. A pályázatra több mint 43 ezer támogatási kérelem érkezett, közülük eddig már több mint 25 ezer pályázó rendelkezik támogatói okirattal. Az eddig megítélt támogatások összege meghaladja a 90 milliárd forintot. Ebből a pályázatból jönne a második kör, amiről – mint a Portfolio.hu emlékeztet – szeptember elején még azt ígérte a kormány, hogy idén ősszel kiírja az új pályázatot.

A TIM friss közleményéből viszont az derül ki, hogy mivel a kormány a hazai költségvetés terhére teljes mértékben előfinanszírozza és a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervről szóló bizottsági megállapodásig biztosítja a szükséges forrásokat, a pályázat második szakaszáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születik döntés.

Arra is kitérnek, hogy a napelemes rendszerek gyors ütemű terjedésével a villamos energia hálózat fejlesztése is szükségessé vált, így a kormány ideiglenesen felfüggeszti a betáplálási lehetőséget az újonnan csatlakozó lakossági napelemes rendszerek esetében. Ami ugye azt jelenti, hogy a kormány a szaldóelszámolást egyetlen tollvonással, egyik napról a másikra felszámolta, mert a jelenlegi rendszer nem képes befogadni több napelemmel termelt áramot.

Kapcsolódó
Padlóra küldheti a magyar napelemes piacot a kormány döntése
Megszűntetnék a a szaldóelszámolást, ezzel keveseknek lesz vonzó a napelem-telepítés. 

Azt is hangsúlyozzák, hogy minden korábbinál nagyobb villamosenergia-hálózat fejlesztés kezdődött a megfelelő kapacitás biztosítása érdekében, meg hogy a kormány jelentősen gyorsítja és egyszerűsíti az eljárást a még könnyebb napelem-telepítés érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik