Közélet

Ledöbbent a hazai napelemes szakma Gulyás bejelentésén

A MANAP Iparági Egyesület (MANAP) elnöksége döbbenettel áll a 2022. október 13.-i Kormányinfón elhangzottakkal kapcsolatban: a bejelentett, tervezett változások nem egyértelműek, napelemet használni tervező magánszemélyek tízezrei nem tudják, mi vár rájuk, ha napelemes rendszert terveznek – írja közleményben a hazai napelemes szakmai szervezet, a szakma érdekképviselete. A MANAP ezért arra kéri a kormányt, tegye egyértelművé, mit tervez a magyar napelemek jövőjével.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón arról beszélt, hogy:

A nagy igények és hálózat rendkívüli túlterheltsége miatt döntött úgy a kormány, hogy változtat a telepítés szabályain. Mivel a villamosenergia-rendszer már nem tudja befogadni a megtermelt energiát, a betáplálási kötelezettséget felfüggeszti, ezzel az eljárás is egyszerűsödik.

Kapcsolódó
Padlóra küldheti a magyar napelemes piacot a kormány döntése
Megszűntetnék a a szaldóelszámolást, ezzel keveseknek lesz vonzó a napelem-telepítés. 

A MANAP elnöksége szerint a miniszter bejelentése gyakorlatilag megállította a piacot, bizonytalanságban hagyva a megrendelőket és a napelemes iparág szereplőit egyaránt. Hozzáteszik: a magyar villamosenergia hálózat bővítésének fontossága (többek között a napelemes rendszerek kiszolgálásához) régóta ismert, és a MANAP információi szerint napirenden és folyamatban is volt, ám ilyen hirtelen intézkedés szükségessége minden iparági szereplő és szakértő számára meghökkentő.

A MANAP értetlenül áll az előtt, hogy a bejelentés szerint a (régóta tervezett) bruttó elszámolásra való áttérés együtt járhat a betáplálás tiltásával vagy korlátozásával. Ez eddig a lakosság és a kisebb rendszereket létesítő KKV-k számára nem volt ismert koncepció.

Ezen kisebb rendszereknél ezt az irányt a MANAP rendkívül szerencsétlennek tartja, a beruházások megtérülése rendkívül hosszúra nyúlna, mert arányaiban rendkívül nagy tárolót kellene vásárolni ahhoz, hogy a napelemek által termelt áramot fel tudja felhasználni a fogyasztó. Ez akár a lakossági napelemtelepítés teljes leállásával fenyegethet rövid távon, ami a jelenlegi energiakrízisben az ország, a lakosság és a magyar KKV-k érdekeivel szöges ellentétben áll.

– írja a MANAP. Arra kérik a kormányt, hogy az október 13-i Kormányinfón elhangzottakat pontosítsák és közöljék a megújuló energiát használni tervezőkkel és a napelemes iparágban működő kis- és középvállalkozásokkal, hogy mit tervez az elszámolással és a fel nem használt áram betáplálásával kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik