Gazdaság

Kényszertörlés alá kerülhet a Dunaferr, elfajult a cégben az ukrán-orosz belháború

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Miközben súlyos anyagi és termelési gondokkal küzd a dunai vasmű, részletekben ad csak fizetést a dolgozóinak, úgy tűnik, a cég fantomvezetőség kezében van, és kiszorították a valódi vezetésre jogosult igazgatótanácsi tagokat. Mindkét oldal kemény vádakkal illeti a másikat. Az igazgatótanács szerint a cégbíróság akár törölheti is a társaságot, ha nem állítják helyre a törvényes állapotokat.

A Dunaferr dolgozóinak mostanában rendszeresen küld levelet Tankhlievich Evgeny, aláírása szerint legfőbb, általános vezérigazgató-helyettes. Hogy valami nincs rendben a posztjával, azt már a szakszervezet is feszegette nemrégiben, a bíróságtól kérte, állapítsa meg, cégvezető volt-e még akkor, amikor a kollektív szerződést felmondta. Most az ISD Dunaferr Zrt. igazgatóságának tagja, Tatyana Taruta is azt állítja, hogy Tankhilevich nem jogosult a cég vezetésére, semmilyen formában.

„Dunaferr vezetőség” a „portyázóknak”

Mindez úgy derült ki, hogy „Dunaferr vezetőség” aláírással múlt pénteken ismét levelet kaptak a dolgozók. Ebben egy ukrán kisebbségi érdekcsoport „portyázó” támadásait, károkozását említik. Kiderül belőle, hogy a csütörtöki közgyűlésen nem jelent meg a részvények 99,6 százalékát képviselő tulajdonos, emiatt december 17-ére halasztották azt. De a „Dunaferr vezetőség” szerint az orosz partner (hogy ki, azt nem nevezik meg) mellettük áll, és több stratégiai befektetővel is tárgyal, akik készek számításba venni a Dunaferrt vertikálisan integrált cégcsoportjuk részeként.

A Portfolio.hu értelmezése szerint a levélben arra utalhattak, hogy a tulajdonos a dunaújvárosi vasmű eladásán dolgozik. Eddig ezt hivatalosan nem erősítették meg, a 24.hu már a múlt héten kérdést intézett a hazai döntéshozókhoz, van-e szándék arra, hogy a magyar állam megvegye a Dunaferrt, de választ eddig nem kaptunk. (Korábban többször is felmerült ez a lehetőség, de a magyar állam ajánlatát akkoriban elutasították a cég vezetői.)

A Dunaferr közvetlen tulajdonosa egyébként egy offshore cég, a ciprusi bejegyzésű Steelhold Ltd., ugyanakkor az ukrán Donbassz csoporthoz tartozó vasmű végső tulajdonosaként a piacon az orosz külkereskedelmi bankot, a Vnyesekonombankot szokták említeni. Úgy tudni, az orosz állami bank nem kívánja finanszírozni a Dunaferrt olyan körülmények között, hogy a köréje font céghálóban elvesznek a milliárdok. Ugyanakkor a Donbassz-befektetésnek értelmet ad a paksi atomerőmű beruházása, abban beszállítóként vehetnek részt. Bennfentesek szerint ezzel függ össze, hogy a múlt héten Orbán Viktor miniszterelnök fogadta Alekszej Lihacsovot, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatóját, és közleményt adtak ki arról, hogy az építkezés nem csak megvalósul, hanem a terveknek megfelelően halad.

Azt írják a Dunaferr dolgozóknak küldött levélben, hogy a „portyázók” jogellenes rendelkezést adtak ki, magukat az egyetlen vállalati irányítótestületnek nyilvánítva. Plusz az eddiginél is súlyosabb helyzetbe hozzák anyagilag a céget, mert elijesztik a hitelezőket, vásárlókat, akik előleget sem hajlandóak már fizetni a Dunaferrnek, így a decemberi termelést újabb veszély fenyegeti.

A szokásos átlagos mennyiség 50 százalékát termeli meg jelenleg a Dunaferr – tudtuk meg a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökétől, Győri Gábortól. Elbocsátás ennek ellenére nem lehet az év végéig a cégnél, ez benne van az idei bérmegállapodásban. Tudnának egyébként a szokásos szinten termelni, ha lenne elég alapanyag. Csakhogy nincs, ezért esett vissza mintegy felére a termelés. Kevés a beérkező vasérc, szén, koksz, hulladék vas – minden alapanyagnak híján vannak, ami kellene az acélgyártáshoz. Ennek oka pedig az, hogy a cég nem tud rendesen fizetni a beszállítóknak az alapanyagokért.

Tehát nemcsak a bérek kifizetésével van gond, hanem a cég gyakorlatilag alig tudja előteremteni a termelés költségeit. Az ISD Dunaferr a szeptember végi határidőre nem adott le mérleget a gazdálkodásáról, így nem tudni, hogyan zárta 2019-et. Egy évvel korábban 335 milliárd forint bevétel mellett 6,7 milliárd forint nyereséget mutatott ki, 2017-ben 17,5 milliárd forint volt a profit. 2014 és 2016 között viszont három év alatt közel 70 milliárd forint mínuszt hozott össze a vasmű.

A „Dunaferr vezetőség” szerint

a néven nem nevezett portyázók célja, hogy végezzenek a Dunaferrel és eltulajdonítsák a vagyont.

A „portyázók” pedig ugyanezt mondják róluk.

Önjelölt cégvezető?

A 24.hu birtokába került válaszlevelet Tankhilevichnek, illetve a levél ismeretlen szerzőinek címezte az ISD Dunaferr Zrt. igazgatóságának tagja, Tatyana Taruta. A „Dunaferr cégvezetés” levelében írt vádakat mind hamisnak nevezve.

Azt írja, sem Tankhilevich, sem a vele együttműködő munkavállalók vagy tanácsadók nem jogosultak semmilyen formában arra, hogy az ISD Dunaferr Zrt.-t képviseljék. Nem vezető tisztségviselők és nem is részvényesek, ennek megfelelően semmilyen befektetővel nem tárgyalhatnak a Dunaferr nevében. Az Igazságügyi Minisztérium cégnyilvántartása szerint valóban elég zavaros a helyzet.

A cégvezető megbízása lejárt, a moszkvai it-tagokat nem jegyezték be

Cikkünk írásakor az e-cégjegyzékben az ISD Dunaferr Zrt. jelenlegi vezető tisztségviselői közül két igazgatósági tag bejegyzése látszik problémamentesnek: az ukrán illetőségű Mkrtchan Oleg és Tetyana Taruta megbízása egyaránt 2016. júnus 30-tól 2021. május 31-ig tart. Tankhlievich Evgeny önálló cégvezetői jogviszonya ugyanakkor 2019. március 26-tól 2020. szeptember 30-ig szólt, vagyis már bő két hónapja lejárt, a cégjegyzékből azonban nem törölték a nevét. Az igazgatóságban felbukkan három moszkvai illetőségű személy neve, Leonid Frumin, Alexander Zavyalov és Iuliia Kasperskaia-Birman, mindhármójuk megbízása 2020. október elsejétől 2021. május 29-ig szól, de lapzártánkig nem jegyezte be a cégbíróság a változást.

Taruta szerint a társaságot jelenleg ténylegesen irányító néhány munkavállaló semmilyen felvilágosítást nem ad sem a vezető tisztségviselő igazgatósági tagoknak, sem a munkavállalói érdekképviseleteknek. Emiatt nincs pontos információjuk a cég és a cégcsoport pénzügyi helyzetéről sem. Vagyoneltulajdonítás szerinte is történik, de nem úgy, ahogy „a portyázókat” vádló levélben írták. Hanem a társaságot és leányvállalatait régóta kontroll nélkül vezető személyek a társaság bevételeinek egy részét külső, harmadik felekhez irányítják, egyes leányvállalatok vagyontárgyait pedig értékesítik, mindezt tisztázatlan körülmények között. Ez az, ami Taruta szerint sérti az ISD Dunaferr Zrt. törvényes érdekeit, átláthatatlanná teszi működését és veszélyezteti a társaság további gazdasági tevékenységét és a több ezer munkavállaló helyzetét.

Sorai szerint a munkavállalókat arra utasították az önjelölt vezetők, hogy Taruta tevékenységét ignorálják, mi több Tankhlievich utasítására ne is engedjék be a cég területére. Kijelentette továbbá, hogy nem tárgyalt sem hitelezőkkel, sem vevőkkel, mert minden információtól elzárták. Hozzátette, amit az elmúlt hetekben vezető tisztségviselőként tett, azt a társaság jogszerű működésének helyreállítása és a munkavállalók érdekében, jogszabályi rendelkezések szerint cselekedte.

Önök viselkednek úgy – minden jogalap nélkül –, mintha a Dunaferr képviseletre jogosult vezető tisztségviselői vagy tulajdonosai lennének és a sajátjukként kezelik a Társaságot és vagyonát, ami kifejezetten jogellenes

– írta.

A cégbíróság törölheti a Dunaferrt

Taruta szerint a piac emelkedőben van, és a Dunaferrnek jó lehetőségei lennének a termelés és az értékesítés növelésére és nyereség elérésére. Úgy véli, ha ez nem sikerül, az csak az önjelölt vezetők hibája, mert csak ők tárgyaltak mindenkivel. Bűncselekményt és feljelentést is emleget azzal kapcsolatban, hogy az önjelölt vezetők nem a termelésre fordítják a vevőktől megrendelések teljesítésére beszedett összegeket, hanem arra, hogy átláthatatlan módon harmadik cégek számláira utalják.

Leveléből kiderül, az ignorálás jegyében nem tájékoztatták a cégbíróság november 18-i végzéséről sem. Ebben a cégbíróság felszólította a társaságot, hogy 30 napon belül intézkedjen a törvényes állapot helyreállításáról, például a hiányzó igazgatósági és felügyelő bizottsági tagok megválasztásáról.

A végzésben a cégbíróság Taruta szerint kifejezetten felhívta a figyelmet a jogkövetkezményekre is, amelyek közül a legsúlyosabb, hogy

a társaságot megszűntnek nyilváníthatják, és elrendelhetik kényszertörlését.

Ezt Tatyana Taruta ígérete szerint minden jogszerű lépéssel igyekszik megakadályozni, és felszólította Tankhlievichéket, hogy a cég érdekeit szem előtt tartva segítsék a vezető tisztségviselők munkáját a társaság fennmaradásáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik