Gazdaság koronavírus

Munkaerő-kölcsönzéssel képzeli el a kormány a gazdaság újraindítását

A munkaerő-kölcsönző és munkaerő-közvetítő cégek jelentős szerepet vállalhatnak a gazdasági újrakezdésben, ezért a kormány számít a közreműködésükre és a tapasztalataikra

– jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, miután stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Prohumán Kft.-vel.

A vállalat több száz céggel működik együtt, és a 10 legnagyobb foglalkoztató egyike Magyarországon – indokolta a stratégiai szintű kapcsolatot Szijjártó Péter. A járványveszély felértékeli a munkaerő-gazdálkodásban szerzett tapasztalatokat, a kormány ezért a döntéshozatalban is számít Prohumán észrevételeire – tette hozzá.

Ez a cég amúgy, amelyik a kecskeméti Mercedes-gyár beszállítóihoz – például egy indiai tulajdonban álló céghez – nagy számban külföldről – főként Ukrajnából, kisebb részben Szerbiából és Szlovákiából – hozott munkaerőt. A valós helyzetről itt írtunk:

Ukránok német cégnek bedolgozó indiai gyárban építik a magyar hazát
A kecskeméti Mercedes egyik alvállalkozójánál a munkások legalább fele ukrán. Elvileg 8 órás a műszak, valójában sokan és gyakran 12 óráznak, szombaton és vasárnap is, mindennel együtt nettó 700 forintos órabérért.

Magyarországon 2002 óta lehet közvetítő cégektől alkalmazottakat bérelni. A munkaerő-kölcsönzés azóta évi több százmilliárd forint forgalmat termelő iparággá fejlődött. A kormány a hétfői megállapodást megelőzően 84 céggel létesített stratégiai együttműködést.

Amúgy annyira sok a külföldi vendégmunkás már Magyarországon, hogy nem is munkaalapú társadalom van (volt) az országban, hanem vendégmunka-alapú.

Ötszörösére nőtt a Magyarországon dolgozó külföldiek száma négy év alatt, közelítünk a vendégmunka-alapú társadalomhoz
Akad olyan megye, ahol huszonháromszorosára nőtt a vendégmunkások száma az elmúlt négy évben. 2018 óta több külföldi érkezett már, mint amennyivel a munkanélküliek száma csökkent.

Szijjártó Péter úgy véli az MTI tudósítása szerint, hogy Magyarország kedvező helyzetben állhat a gazdasági újrakezdés elé, és nem kell lemondania arról sem, hogy a térség legvonzóbb befektetési célpontja maradjon. Ennek ugyanakkor a szakképzett munkaerő is feltétele amellett, hogy a vállalkozásokat adócsökkentés, bértámogatás, 2 ezermilliárd forint hitel- és 500 milliárd forint garanciakeret segíti a rendkívüli helyzetben.

A Prohumán ügyvezető igazgatója közreműködést ígért a kormánynak abban, hogy a lehető legkevesebb munkahely szűnjön meg, továbbá minél több munkaadó, és befektetés érkezzen külföldről. 25 éves tapasztalataira építve a cég összekötő szerepet vállalhat a munkaadók és a munkavállalók között az átalakuló gazdasági viszonyok között – tette hozzá Zakor Sándor. A budapesti székhelyű Prohumán 2004 Munkaerő Szolgáltató és Tanácsadó Kft. a térségben meghatározó, Magyarországon pedig piacvezető vállalkozás munkaerő-közvetítésben és munkaerő-kölcsönzésben. A cégvezető közlése szerint 8 országban naponta 17 ezer munkavállalónak biztosítanak álláslehetőséget. A Prohumán nettó árbevétele 2017-ben megközelítette a 29 milliárd forintot, 2018-ban meghaladta a 34 milliárd forintot. Adózott eredménye eközben 941,5 millió forintról 1,2 milliárd forintra nőtt – derül ki a nyilvános cégadatokból.

Kiemelt kép: A kecskeméti Mercedes-gyár egyik alvállalkozójánál, az indiai tulajdonban álló SMP-nél – javarészt kölcsönzött munkaerőként, a Prohumán 2004 Kft. által közvetített munkavállalóként – dolgozó emberek műszak végeztével a gyári buszokhoz mennek 2018 novemerében. Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

Ajánlott videó