Gazdaság

Perre megy a NER főbankára és a Takarékbankot befaló társai ellen a TEBÉSZ

Bírósághoz fordult a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) – leegyszerűsítve – a takarékszövetkezeti integrációnak álcázott lenyúlás egyik epizódja kapcsán. A kisbefektetőket képviselő szervezet keresetében azt kéri, hogy érvénytelenítsék a tőzsdén jegyzett Takarék Jelzálogbank Nyrt. (TJB) augusztus végi rendkívüli közgyűlési határozatait, mert olyan részvényesek is szavaztak, akiknek a tőkepiaci törvény szerint nem volt szavazati joguk.

Mint arról beszámoltunk, durván 32 milliárd forintos ügyletet hagytak jóvá a részvényesek, megszavazták, hogy TJB eladja a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt.-ben lévő 51 százalékos részesedét saját tulajdonosának, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-nek (MTB). Csoporton belüli ügyletről volt szó, a vevőnek és az eladónak még a vezetője is azonos, Vida JózsefDióslaki Gábor TEBÉSZ-elnök már ott helyben jelezte, hogy a szövetség megtámadja a TJB részvényeladásról szóló közgyűlését, mert a jelzálogbank és így a csoport végső tulajdonosi köre jelentősen átalakult, ám ennek bejelentését elmulasztották. A főszereplők Vida József és Gál Miklós, mint akik együtt és közvetetten már többségi tulajdonosok a jelzálogbankban, és végeredményben a csoportban. Nagy halaknak megy neki a kisbefektetőket képviselő szervezet, hiszen Vida a NER főbankára, aki országosan azzal vált ismertté, hogy bejelentkezett a néhai sztárproducer Andy Vajna TV2-jének átvételére, Gál Miklós pedig az üzlettársa, egyben Mészáros Lőrinc nemzeti főmilliárdos legnagyobb tőzsdei cégének a vezetője.

A most beadott kereset szerint a közgyűlésén hozott határozatok érvénytelenek, mivel a közgyűlésen olyan részvényesek is részt vehettek és szavazhattak, akiknek a tőkepiaci törvény szerint nem volt szavazati joguk. A TEBÉSZ nyilvános közhiteles adatbázisokban arra utaló adatokat talált, hogy

miközben az integráció jelszavával átszervezték a takarékszövetkezetek működését, a végső tulajdonosok számát és azok személyeit is jelentősen megváltoztatták. Míg korábban a takarékszövetkezet központi bankját a helyi takarékbankokon keresztül közel 100 ezer kis tulajdonos birtokolta, mára mindössze 5 magánszemély a végső tulajdonosa a teljes takarékszövetkezeti csoport 88,6357 százalékos, többségi részesedésének:

  • Vida József 35,9512 százalék,
  • Gál Miklós 24,2490 százalék,
  • Mészáros Lőrinc és felesége 12,5156 százalék,
  • Nagy Szilvia 10,9199 százalék.

Az MTB 2017 nyarán tett vételi ajánlatot a TJB tőzsdére bevezetett tőrzsrészvényeire darabonként 533 forintos áron. Ezzel az ajánlattevő összesen 37,83 százalékos, míg a teljes Takarék-csoport (mint úgynevezett összehangolt magatartást folytató részvényesek) összesen 86,76 százalékos közvetlen befolyást szereztek a TJB-ben. A vételi ajánlatot követő bejelentésben mindössze négy cég szerepelt öt százaléknál nagyobb közvetlen tulajdonosként, közülük három a takarék csoport tagja, olyan magánszemély viszont nem, akinek 5 százaléknál nagyobb közvetlen vagy úgynevezett végső tulajdonosként közvetett befolyása lett volna az nyrt.-ben. 2017 óta 5 százaléknál nagyobb új befolyásszerző nem jelentkezett a tőzsdei cég környékén.

Ugyanakkor a TEBÉSZ – a bírósági keresetben hivatkozott – vizsgálata megállapította, hogy 2019. május 29-e óta egy bonyolult és gondosan „megkevert” céghálón keresztül öt magánszemély biztosan rendelkezik fejenként 5 százaléknál nagyobb befolyással a tőzsdei cégben. Így nekik legalább ekkor bejelentési kötelezettségük keletkezett, amit azonban elmulasztottak – indokolja a TEBÉSZ, hogy a tőkepiaci törvény megsértése miatt miért nem gyakorolhatták volna szavazati jogukat az ominózus augusztus végi közgyűlésen.

Mivel e személyek befolyása a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt.-ben és annak leányvállalatain, a Takarékbank Zrt.-n és az MTB-n keresztül érvényesül, így a kisbefektetőket védő törvény célja alapján e két leánycég vesztette el szavazati jogát a közgyűlésen. Sőt egyes jogértelmezések szerint, az összehangolt magatartás okán egyetlen takarékszövetkezeti bank sem rendelkezett szavazati joggal a közgyűlésen. Mivel a TJB igazgatósága e cégeket is regisztrálta az augusztus végi közgyűlésre, így az egész közgyűlés és minden ott hozott határozat érvénytelenné vált. Ebből következően a Takarék Kereskedelmi Bankban meglévő 51 százalékos részesedés eladásáról szóló döntés is jogsértő – vezeti le a TEBÉSZ.

A szervezet azonban nemcsak a kereskedelmi bank mostani eladásának jogszerűségét vitatja, hanem azt is állítja, hogy az említett öt magánszemély tulajdonszerzése a csoportban még egy 2017-es ügyletet is alapvetően meg kell, hogy változtasson. A magánszemélyeknek együttesen, de kettőnek külön is vizsgálva tulajdoni részesedését, vételi ajánlattételi kötelezettsége keletkezett a TJB részvényeire, így új ajánlatot kell tenniük a jelzálogbank megvételére. Ha a Fővárosi Törvényszék igazat ad a TEBÉSZ-nek, akkor elég nagy felfordulás következne a Takarék-csoportban.  A TEBÉSZ álláspontja szerint ugyanis új ajánlatot kellene tenni a TJB-re, és csak azután szervezhetnék ki a kereskedelmi banki tevékenységet és adhatnák el az abban lévő részesedést. Ha nem így tennék, akkor az eladást vissza kell csinálni, azaz az eredeti állapotot kellene visszaállítani.

Az MNB hasonló esetekben 20 milliós büntetést osztogat

A TEBÉSZ azt is megpendítette, hogy a felügyeletet gyakorló Magyar Nemzeti Banknak is lett volna teendője a takarékszövetkezeti tulajdonosbújócska kapcsán. A bejelentési kötelezettségek elmulasztása és a befolyásszerzési szabályok vélelmezett megsértése miatt közérdekű bejelentést tesz a jegybanknak. A Matolcsy György vezette MNB korábban a legsúlyosabb tőkepiaci jogsértésnek minősítette a befolyásszerzési előírások olyan megsértését, mint amilyet a Takarék-csoport esetében a TEBÉSZ gyanít. A hasonló szabálytalanságot fejenként 20-20 millió forintos büntetésekkel szokták honorálni Matolcsyék.

Kiemelt kép: Mohai Balázs /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik