Gazdaság

Takarék-csoport: Szép csendben Vida József és Mészáros Lőrinc jószágigazgatója került többségbe

Ártalmatlan részvénytologatásnak indult, 3,5 milliárdos per lehet belőle.

Simán megszavazták a keddi rendkívüli közgyűlésen, hogy durván 32 milliárd forintért eladja a tőzsdén jegyzett Takarék Jelzálogbank Nyrt. (TJB) a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt.-ben lévő 51 százalékos részesedését. Önmagában nem volna izgalmas az ügylet, hiszen csoporton belüli átrendezésről van szó: a vevő a jelzálogbankot tulajdonló, holdingközpontként működő Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (MTB). A most adásvétel tárgyát képező kereskedelmi bank pedig hamarosan eltűnik szem elől, a terv szerint ugyanis beolvad a takarékszövetkezetek és kisbankok egyesülésével májusban létrejött új Takarékbankba. Ez az évek óta folyó takarékszövetkezeti integráció utolsó simításainak egyike, illetve annak a lépéssorozatnak a végjátéka, amelyben a jelzálogbank  eladta az MTB-nek a Diófa Alapkezelő Zrt.-t, a Takarék Invest Zrt.-t és a Takarék Ingatlan Zrt.-t.

A Portfolio.hu elemzésében ugyan megpendítette, hogy a kereskedelmi bank nélkül a jelzálogbank jelentéktelen méretűre zsugorodik, bevételtermelő képessége például kevesebb mint tizedére csökken, ami bizonyára nem öröm a jelzálogbank tőzsdei részvényeseinek. Brückner Gergely pedig az Index átfogó cikkében 100 ezer vesztesről, az egész takarékszövetkezeti szektor felszámolásának bonyolult történetéről írt, bemutatva a takarékszövetkezetek szisztematikus bedarálását és azt, hogy az integráció végeredményben a vidéki pénzintézetek 100 ezer kisrészvényesének kifosztásával valósult meg. Azzal zárul a cikk, hogy

erre a folyamatra senki nem lehet büszke, azok sem, akik végül végső haszonhúzóként hazaviszik maguknak ezt a szektort.

A haszonhúzókat nem nevezte meg a szerző, de most a TJB közgyűlésén Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (TEBÉSZ) elnöke előállt a megfejtéssel, vagy legalábbis előhúzott két nevet. Ő Vida Józsefet és Gál Miklóst említette, mint akik együtt és közvetetten már többségi tulajdonosok a jelzálogbankban, és végeredményben a csoportban. A NER két nehézsúlyú játékosáról van szó.Vida József Takarékbank-vezért korábban Mészáros Lőrinc felcsúti multimilliárdos holdudvarába sorolták, és utóbb azzal vált országosan ismertté, hogy arcával vállalta, ő veszi meg a néhai sztárproducer Andy Vajna kezébe került Tv2 kereskedelmi tévét egy bizalmi vagyonkezelőn keresztül. Gál Miklós pedig Mészáros Lőrinc első számú jószágigazgatójának tekinthető, mióta kinevezték a Mészáros-birodalom legnagyobb tőzsdei cégének, az Opus Global Nyrt.-nek az élére, de szoros kapcsolatban áll Vida Józseffel is, például üzlettársak az említett tévévásárló bizalmi vagyonkezelőben.

Mészáros Lőrinc új vezérigazgatója is részese a TV2 körüli kavarásnak
Eddig nem hallottunk Gál Miklósról, pedig be tud szállni egy negyvenmilliárdos forgalmú kereskedelmi tévébe és képes vezetni Mészáros Lőrinc legnagyobb vállalatát.

A rendkívüli közgyűlés szavazásának tárgya, azaz az MTB felvásárlási ajánlata kapcsán nézte meg Dióslaki a végső magánszemély-tulajdonosokat, illetve azt, volt-e változás a részesedésüket illetően. Azt találta a cégbíróságon hozzáférhető dokumentumokban, hogy a jelzálogbankot az MTB-n keresztül birtokló Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt.-ben Vida József idén májusban 35,9 százalék, Gál Miklós 29,2 százalék erejéig volt érdekelt. Egy évvel korábban még csak 15,4, illetve 1,3 százaléknál tartottak. (A Mészáros házaspár 12,5 százalékos pakettje nem változott.) Bár tőzsdei cégeknél 5 százalékos felett be kell jelenteni a részesedésszerzést, illetve a tulajdoni hányad változását, ilyen jelzésnek nem volt nyoma. 33 százalékos részesedés felett pedig egy tőzsdei cég esetében kivásárlási ajánlatot kell tenni a részvényestársak számára, de erre sem került sor. Dióslaki tehát nem kevesebbet állít, mint hogy a főbankárnak kiszemelt Vida József, a hazai tulajdonú gigabankká növesztendő Takarékbank vezére két szabályt is felrúgott, mikor átlépte a bejelentési, illetve a felvásárlási küszöböt.

Ezért Dióslaki Gábor jelezte, hogy a TEBÉSZ megtámadja a TJB részvényeladásról szóló közgyűlését, szerinte ugyanis a 2017-es után újabb felvásárlási ajánlatot kellett volna tenni a jelzálogbank részvényesei számára, mert változott a végső tulajdonosok részesedése. Szerinte

Vida József közvetett részesedése átlépte a 33 százalékot, Gál Miklóssal együttesen pedig mint úgynevezett összehangolt magatartású részvényesek, a szavazati többséget is uralják.

A peres eljárás elkerülésére az elnök azt javasolta, hogy 710-740 forint közötti árfolyamon tegyenek ajánlatot az TJB-részvények felvásárlására, és csak ezután folytassák az integrációt. Alig 5 százalékról, durván 5 millió részvényről van szó, a kisrészvényesek kifizetése tehát 3,5-4 milliárd forintba kerülne, ami eltörpül a mostani, 32 milliárd forintos csoporton belüli részvénypakolgatás mellett.

Frissítünk!

A Takarék Jelzálogbank Nyrt. cikkünkre, illetve a közgyűlésén elhangzott kisrészvényesi felszólalásra reagálva közleményt adott ki. Ebben rögzítette, hogy a közgyűlés érvényesen lezajlott, az ott hozott határozatok érvényesek. A Takarék Jelzálogbank Nyrt. legnagyobb részvényesei az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és a szövetkezeti hitelintézetek, amelyek a Takarék Jelzálogbank Nyrt.-ben meglévő tulajdoni részesedésüket nyilvános vételi ajánlat keretében szerezték a Magyar Nemzeti Bank engedélye mellett és annak megfelelően. A Takarék Jelzálogbank Nyrt. részvényei vonatkozásában harmadik személy részéről nem állt be vételi ajánlattételi kötelezettség – áll a közleményben.

Kiemelt képünkön: Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára, Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója és Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a pécsi Fintelligence Pénzügyi Oktatási Centrum átadásán 2018. november 8-án. Fotó: Lendvai Péter / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik