Gazdaság

Jövőre már 3 százalék sem lesz az alapkamat

mnb (mnb, magyar nemzeti bank, )
mnb (mnb, magyar nemzeti bank, )

Londoni elemzők azt jósolták, hogy jövőre három százalék alá csökkentheti alapkamatát a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A Bank of America–Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének elemzői befektetőknek összeállított tanulmányukban kiemelték, hogy várakozásuk szerint az infláció a következő két évben folyamatosan elmarad az MNB 3 százalékos célszintjétől, amire az inflációkövető pénzügypolitika meghirdetése óta nem volt példa. Ehhez járul Matolcsy György MNB-elnök növekedésösztönzést pártoló alapállása, és az, hogy valószínűleg sem az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed), sem az euróövezeti jegybank (EKB) nem emeli irányadó kamatát 2015 vége előtt.

Ebben a környezetben megvannak a feltételei további 2,00 százalékpontnyi MNB-kamatcsökkentésnek, így a jegybanki alapkamat 2014 elejére 2,50 százalékig süllyedhet. Az egész éves átlagos infláció Magyarországon az idén 1,7 százalék, jövőre 2,0 százalék lesz, ha a kormány újabb 10 százalékos közműdíjcsökkentést hajt végre. A tavalyi 5,7 százalékos átlagos inflációhoz képest a cég által várt 4 százalékpontos idei csökkenésnek több mint a fele ered az energiaárak mérsékléséből. A 2008 óta tartó, elhúzódó stagnálás egyre erősebb deflációs hatást gyakorol.

A magyar gazdaságban mára kialakult negatív kibocsátási rés GDP-arányosan megközelíti a 8 százalékot, amely ugyan szűkülni fog a következő években, de nem valószínű, hogy 2015 végéig bezárul. A kibocsátási rés a még inflációs kockázat nélkül elérhető, hosszú távra számított növekedési lehetőség és a tényleges teljesítménynövekedés különbsége. A pozitív kibocsátási rést általában inflációveszélyesnek tartják, a negatív azonban – amikor a valós teljesítménynövekedés elmarad a hosszú távon lehetségestől – erőteljes dezinflációs tényező, sőt deflációs kockázatot is jelenthet.

A Bank of America–Merrill Lynch szerint a monetáris tanács távlatilag a jelenleginél alacsonyabb, akár 0,5 százalékos reálkamatot is hajlandó lesz tolerálni, tekintettel a gazdaság egyensúlyhiányainak és általános sebezhetőségének mérséklődésére, és a hitelszűke negatív reálgazdasági hatásainak ellentételezése miatt is.

A londoni elemzői közösségben meglehetősen eltérő előrejelzések vannak forgalomban az MNB enyhítési ciklusának lehetséges végpontjáról a piaci kondíciók megítélésének különbségei miatt. A Cityben forgalomban lévő prognózisok közül jelenleg a Bank of America–Merrill Lynch 2,50 százalékos MNB-kamatmélypontot valószínűsítő új prognózisa a legalacsonyabb.

Az ehhez legközelebbi, de így is jóval magasabb előrejelzést a JP Morgan befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokra szakosodott elemzői tartják érvényben. A ház szerint a jegybank év végére 3,25 százalékig csökkenti alapkamatát. A JP Morgan szakértőinek megítélése szerint a reálkamat az inflációs ráta figyelembevételével még mindig magas, csaknem 3 százalék, jóllehet a ház várakozása alapján az év végéig 1 százalék környékére csökken.

A Nomura globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének elemzői az általuk eddig jósolt 4,00 százalékról épp a minap csökkentették 3,50 százalékra az MNB enyhítési ciklusának végpontjára adott prognózisukat. Indoklásukban kiemelték, hogy a piacok is már 3,50 százalékig csökkenő MNB-alapkamatot áraznak, így a forintot valószínűleg nem mozgatják meg a további kamatcsökkentések, az árfolyam a bejelentett likviditáspótló intézkedéseket is várhatóan elviseli.

A Nomura londoni elemzői hangsúlyozták ugyanakkor: a cég továbbra is fenntartja előrejelzésének azt a központi elemét, hogy az MNB enyhítési ciklusa csak addig folytatódhat, amíg azt a piac engedi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik