Gazdaság

Lejtőn a magyar gazdaság

lejtő (síelés, )
lejtő (síelés, )

Nem látszik a gazdaságpolitikai fordulat. A II. félévben az autóipari beruházások hatására a kivitel emelkedni fog, a belső keresletben azonban nem várható javulás. Az elhúzódó IMF-tárgyalások miatt ingadozhat a forint.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint az idei év egészében az I. negyedévihez hasonló, 1,5 százalék körüli visszaesés várható. Az éves szinten 1,5 százalék körüli cserearányromlás is szűkíti a belföldön elosztható jövedelmet. A tárgyalások megkezdése az IMF-fel és az EU-val erősítette a forintot és csökkentette a magyar kockázati felárat.

Ez a változás azonban átmeneti lehet, mivel a kormány politikájában és gazdaságpolitikájában nem látszik az a fordulat, amely szükséges lenne a megállapodáshoz, s a gazdaság iránti befektetői bizalom növekedéséhez. A júliusban bejelentett, az idei és jövő évi költségvetést fellazító döntések még a túlzottdeficit-eljárás jövő évi megszüntetését is veszélyeztetik.

A visszaesés nem magyarázható külső okokkal

A II. negyedévről rendelkezésre álló adatok az I. negyedévi visszaesés folytatódását jelzik. Ez Görögország és Portugália után a legrosszabb az EU-ban, s messze elmarad a régiós országok többségétől. Vagyis a visszaesés aligha magyarázható külső okokkal, abban a magyar belső keresletnek, s emögött a gazdaságpolitikának döntő szerepe van a GKI szerint.

Mínuszok minden fronton

Az idei első öt hónapban a magyar ipar termelése 0,7 százalékkal csökkent, kivitele stagnált, belföldi értékesítése 2 százalékkal mérséklődött. A teljes magyar export – ami korábban gyorsan nőtt – euróban számítva 1 százalékkal csökkent. A gyenge forint – bár egyes ágazatok, például az élelmiszeripar kivitelét segíti -, ezt a tendenciát nem tudta megakadályozni. S közben a devizában eladósodottak terheinek növekedése csökkentette a belföldi keresletet.

A cserearányromlás az első négy hónapban 2,5 százalékos volt, vagyis a devizában mért importárak sokkal gyorsabban emelkedtek az exportáraknál. Az építőipari visszaesés több mint 10 százalékos. A munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A foglalkoztatás statisztikailag ugyan kissé emelkedett, ez azonban a bővülő közfoglalkoztatás eredménye. Az első öt hónapban az ezen kívüli költségvetési szférában 2,4 százalékkal, az öt főnél többet foglalkoztató versenyszektorban 1,6 százalékkal csökkent a létszám.

Árak és bérek

Az infláció idén jóval 5 százalék fölé ugrott. Az év egészében az I. félévihez hasonló, 5,7 százalékos áremelkedés várható. Az áremelkedés mintegy 40 százaléka az adóemelések következménye.

A reálkeresetek az első öt hónapban 3,6 százalékkal csökkentek. Az év egészében összességében ennél kisebb, 3 százalék körüli visszaesés várható. A reáljövedelemnél hasonló mértékű, a fogyasztásnál 2,5 százalék körüli mérséklődés valószínű.

Beruházások

A beruházások az év egészében 4 százalékkal csökkennek, új, jelentős fejlesztés indulásáról szinte nincs információ. Növekedésre csak a kivitelben lehet számítani, részben a belépő autóipari beruházások hatására.

Hiány

Az államháztartás idei hiánya várhatóan meghaladja a GDP törvényben előirányzott 2,5 százalékát, de feltehetőleg 3 százalék alatt marad. A túl optimista gazdasági növekedésre alapozott költségvetés okozta feszültségeket az évközi zárolások és intézkedések még ellensúlyozni tudták. Az Országgyűlés által júliusban elfogadott 100 milliárd forintos kiadásnövelésnek azonban egyelőre nincs fedezete.

A munkahelyvédelmi akcióterv 2013-ra tervezett 300 milliárd forintos adóbevétel-csökkenésének ugyanis csak papíron van meg az ellentétele. Így fennáll a veszélye annak, hogy Magyarország 2013-ban mégsem kerül ki a túlzottdeficit-eljárás alól, illetve ennek elkerülése érdekében a már ismerteken kívül további kiigazító lépéseket kell tennie.

Ingadozhat a forint

A kormány szavakban gyors IMF-megállapodásra törekszik. Valójában azonban az eddigi időhúzás, valamint a számos területen látható merevség, sőt az újabb és újabb mesterséges akadályok – például a tranzakciós adó MNB-re való kivetése – következtében ez a szándék megkérdőjeleződik.

Az elmúlt hónapokhoz viszonyítva viszonylag erős forint tartós fennmaradására ezért egyelőre nem lehet számítani, ellenkező irányú kilengést viszont a külső körülmények romlása kiválthat. Félő, hogy az IMF-fel való tényleges megállapodásra csak ilyen kilengések, és így egyre nagyobb károk elszenvedése után kerül sor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik