Gazdaság

Erő lapul a gyengének hitt forintban

Reálgazdasági szempontból erősebb a forint, mint amilyennek a piac értékeli, ennek ellenére kaphat még pofonokat a fizetőeszközünk.

A 311-es szint körül van a forint szerda délelőtt, ami az utóbbi napok történéseinek tükrében nem is annyira rossz. A piacoknak tetsző IMF-barát Martonyi-nyilatkozat (a magyar külügyminiszter lényegében elhatárolódott Matolcsytól) kedd este forinterősödést hozott. Szerda reggel viszont újra gyengült a forint, amiben szerepe lehet annak a negatív hírnek, hogy az unió fönntarthatja Magyarország ellen a túlzottdeficit-eljárást, ami fölvetheti akár az uniós támogatások befagyasztásának kockázatát is – bár ez nem tűnik valószínű lehetőségnek, mivel erre még nem volt példa (s remélhetőleg az unió sem kívánja a végletekig kiélezni Magyarországgal a konfliktust).

Elrántotta a Fidesz a kormányt

Az ING Alapkezelő értékelése szerint „az utolsó előtti pillanatban rántotta el a kormányt a Fidesz”, ameddig az európai adósságválság helyzete nem javul, az ország nem lesz képes a piaci finanszírozást fenntartani. Az alapkezelő elemzői szerint a forint fundamentálisan (a reálgazdaság oldaláról tekintve) erős. A fizetési mérleg egyenlege pozitív, az EU-forrásokat továbbra is kapja az ország (ez remélhetőleg nem változik akkor sem, ha marad a túlzottdeficit-eljárás Magyarország ellen – a szerk.), a tartalékok szintje kivételesen magas. A jegybankkal történő kormányzati egyeztetés eredménye is lehetett, hogy a jegybank intervenciókkal is támogatja a forintot. Ennek most már van racionalitása is, tekintve, hogy a forintgyengülés méregfogát – a csődhelyzetet – a kormány az IMF-megállapodással végképp kihúzhatja. A forint középtávú erősödése mellett szól az is, hogy a jegybank várhatóan tovább emeli majd az alapkamatot, ha tovább gyengül a hazai fizetőeszköz – vélekednek az alapkezelő elemzői.

Túlzásokba esett a Goldman?

Jól jön egy kis elemzői optimizmus, hiszen a napokban sokkolta forintárfolyam-előrejelzésével a piacokat, de főleg a magyar lakosságot a Goldman Sachs, amely 3 hónap múlva – 340 forint /euró, 6 hónap múlva – 350 forint/euró árfolyamra számít..

Ennél erősebb forintot vár az ING Alapkezelő és Suppán Gergely, a Takarékbank elemzője is, aki bár változékony forintárfolyammal számol, nem tartja reálisnak a Goldman Sachs által várt forintárfolyamot. Kivéve természetesen, ha olyan váratlan, negatív hatású nemzetközi fejlemények lennének, amelyek ilyen gyengülést indokolnának – mondta.

Míg a Goldman az IMF-megállapodás után 320-as szinten stabilizálódó forintot vár, addig Suppán szerint ez 300-as szint környékén történik majd. Hasonlóan vélekedett lapunk kérdésére Keszeg Ádám, a Raiffeisen elemzője, illetve Nagy Jenő, az ING Alapkezelő elemzője is..

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik