Gazdaság

Beadta a derekát a kormány?

A forint soha nem látott szintekre gyengült az euróval szemben, kilőtt a csődkockázati felár. Mit mond a kormány, mit lépnek a piaci szereplők? Egy nehéz nap krónikája.

20.28 Erősödött a forint

A forint árfolyama emelkedett csütörtökön este az euróval és a svájci frankkal szemben a délutáni és a kora esti jegyzésekhez képest egyaránt a bankközi devizapiacon.

Az eurót 20.15 órakor 318,19 forinton, 18 órakor 319,66 forinton, délután fél négykor még 320,54 forinton jegyezték.
A svájci frank csütörtökön este 261,19 forintot, 18 órakor 262,54 forintot, fél négykor 262,97 forintot ért.

18.48 Csökkent a magyar CBS-árazás

A napközbeni újabb rekordok után jelentősen csökkent a londoni kereskedés végére a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása, miután Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter bejelentette, hogy a kormány minél gyorsabb megállapodásra törekszik a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén kötvényadósság törlesztésének leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a csütörtöki késői jegyzésben 736 bázispont környékén mozgott az előző esti 719,9 bázispontos záró után.
A magyar CDS-árfolyamok napi csúcsszintje csütörtökön 750 bázispont felett volt, ami új rekord.

A csütörtök estére kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi értékű, tízmillió euró ötéves magyar államkötvényre jelenleg 736 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon. Ez az előző záróhoz képest hozzávetőleg 16 ezer eurós drágulás, ám a csütörtöki napközbeni csúcsokhoz mérve 14 ezer eurós csökkenés.

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. A CMA DataVision számítási modellje szerint a csütörtök estére kialakult magyar CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac most 40,5 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Magyarország mint államadós nem fizetővé válását ötévi távlatban.

17.47  Londoni elemzők:  vonakodva enged a magyar kormány

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének a magyar befektetési eszközök “jelentős alulteljesítése szorította rá a magyar kormányilletékeseket bizonyos engedmények fontosságának felismerésére” (azaz a szigorúbb feltételeket jelentő készenléti hitel elfogadására) a hivatalos IMF/EU-tárgyalások elkezdése végett.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) elemzője szerint Fellegi Tamás beszéde arra vall, hogy a magyar kormány, ha vonakodva is, de halad az IMF-egyezség megkötése felé. Az RBS vezető elemzője közölte: a ház központi forgatókönyve az, hogy Magyarország végül meg is köti a megállapodást a valutaalappal az idén – a kérdés csak az, hogy erre további agresszív piaci árfolyamkilengések előtt sor kerül-e.

17.40  Lehetne rosszabb is

A forint a 319-es és 320-a szint között van. A BUX 2,11 százalékos mínuszban zárt, az OTP 1,97 százalékkal csökkent a nap végére, ami a körülmények ismeretében jó eredmény. A  délelőtt 10 óra előtti helyzethez képest nem is annyira rossz.

17.06  Matolcsyék csőpostája fityiszt mutat az időnek is

A Nemzetgazdasági Miniszter a tájékoztatás fellegváraként szétküldte a sajtónak Matolcsy György Oli Rehnnek és Mario Draghinak, az Európai Központi Bank (EKB) elnökének írt leveleit. A levelek azonban akár még a brókerek szilveszteri bulija előtt is íródhatott, ugyanis a dátumnál a napot előrelátóan kihagyták, hogy azt januárban bármikor át lehessen dobni Frankfurtba és Brüsszelbe.

16.33 Vígh András és a forintmozgás

A photoshoppolók jóvoltából már forintbezuhanós variáció is készült a legújabb internetes mémre, a tüntetőket nem találó MTV-s riporterből:

16.20 Stabil a magyar bankrendszer

“A szokásos egyeztetési gyakorlatnak megfelelően a mai napon Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter megbeszélést folytatott a Pénzügyi Stabilitási Tanács tagjaival, amelyen Simor András, az MNB elnöke és Szász Károly, a PSZAF elnöke mellett részt vett Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter és Gyuris Dániel, a Bankszövetség alelnöke is.

Az egyeztetésen áttekinttették a pénzügyi közvetítőrendszer folyamatait és teljes mértékben egyetértettek abban, hogy az a feladatait zavartalanul ellátja, a magyar bankrendszer tőkeerős és stabil, jelentős tartalékokkal rendelkezik a kedvezőtlen külső hatások kivédésére” – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium lapunkhoz is eljuttatott rövid közleményében.

16.14 Matolcsy György két levelet is elküldött

A nemzetgazdasági miniszter a jegybanktörvénnyel kapcsolatban levelet írt Mario Draghinak, az Európai Központi Bank (EKB) elnökének, ennek másolatát megkapta Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős alelnöke is.

A levél azt részletezi, hogy az Európai Központi Bank – a jegybanktörvénnyel kapcsolatban tett – észrevételeit a törvény megalkotásakor figyelembe vették.

Matolcsy másik levele Olli Rehnnak szól, s a kormány hiánycsökkentő lépéseit részletezi.

16.13 Visszatértek a buliból a brókerek

“Mi arra készülünk, hogy az IMF-fel való tárgyalások eredményre vezetnek, egy védőhálóban szeretnénk megegyezni a IMF-fel, és akkor nem lesz szükség a B forgatókönyvre” – mondta Selmeczi Gabriella. A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott, aki egyben a Fidesz szóvivője, egy az IMF-tárgyalásokra vonatkozó kérdésre azt mondta: természetesen mindegyik helyzetre van forgatókönyvük. “Az a lényeg, hogy (…) Magyarország stabil gazdasági alapokon áll, ki tudjuk védeni ezt a napokban tapasztalható pénzügyi támadást is” – hangsúlyozta. “

Selmeczi nem aggódik, mert több forgatókönyv is van – Fotó: MTI

Látszik az is, hogy január 2-án még béke és nyugalom volt a piacokon és a tőzsdén, majd amikor visszajöttek a szilveszteri buliból a brókerek, akkor újra támadásba lendültek. Január 3-án már látszott a forinton, hogy újra támadás éri az országot”. “Magyarországnak erős kormánya van, több mint kétharmados többséggel kormányozza a koalíció, több forgatókönyvünk van, megvédjük az országot ezektől a támadásoktól. És bármilyen döntés születik, akár IMF-fel vagy IMF nélkül, minden a magyar családok érdekét fogja szolgálni” – jelentette ki.

16.03 A görögöknek sem jobb

A görög kormányfő szerint márciusban csődbe mehet országa, ha a szakszervezetek – immáron a magánszférában is – nem járulnak hozzá a bérek nominális csökkentéséhez – adta hírül a szakszervezetek.hu hírügynökség a BBC híradására hivatkozva.

Lukasz Papadémosz görög miniszterelnök azt mondta a munkavállalókkal és a munkaadókkal folytatott tárgyalásain, hogy Görögország márciusban csődbe mehet, ha a szakszervezetek nem járulnak hozzá a bérek bizonyos mértékű csökkentéséhez.

15.58 Azok a régi szép idők…

A The Wall Street Journal MarketBeat című blogja a forintmozgással kapcsolatos bejegyzését egy 2009-es fotóval illusztrálta, amikor is a Ferenczi Barnabás, az MNB emissziós szolgáltatások szakterületének vezetője bemutatta a 200 forintos pénzérmét.

15.35 Forint helyett penny

Ha már a forint ilyen rosszul áll, íme egy “alternatíva”: különleges 50 pennys érmét bocsátottak ki a britek a nyári olimpia alkalmából. A pénzérmén a les szabályait “magyarázzák el”.

Lesszabályos pénzérme nem csak szőke nőknek

15.31

A javuló nemzetközi hangulat, s Fellegi szavai nyomán tudott a forint erősödni – mondta lapunknak Gabler Gergely, az Erste elemzője. Részben a kommunikáció homályossága, részben annak hitelességi problémái miatt erősödött vissza ilyen kis mértékben a forint – vélte az elemző. Gabler szerint Fellegi beszéde arra utal, hogy a kormány valóban gyorsan meg akar állapodni a Valutaalappal, s elindulhat egy erősödés hamarosan a forintpiacon, akár már a jövő héten.

15.28 Így kárörvendenek a szlovákok

Forrás: http://komentare.sme.sk/

15.03 Már ennek is örülni kell

Ki gondolta volna akár néhány nappal ezelőtt, hogy már az is jó hírnek számíthat, hogy a forint a 320-as szint körül van. Márpedig ez jó hír, ugyanis erősödést jelent.

14.56 Olyan határozott vagyok ma, vagy mégsem?

A csütörtöki sajtótájékoztató a kormányzati “húzdmegereszdmeg” netovábbjaként vonulhat be a sajtótörténelembe. “Feltételek nélkül leülünk, minden lépést megtettünk a tárgyalások folytatása érdekében / csak olyan megoldást fogadunk el, ami az ország érdekeinek és a kormány előzetes terveinek megfelel”

“A kormányfőtől jövök, tehát mondhatom, hogy felhatalmazást kaptam, hogy az IMF-el elővigyázatossági készenléti hitelről tárgyaljak” (a sajtós közönség soraiból: dehát olyan nincs!) “…tehát készenléti hitelről is készek vagyunk tárgyalni feltételek támasztása nélkül, de olyan elővigyázatossági elemmel, mely nem azonnali felvételt biztosít”.

(A készenléti hitel szigorúbb feltételrendszert jelent, az IMF viszonylag nagy beleszólást kaphat a kormány a gazdaságpolitikájába, az elővigyázatosságinák enyhébbek a feltételek.)

Ez az oda-vissza lépegetős kommunikáció még az elemzőket is elbizonytalanította. Keszeg Ádám, a Raiffeisen bank elemzője szerint a forinterősödés oka részben, hogy a piacra hatottak Fellegi Tamás megnyugtató szavai is. Kuti Ákos az Equlior vezető elemzője szerint  viszont a kormány továbbra is kemény feltételeket kíván támasztani a tárgyalások közben, s lényegében nem történt semmiféle változás a korábbi állásponthoz képest. “Véget ért a beszéd, jöttek az elemzői kommentárok, s újra az eladások kerültek túlsúlyba” – mondta az elemző.

A kormány célja láthatólag a piacok megnyugtatása volt a bejelentéssel, hogy kész előzetes feltételek nélkül leülni a Valutaalap és az Európai Bizottság képviselőivel. Ugyanakkor továbbra is szeretnék arcvesztés nélkül megúszni az eddigi tartós ellenállást (ami azért érthető), ezért maradhattak benne a kurucos elemek a kormány egyébként konszolidálódó hangnemre váltó mai kommünikéjében.

14.41 Az LMP a kormányt hülyézi

Az LMP szerint Fellegi Tamás csütörtöki bejelentései csak arra voltak jók, hogy a kormány “újra hülyét csináljon magából”, – írja az MTI – hiszen szerintük az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter a kabinet korábbi kommunikációjával szemben azt mondta, az elővigyázatossági hitel helyett készek egy készenléti csomagról történő megállapodásra is a valutaalappal.

Scheiring Gábor, a párt országgyűlési képviselője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Fellegi Tamás bejelentéséből komoly megszorítások következnek, amiért kizárólag a kormányt terheli a felelősség. Mint mondta, a parlamenti többségnek ettől függetlenül csupán két megoldása maradt: vagy sikerül teljes gazdaságpolitikai fordulatra bírnia a miniszterelnököt, vagy új kormányfő után néznek.

14.23

Ismét a BBC internetes oldalának a címlapjára kerültünk, akárcsak kedden. Ezúttal nem tüntetéssel, hanem a forint-mélyponttal. Sir Alex Ferguson és egy fókabébi közé becsússzantunk a főoldalra:

14.10 Red Bullt ivott volna a forint?

Az FN24 facebookos oldalán is a forintbeszakadás a téma:

“Na most már elmondhatjuk , hogy az alagút mindkét végét igencsak berobbantották és mi bent ragadtunk.”

“Miért szállt el ennyire a forint? Mert Red Bullt nyomott…”

“Pénzváltó felé mentem kb 2 órája.amikor mentem még 318 forint volt az euro, 50 perc múlva ismét arra jártam, akkor már 319,20 volt. ha ez így megy tovább, estére csődbe megy az ország!”

“Mindenki hibás: besenyők, tatárok, törökök, labancok, antant, tótok, oláhok, szerbek, oroszok, cigányok, zsidók, kommunisták, kapitalisták,stb. Csak mi nem.”

13.50 Pesszimizmus, az van

Az Equilor extrém mértékű pesszimizmust érzékel a forinttal kapcsolatban, még van tér szerintük a forintgyengülésre. A tavaly augusztusban elért 273-as frankárfolyamsszintek megdöntésére továbbra is esélyt látnak. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy egyre csökken a gyors és hatásos megoldás esélye. A kormányzati képviselők nyilatkozatai egyre több kételyt ébresztenek, ez pedig oda vezethet, hogy a befektetők bármilyen állami intézkedés nélkül is felteszik kezüket és kivonják tőkéjüket a részvény és/vagy kötvénypiacról – olvasható a cég gyorselemzésében. Év végéig viszont jelentős forinterősödést várnak az elemzők.

Az elemzés szerint a helyzet részbeni rendezéséhez minél előbb egységes fellépésre van szükség kormányzati oldalról, ami érdemben csökkenti az EU/IMF-megállapodással kapcsolatos homályt. Jelenleg a január végi/február eleji tárgyalássorozatról szól a fáma, de a befektetők egyre kevésbé hiszik el, hogy a kormányzat valóban meg akar állapodni a nemzetközi szervezetekkel.

13.47 A külföldi elemzők szerint vörös zónába tévedtünk

A Financial Times által megkérdezett Benoit Anne, a Societe Generale feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzője szerint “jócskán a vörös zónába értünk”, a jegybank számára pedig lassan elkerülhetetlenné válik a drasztikus kamatemelés. A gazdasági lap szerint pénteken jöhet el az igazság pillanata, amikor az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz visszatér a tőkepiacra a spanyol és olasz gazdasággal kapcsolatos félelmek közepette, sokak szerint pedig küszöbön áll a tagállamokat érintő újabb leminősítési hullám.

13.24 Forintmozgás vs. II. Ulászló

A forint éppen 322-n állt, mikor Schmitt Pál köztársasági elnök éppen II. Ulászló 1492-es törvényét lapozgatta a levéltárban.

Óvatosan fogta a ritkaságot – Fotó: MTI

 

13.18 Így “tette le a fegyvert” / “tette helyre a forintárfolyamot” a kormány


13.06 A szocik szerint a kormány letette a fegyvert

Az MSZP igyekszik tovább cukkolni a kormánypártot a tárcanélküli miniszter bejelentése után. Burány Sándor MSZP-s képviselő, az IMF-fel tárgyaló magyar delegáció vezetőjének szavaira reagálva azt mondta: a piacok az utóbbi két napban világos üzenetet küldtek a kormánynak, a forint euróhoz viszonyított árfolyama mélypontra süllyedt, mire a kabinet véget vetve a gazdasági szabadságharcnak végre “letette a fegyvert”. A szocialisták üdvözlik a hangnemváltást, ugyanakkor a képviselő furcsának és tragikusnak nevezte a kormány eddigi “kötözködését”. Szerintük a kormány “rögeszmés” gazdaságpolitikája olyan helyzetbe sodorta az országot, hogy csak két út, a keserves és a katasztrofális áll előtte.

12.58 Aranyba fektessünk?

A forint 319, az MTI pedig aranytömb utánzatokról adott ki egy sorozatnyi fotót. Vajon miféle indíttatásból?

Aranyömb utánzatok a Magyar Nemzeti Bank látogatóközpontjában lévő páncélszekrényben – Fotó: Máthé Zoltán/MTI

12.51 Csaknem 3 százalékos mínuszban a BUX

2,92 százalékos mínuszban a a BUX. A Fellegi.beszéd utáni kis kiugrást némi visszaesés követte, dél óta lényegében stagnál a mutató szintje.

12.30 Álltunk már rosszabul is ma

322-as szint alatt van a forint egyelőre.

…közben pedig Schmitt Pál köztársasági elnök személyesen vitte be a levéltárba az új alaptörvény első, eredeti, aláírt a példányát a Magyar Országos Levéltárba

Az alaptörvény átadásának pillanata – Fotó: MTI

12.22 Változtatnia kell Orbánnak

„Orbán Viktor biztos abban, hogy a végén fizetni fogunk. Úgy gondoljuk, hogy a magyar kormányfőnek változtatnia kell a kifogásolt törvényeken, ha a pénzünket akarja” – nyilatkozta Olivier Bailly uniós szóvivő a The Wall Street Journalnak.

11.50 Még mindig hiteleznek nekünk!

Ha drágán is, de kapunk még hitelt. Sikerül 35 milliárdnyi diszkont kincstárjegyet elpasszolni (idei december 27-i lejárat) 9,96 százalékos átlaghozamon. A rossz hír, hogy tavaly decemberben, karácsony előtt ez még ment 7,91 százalékos átlaghozamon is

11.30 Csak pár percre nyugtatta meg Fellegi a piacokat?

A Fellegi-beszéd alatt a hírügynökségek első szalagcímei arról szóltak, a miniszter ismétli magát, kicsit később, hogy a kormány  feltételek nélkül hajlandók leülni az IMF-fel- mondta lapunknak Kuti Ákos, az Equlior vezető elemzője. Erre a hírre a traderek „belevettek”, elindult egy erősödés. Ám a beszéd folytatódott, s kiderült, hogy a kormány továbbra is kemény feltételeket kíván támasztani a tárgyalások közben, s lényegében nem történt semmiféle változás a kormány korábbi álláspontjához képest. Véget ért a beszéd, jöttek az elemzői kommentárok, s újra az eladások kerültek túlsúlyba – mondta az elemző.

Bár a Fellegi-beszéd alatt közel 300 pontot erősödött a BUX, ebből 100 pontot hamar vissza is adott. A forint egyelőre a 321-322-es szint között tanyázik.

11.15 Giró-Szász: Nem fenyeget államcsőd

A kormányszóvivő szerint az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos találgatások, illetve a hazai bankbetétekkel kapcsolatos rémhírek mozgatják a forint árfolyamát. Magyarországot nem fenyegeti államcsőd, ezt nemcsak a kormány, hanem attól független közgazdászok is megerősítik – jelentette ki Giró-Szász András, aki szerint a makroszámok is ezt igazolják.
A kormányszóvivő ezt lapunk kérdésére válaszolva mondta, amikor a Nemzetgazdasági Minisztérium által márciusban beterjesztendő, a nemzetgazdaság biztonságos működéséről szóló törvényjavaslat céljairól kérdeztük.

11.08 Esik, de nem szakad

Esik, de nem szakad a BUX, 11 óra 8 perckor 2,37 százalékos mínuszban van. A tegnapi naphoz hasonlóan tehát határozott eladói nyomás van, de pánik egyelőre nincs. A Fellegi-beszéd alatt jó  200 pontot erősödött a BUX.

10.40 Erősödés!

322-es szint alá süllyedt a forint, délelőtt  10 óra előtt a 324-es szint fölött is volt. Keszeg Ádám, a Raiffeisen bank elemzője szerint az erősödés részben betudható technikai korrekciónak (a piac már kicsit „túlhúzta” a forintot, túladottá vált, s most némileg korrigált), részben hathattak a piacra Fellegi Tamás megnyugtató szavai is.

10.35 Fellegi: „Tudjuk, hogy komoly a helyzet”

Gyors megállapodást akart az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter. Fellegi Tamás a csütörtök délelőtti kormányszóvívői tájékoztatón kijelentette: az elmúlt napok eseményei a kulcskérdésen nem változtattak, az alapprobléma továbbra is az államadósság, annak ellenére, hogy annak szintje „komoly mértékben csökkent” az elmúlt másfél évben. A miniszter megerősítette, az ország finanszírozását mindenekelőtt a piacokról akarják megoldani. Fellegi Tamásnak felhatalmazása van tárgyalni készenléti hitelről is. A miniszter először elővigyázatossági készenléti hitelről beszélt, később kifejezetten a készenléti hitel kifejezést használta. Soha nem is volt kérdés, hogy ez is része lehet a tárgyalásoknak – tette hozzá. A miniszter szerint Orbán Viktor egy héttel ezelőtti, a Kossuth rádióban adott interjúban elhangzott mondata, mely szerint nem “húsbavágó” a megegyezés, nem mond ellent a kormány jelenlegi kommunikációjának. Fellegi Tamás szerint a kormány hajlandó feltételek nélkül leülni a tárgyalóasztalhoz az IMF-el és az Európai Bizottsággal. Ez magában foglalja a jegybanki törvény egyes rendelkezéseinek újratárgyalását is. Hozzátette azonban, hogy bár minden kifogásolt elemről készek tárgyalni, ez még nem jelenti, hogy bármit el is fogadnának, noha az látszik, hogy külső forrásokból kell megoldani a finanszírozást. Ezt a kormány tervei szerint elsősorban a piacról kell megtenni. Fellegi Tamás szerint a kormány érti azt is, hogy ennek feltétele a megegyezés az IMF-fel. A miniszter úgy látja, a jövő heti washingtoni látogatása előrelépés lesz a formális tárgyalások folytatásában és az előkészítési fázist végre le tudják zárni.

10.28 London “három számjegyű” MNB-kamatemelést vár

A Commerzbank szakértői Londonban csütörtökön összeállított napi devizapiaci áttekintésükben úgy fogalmaztak, hogy a további forintgyengülés “aligha meglepő … a piacok egyre inkább az IMF-tárgyalások sikertelenségét árazzák”. A ház szerint a derűlátó kormánynyilatkozatok dacára “a nézetkülönbségek Budapest és a nemzetközi közösség között immár feloldhatatlannak tűnnek”. Az elemzők szerint a kötvény- és a devizapiac “emiatt bünteti az országot, és nem látszik a vége a forintgyengülésnek”. Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője csütörtöki kommentárjában úgy vélekedett, hogy a 324 forint körüli euróárfolyamok közepette most már – százalékpontban mérve – “három számjegyű MNB-kamatemelés szükségességéről kell beszélni”. (MTI)

10.20 Fellegi: a kormány tiszteletben tartja az MNB függetlenségét

A kormány tiszteletben tartja a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét és támaszkodik szakértőire, ezért Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke is részt vesz az IMF-egyeztetésen a jövő héten – jelentette be Fellegi Tamás.

09.30 Folyamatosan gyengült csütörtök délelőtt a forint.

Kora délelőtt áttörte a 324-as szintet is. Egyelőre nem hangzott el olyan kormányzati üzenet, amelytől a piacok megnyugodhattak volna. Az eurót csütörtök délelőtt fél tízkor 323,44 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben a szerda esti 320,59 után. A svájci frank 265,20 forinton állt.

Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes-államtitkára a Wall Street Journalban szerdán megjelent interjújában úgy nyilatkozott: ha nem születne megállapodás az IMF-fel a korábbi IMF-EU-megállapodásból fennmaradt, az MNB-nél tartott pénzeket hívhatnák le, illetve felhasználhatnák az államosított magánnyugdíj-pénztári vagyonból fennmaradt eszközöket, és a Mol-ban tartott részesedést is, ha szükséges. Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, az IMF-fel tárgyaló magyar delegáció egyik tagja pedig azt mondta: Magyarország hajlandó megfontolni az IMF a szigorúbb feltételrendszert jelentő készenléti hitelmegállapodását. Mindez láthatólag nem győzte meg a piacokat. Az IMF egyébként heteken belül értékeli Magyarországot, de még nem foglalkozik a magyar kormány új elővigyázatossági hitelkeretre vonatkozó kérésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik