Élet-Stílus

Marhapörkölt helyett grillezett hal, csipsz helyett diákcsemege – így csökkenthetjük evéssel a depresszió tüneteit

Getty Images
Getty Images
Nemcsak a testi, hanem a mentális betegségek kezelésénél is fontos a megfelelő táplálkozás. Bár a depresszióból nem lehet csak étrendváltoztatással kigyógyulni, vannak olyan ételek, amelyek segítenek abban, hogy jobban érezzük magunkat.

A triptofán nevű aminosav rendkívül fontos szerepet játszik a szerotonin, azaz a boldogsághormon előállításában, és segít a megfelelő alvásban is – ezek a tulajdonságok pedig depresszió esetén kiemelten fontossá teszik a jelenlétét. A triptofán egyebek között megtalálható a pulykában, a babban és a tojásban is, így még csak nem is kell különleges hozzávalókat beszerezni.

De ne álljunk meg itt, hanem nézzük meg, mit mond egy a Harvard Medical School honlapja által is idézett, 2017-es, kínai tanulmány! Ez arra mutat rá, hogy a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, halakban, olívaolajban és alacsony zsírtartalmú tejtermékekben gazdag étrend (amely antioxidánsokban is bővelkedik és kevés állati eredetű alapanyagot tartalmaz) csökkentheti a depresszió kockázatát. Ezzel szemben a vörös és feldolgozott húsok, finomított gabonák, édességek, zsírosabb tejtermékek magas aránya az étrendben növelheti a depresszió kockázatát.

A depresszió tüneteinek csökkentésére tehát alkalmas lehet egy sárgarépát, tenger gyümölcseit, zöld leveles zöldségeket, sovány húsokat vagy lazacot tartalmazó étrend, de a C-vitaminban gazdag citrusfélék is segíthetnek. Az összetett szénhidrátok közül a barna rizst, a kukoricát és a borsót érdemes választani, de a burgonya és az édesburgonya is belefér időnként.

Ha nassolni szeretnénk, akkor a cukros édességek és a csoki helyett próbáljuk ki inkább a keringési rendszert javító magnéziumban és az immunrendszert erősítő szelénben gazdag magvakat, dióféléket, reggelire vagy uzsonnára pedig fánk helyett a teljes kiőrlésű gabonatermékeket. A szervezet egészségének fenntartásához elengedhetetlen omega-3 és omega-6 zsírsav a tojás és lazac mellett a tonhalban, a chiamagban, a brokkoliban, a karalábéban, a spenótban és a növényi olajokban is megtalálható.

Ezzel szemben az alkohol, a gyorsételek, a rántott és zsíros fogások, valamint a feldolgozott élelmiszerek nemcsak a testi, hanem a mentális egészségünkre is káros hatással lehetnek, ezért igyekezzünk ezeknek az arányát a lehető legalacsonyabbra csökkenteni az étrendünkben. A kávé a depresszió bizonyos formáinál segíthet, ám érdemes annak fogyasztását is mérsékelni.

Persze, ha bekapunk egy-két szem bonbont vagy megeszünk egy szelet tortát, mert jólesik, ne érezzünk lelkiismeret-furdalást miatta, de tartsuk fejben, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás segít a mihamarabbi felépülésben.

Hirdetés

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható, növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

Phytotec Hungaria Bt. Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik