Élet-Stílus

A teljesítménykényszer okai

Getty Images
Getty Images
Az embernek élete során számos olyan területen kell helyt állnia, ahol komoly követelmények várnak rá. Legyen szó érettségiről, egyetemi felvételiről, vizsgaidőszakról, állásinterjúról, új munkahelyről vagy pozícióról, határidőkről, esetleg valamilyen magánéleti helyzetről, rengeteg az olyan kihívás, ami komoly teljesítményt követel meg.

Teljesítménykényszerről akkor beszélünk, amikor valamilyen tényezők vagy tényezők kombinációja megemeli a jó teljesítmény érzékelt fontosságát – az emberben ilyenkor fokozott bizonyítási és megfelelési vágy dolgozik. A teljesítménykényszerhez gyakran kapcsolnak más vonásokat és jelenségeket, így a maximalizmust, amely ugyan bizonyos kihívások, például munkahelyi feladatok során hasznos lehet, hosszú távon azonban semmiképp sem előnyös. Amennyiben a teljesítménykényszer állapota tartósabb ideig fennáll, az komoly hatást gyakorolhat a testi és lelki egészségre – különösen, ha az érintett nem kap megfelelő visszajelzéseket környezetétől.

A teljesítménykényszer kétélű kard, egyszerre jár pozitív és negatív hatásokkal. Egyrészt növelheti a motivációt, segíthet elkötelezettebbé, fókuszáltabbá válni az adott kihívással kapcsolatban, ami valóban támogathatja a feladat hatékony elvégzését.

Másrészt az ilyen típusú nyomás az életünkben jelen lévő számos egyéb tényezőhöz hasonlóan stresszt vált ki szervezetünkben, ami magasabb pulzusszámhoz, megnövekedett adrenalinszinthez, illetve más testi változásokhoz vezet. Ezek a reakciók könnyen megterhelhetik egészségünket, sőt, az érzelmeinkre, figyelmünkre és a memóriánkra is kihathatnak, ezáltal akadályozva, hogy a teljesítménykényszeres ember valóban jó teljesítményt nyújtson.

Szélsőséges esetben a tartós nyomás az önbecsülés romlásához, kiégéshez, szorongáshoz, illetve alvásromláshoz is vezethet. Ezek már nemcsak a teljesítményünkre, hanem az egészségünkre is súlyos hatást gyakorolhatnak.

Szerencsére van módszer arra, hogy a teljesítménykényszert a hasznunkra fordítsuk. Noha minden ember más és más, bizonyos stratégiák enyhíthetik a stresszt, és ily módon akár előnyössé is válhat beállítottságunk.

A legfontosabb, hogy az ember a teljesítménykényszerhez fűződő gondolkodásmódját újrastrukturálja: ha a problémákból lehetőségeket, az izgalomból izgatottságot, a nagy feladatokból kis feladatokat faragunk, elérhető célokat tűzünk ki magunk elé, meghúzzuk az adott kihívással kapcsolatos határokat, és nem félünk segítséget kérni, máris kisebb nyomás helyeződik ránk. Teljesítménykényszer esetén a kulcs mindig a pozitivitás és az önmagunkkal kapcsolatos reális elvárások meghatározása, ha ezekre nem fordítunk kellő figyelmet, könnyedén a teljesítményromlás csapdájába eshetünk.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre, és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik