Élet-Stílus

Elárulta a légiutas-kísérő, miért nem szabad aludni felszállás vagy landolás közben a repülőgépen

Akár erős fájdalmaink vagy fülvérzésünk is lehet, és a hallásunk is károsodhat, ha nem figyelünk oda.

Sokan hajlamosak egyből elaludni, miután elfoglalták a helyüket a gépen, ez azonban káros is lehet – hívta fel a figyelmet egy stewardess a TikTokon.

@wonderfullyale What not to do on an airplane ✈️ #flightattendant #traveltips #flightattendanttips #traveldonts ♬ original sound - Ale

Ale Pedroza elmondta, azért is fontos, hogy ne aludjunk, mert még felszállás előtt is adódhatnak olyan vészhelyzetek, amikre jobb, ha ébren reagálunk, de a fő ok szerinte az, hogy nem tesz jót az ember fülének, ha rögtön bedobja szunyát, vagy a leszálláskor is alszik még.

Amennyiben valaki a gép felszállása közben alszik, akkor megnő az esélye, hogy fül barotraumája, más néven „repülőgépfüle” legyen, amit a fül belső és külső része közötti nyomáskülönbség okoz. A dobhártya megszenvedi a fel- és leszállásokat, a légnyomások változása miatt tompává válhat a hallásunk és akár enyhe fájdalmat is érezhetünk.

Ezeket sokan úgy szokták „orvosolni”, hogy nagyokat nyelnek, ami nem véletlen, a szakemberek szerint így, vagy akár ásítással, illetve rágással is nyomást lehet gyakorolni a fülre, és enyhülhetnek a tünetek.

Amikor viszont alszunk, ezeket nem tudjuk megtenni – hívta fel a figyelmet a légiutas-kísérő.

Ráadásul, ha valaki allergiás vagy valamilyen fertőzése van, akkor megnő az esélye a fül barotraumának. Érdemes tehát megfogadni a tanácsát és alvás helyett nagyokat nyelni a felszállás előtt. Már az enyhébb fül barotrauma is akár halláscsökkenést okozhat, súlyosabb esetben viszont erős fájdalom, szédülés vagy akár fülvérzés jár vele.

Pedroza videójában arra is emlékeztetett, miért nem szabad levenni a cipőt a repülőn, erre már más stewardessek is felhívták a figyelmet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik