Élet-Stílus

Vaspótló a szupermarketből? Gondolja meg!

Getty Images
Getty Images
A vashiány megelőzésére vagy kezelésére számos lehetőséget találhatunk az étrendváltástól a különféle multivitaminok szedéséig. Utóbbi a megelőzésre alkalmas lehet, a kialakult vashiány kezelésére azonban nem feltétlenül a legjobb választás. Az étrend-kiegészítők hatósági előírások által szabályozott vastartalma ugyanis nem elegendő a hiánybetegség megszüntetéséhez. De akkor mi a megoldás?

A vas szerepe

A vérképzés során hemoglobint állítunk elő, ami felveszi és megköti az oxigént. Ennek a vas a központi atomja, amely így elengedhetetlen az oxigénellátáshoz. De nem csupán itt játszik fontos szerepet a vas, hiszen az izomrendszer működéséhez, valamint sejtjeink energiatermelő folyamataihoz ugyancsak nélkülözhetetlen.

Ahhoz, hogy a szervezetünk vasháztartása egyensúlyban legyen, a vasfelszívódásnak egyenlőnek kell lennie a vasveszteséggel. A bőrünkről levált hámsejtekkel, a széklettel, verejtékkel és vizelettel naponta távozik a testünkből vas, így tulajdonképpen egyik nagy napi feladatunk az, hogy ezt pótoljuk valahogy, mivel vas előállítására az emberi szervezet nem képes. A probléma ott kezdődik, hogy a táplálékokban lévő vasnak elenyésző mennyisége, alig 10 százaléka szívódik fel. A vashiány a kiegyensúlyozatlan táplálkozás mellett számos egyéb tényező miatt is kialakulhat.

  • A nőknél okozhatja a különösen erős menstruáció, de a véradás, orrvérzés is kiváltó ok lehet.
  • A kisgyermek- és a serdülőkorban az intenzív növekedés miatt eleve magasabb a vasszükséglet, ugyanúgy, mint várandós nőknél és a szoptatás idején.
  • Bizonyos étrendeket követve is kialakulhat vashiány, így vegán vagy vegetáriánus diéta mellett, táplálkozási zavarok, ételallergiák, például gluténérzékenység esetén.
  • Daganatos betegségek vagy krónikus gyulladásos állapotok, fertőzések is okozhatják.

Vashiányos tünetek

A vashiányra nem egy konkrét panasz, hanem tünetek sokasága jellemző. Ami nagy általánosságban elmondható, hogy tartós fáradtság mindig van, de egyéb tünetet is észrevehet magán egy vashiányos:

  • hajhullás
  • fejfájás
  • sápadtság
  • gyakori megbetegedés
  • szájszárazság
  • fokozott fogékonyság a fertőzésekre

Amennyiben a vasraktáraink kiürülnek, a vashiány súlyosbodhat. A tartósan alacsony vasszint vérszegénységhez vezet, ami súlyos betegség, a szervezet pedig – kezelés hiányában – összeomolhat.

Megelőzés és kezelés

A vashiány megszüntetéséhez általában alapos orvosi vizsgálatra van szükség: a vashiány ugyanis nem önálló betegség, hanem valaminek a jele, azaz tudnunk kell, mi okozza a problémát. Az első lépés tehát az alapbetegség kezelése. A megelőzés kulcsa a kiegyensúlyozott étrend, amelynek része a vasban gazdag ételek fogyasztása: vörös húsok, halak, hüvelyesek, magvak. A megelőző célú vaspótlást a megfelelő étrend mellett segíthetik a vastartalmú étrend-kiegészítők is. Ezek a készítmények könnyen elérhetők a szupermarketekben, ám vastartalmuk alacsony, emellett több olyan összetevőt, például kalciumot, magnéziumot is tartalmazhatnak, amelyek esetleg gátolhatják a vas felszívódását.

Mielőtt vaspótló készítményt kezdünk el szedni, érdemes szakemberrel konzultálnunk, aki segítséget nyújthat a személyre szabott kezelés kiválasztásában. Már csak azért is, mert mind az elégtelen dózis, mind a túladagolás újabb bajok forrása lehet. A vastúltöltés hosszú távon cukorbetegséget, szívbetegséget vagy májzsugorodást okozhat.

Hirdetés

Előzze meg a vashiányt

A megfelelő vasbevitelre mindenkinek szüksége van, különösen a nőknek. Ne várja meg a vashiány és vérszegénység jelentkezését! A vasat egyedülálló formában tartalmazó Maltofer rágótabletta „más vas”, mint a többi. Kényelmes, mert étkezés közben bevehető. Biztonságos, mert nem lehet túladagolni. Kíméletes, mert jóval ritkábban okoz székrekedést, illetve gyomor- és bélpanaszokat. A 100 mg elemi vastartalmú Maltofer vény nélkül kapható, csokoládéízű rágótabletta.

 

Vény nélkül kapható vas(III)-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik