Élet-Stílus

„Egy embert szeretek, nem egy férfit vagy egy nőt”

Biszexuális, aszexuális, transzszexuális, queer, pánszexuális – alig van ember, aki tisztában lenne az összes fogalom jelentésével. A szexuális orientáció és identitás meghatározására egyre újabb és újabb irányzatok jönnek, és ezekben az irányzatokban sokan ismerik fel önmagukat, akik eddig egyik kategóriát sem érezték igazán sajátjuknak. Nemrég a Panic! at the Disco énekese mesélt arról a Paper magazinnak adott interjúban, hogy se nem hetero-, se nem bi-, hanem pánszexuális, mi pedig utánajártunk, mit is jelent ez az itthon még kevésbé ismert fogalom. 

A pánszexualitás azt jelenti, hogy valaki szexuális vonzalma bármilyen nem felé irányulhat. Sok pánszexuális határozza meg magát uniszexként, vagy mondják azt magukról, hogy egyszerűen vakok a nemi hovatartozásra. A pánszexuálisok egy része azt állítja magáról, hogy a másik ember lelkébe szeretnek bele, függetlenül annak nemétől, identitásától, orientációjától.

Házasságban élek egy nővel, nagyon szerelmes vagyok belé, de nálam ő nem a férfi ellentétét jelenti, az emberbe magába vagyok szerelmes. Igen, mondhatjuk, hogy pánszexuális vagyok, abba szeretek bele, hogy valaki jó ember, helyén van a szíve. Ez lehet férfi is, a lényeg, hogy az embert magát szeretem

– mondta magáról Brendon Urie. Miley Cyrus 2016-ban beszélt először a szexuális orientációjáról, ő is pánszexuálisnak vallotta magát. Egész életében vonzódott a férfiakhoz és a nőkhöz is, emiatt biszexuálisnak nevezte mindenki, ami utált:

Sosem értettem a saját szexualitásom és nemi identitásom. A biszex szót utáltam, mert betesz egy skatulyába. Bennem egyáltalán nem merül fel, hogy  valaki fiú vagy lány.

Magára is semlegesként gondol, és amikor először járt olyan közösségben, ahol hasonló emberekkel találkozott, sikerült jobban megértenie magát és a saját szexualitását. Onnantól nem kellett furán éreznie magát, hogy se nem hetero-, se nem homo-, se nem biszexuális.

Frazer Harrison/Getty Images for Turner

De akkor mi a különbség a bi- és a pánszexuális között?

Mivel a bináris nemi elméletet, mely szerint csak két nem létezik – nő és férfi – már meghaladtuk, és jóval több nemben gondolkodunk, a biszexuális azt jelenti, hogy valaki két vagy több nemhez vonzódik; a poliszexuális azt, hogy több nemhez, de nem minden nemhez; a pánszexuális pedig azt, hogy minden nemhez.  A gyakorlatban ezeket a fogalmakat gyakran szinonimaként használják.

Talán azt lehetne mondani, hogy a pánszexuális ember nemtől függetlenül vonzódik, teljesen közömbös számára a másik ember neme. Gyakorlatilag ugyanúgy minden nemmel lehet kapcsolata, a különbség inkább a lelki megélésben fontos. Egy pánszexuális nem szívesen mondja magáról azt, hogy férfiakhoz és nőkhöz is vonzódik, hiszen amikor találkozik valakivel, nem azt nézi az illetőben, hogy férfi vagy nő, hanem hogy milyen ember. Ezt nagyon nehéz elképzelni más szexuális orientációval rendelkezőknek, hiszen a másik ember megítélésben az első információk között van jelen annak nemi hovatartozása. Olyasmi lehet ez, minthogy valakinek nem fontos a partnere szemszíne, ezért, bár tudatában van, hogy kék, zöld vagy barna szemű a párja, ez semmilyen befolyással nincs a választására.

A pánszexuálisok közül többen azt állítják, hogy a másik ember lelkébe szeretnek bele, és ebből alakul ki a szexuális vonzalom. Míg a biszexuálisoknál, akárcsak a hetero- vagy homoszexuálisoknál, sok esetben a másik külsejéből vonunk le következtetéseket, melyek alapján eldöntjük, hogy érdekel-e minket a belső világa, és akarjuk-e jobban megismerni. Természetesen itt is rengeteg egyéni különbség lehet, és nem ritka, hogy a fizikai vonzalom csak a lelki után alakul ki.

Megkérdeztük Viktóriát, aki lelkes tanulmányozója a témának, bár ő maga nem pánszexuális. Szerinte fontos különbséget tenni a szexuális vonzódás és a szerelem közt, ráadásul azt sem tudja senki sem pontosan megmondani, hogy mi az a szerelem. Így fölösleges túlbonyolítása a kategóriáknak a pánszexualitás egyedi jellemzőjének tekinteni a lélekbe való beleszeretést.

John Lamparski/WireImage

Miért kell minden alcsoportnak külön nevet adni?

Amíg a másság nem elfogadott, szükség van címkékre Viktória szerint, mert nagy segítséget tudnak nyújtani a ciszheteronormatív társadalomban való eligazodáshoz. A ciszheteronormativitás azt jelenti, hogy az emberek alapvetően azt feltételezik, hogy mindenki heteroszexuális és a biológiai nemével azonos identitásúnak érzi magát, illetve ezt tartják normálisnak. Ezek a fogalmak, mint poliszexualitás, pánszexualitás, queer azt segítik elő, hogy az emberek megértsék a világ sokszínűségét, és azt, hogy mennyiféleképp lehet valaki különböző.

Emellett a valamiképp különböző emberek közt is sokan akadnak, akik nem szeretik magukat címkézni, és nem szeretnék semmilyen alcsoporthoz tartozni, egyszerűen szabadon és nyitottak értelmezik a szexualitást. Másoknak viszont segítség lehet.

Amíg a saját szexuális és romantikus irányultságomra nem tudtam címkét ragasztani, meglehetősen egyedül éreztem magam, mert azt láttam, hogy körülöttem mindenki máshogyan gondolkozik a szexről és a szerelemről, mint én. Sejtettem korábban is, hogy hétmilliárd emberből nyilván nem én vagyok az egyetlen, aki így van ezzel, de nem tudtam senkivel sem beszélgetni arról, ahogyan érzek/gondolkozom. Mióta megtaláltam a saját címkémet, találtam embereket, akik szintén így címkézik magukat, és ez nagy megkönnyebbülés volt

– mondja Viktória.

Kiemelt kép: Getty Images / John Lamparski

Ajánlott videó

Olvasói sztorik