Élet-Stílus

Magyar könyv is lehet a „legjobb külföldi regény”

Kertész Imre és Szabó Magda egy-egy könyve is bekerült az angol The Independent külföldi regények versenyének elődöntőjébe. A tizenhat mű közül áprilisban választják ki a nyertest.

A The Independent 16-os listáján szereplő szerzők:

Tonino Benacquista
Tahar Ben Jelloun
Stefan Chwin
Philippe Claudel
Marie Darrieussecq
Karen Duve
David Grossman
Judith Hermann
Pawel Huelle
Kertész Imre
Ellen Mattson
Haruki Murakami
Per Petterson
Dai Sijie
Szabó Magda
Dubravka Ugresic

Az angol lap nyilvánosságra hozta a legjobb külföldi regények elődöntős listáját, amelyen egy tucatnyi országból 16 mű szerepel. Egy hónap múlva az újság zsűrije hatra szűkíti a listát, amelyből aztán április folyamán kiválasztják a tízezer fontot (kb. 3,5 millió forint) érő díj nyertesét, amelyen a szerző és a fordító osztozik majd.

A 16-os listán két magyar író is szerepel: a Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című regénye, illetve Szabó Magda műve, az Ajtó.

Németországot két szerző is képviseli, Karen Duve szarkasztikus humorral megírt tinédzser- regénye, illetve Judith Hermann finom lélekrajzai, de szerepel a listán a svéd Ellen Mattson, a norvég Per Petterson illetve a lengyel Stefan Chwin és a horvát Dubravka Ugresic is, aki a 90-es évek balkáni háborús konfliktusai elől menekülő családok sorsát rajzolja meg, Franciaországból Tonino Benacquista mellett Philippe Claudel került a listára első világháborús regényével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik