Belföld

Több mint 300 csontot vettek ki a hamvasztásra váró holttestek koponyájából – elítélték a volt klinikaigazgatót és a boncmestert

Ítéletet hozott a Pécsi Törvényszék annak a volt klinikaigazgatónak és boncmestereknek az ügyében, akiket emberi test tiltott felhasználása miatt állítottak bíróság elé.

A Pécsi Tudományegyetem volt vezető orvosa 1 év 8 hónap felfüggesztettet és 1 millió 600 ezres pénzbüntetést kapott emberi test tiltott felhasználásának bűntette és folytatólagosan, közvetett tettesként elkövetett csalás bűntette miatt. A boncmestert másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, míg az ügy harmadrendű vádlottját felmentették.

A bíróság a boncmesterrel szemben 250 ezres, míg a volt igazgató által irányított alapítvánnyal szemben 3 millió 747 ezres vagyonelkobzást rendelt el.

A Pécsi Törvényszék közleménye szerint az elsőrendű vádlott fül-orr-gégész szakorvos, és 2011-től 2020. március 15-ig igazgatóként dolgozott a fül-orr-gégészeti klinikán. Emellett egy alapítványnak a kuratóriumi elnöke is, melynek székhelye a klinika, melyen dolgozik. A boncmester egy patológiai intézetben dolgozik. A harmadrendű vádlott adjunktus, fül-orr–gégész szakorvos, intézetigazgató-helyettes.

Az igazgató 2019 januárjában egy kétnapos kurzust vezetett magyar és külföldi orvosoknak, hogy a sziklacsont fúrását gyakorolják. A kurzuson a volt igazgató személyenként 3-3 darab, holttestekből kivett, humán sziklacsontot szándékozott biztosítani a résztvevőknek.

A sziklacsont a koponyán a halánték egyik csontja, melyet orvostudományi egyetemi oktatási felhasználás végett holttestből kizárólag kórbonctani vizsgálat során és abban az esetben lehet eltávolítani, ha ellene az elhunyt életében nem tiltakozott

– közölte a törvényszék.

Az akkori igazgató magára vállalta a sziklacsontok beszerzését 2018 februárja körül, és erről a sziklacsontkurzus általa megbízott, tényleges szervezőjét is értesítette. A volt igazgató a sziklacsontokat a boncmestertől akarta beszerezni, akit az emberi testből származó, ún. kadávercsontok gyűjtésével bízott meg.

A boncmester havi rendszerességgel legalább 15–20 darab sziklacsontot, valamint egy nyakszirtcsontot távolított el a hamvasztásra váró holttestekből, oktatási célból. Ezekből száz sziklacsontot a 2019-es kurzusra gyűjtött össze, a volt igazgató kérésére. A boncmester 2500 forintot kapott a sziklacsontokért, darabonként, a volt igazgatótól.

A boncmester több esetben is három patológus szakorvos jelenlétében, az ő tudtukkal, az általuk végzett kórbonctani vizsgálat során távolította el a sziklacsontokat, míg az esetek többségében e tevékenységét az arra jogosult patológusok jelenléte, felügyelete és tudta nélkül végezte. Előbbi esetben nem rögzítették ezeket a boncjegyzőkönyvekben, míg utóbbi esetekben erre lehetőség sem lett volna.

2019 júniusáig legalább 320 db sziklacsontot vettek ki a PTE Patológiai Klinikáján kórboncoláson átesett holttestekből, melyeket részben a boncmester közreműködésével szállítottak át a Fül-Orr-Gégészeti Klinikára, ahol azokat a nyomozó hatóság lefoglalta.

A volt igazgatóhelyettes oktatóként vett részt a kurzusokon, és maga is végzett sziklacsontfúrást. Ezt követően, külföldi tanulmányútra történt utazását megelőzően, nyolc sziklacsontot vett magához, hogy azokon elsajátíthassa a műtéti technikákat.

A bizonyítási eljárás során azonban nem lehetett megállapítani, hogy milyen eljárásrendben és mikor beszerzett csontokat vett magához, így azt sem, hogy azok holttestekből történő eltávolítása során a kötelező jegyzőkönyvezés megtörtént-e.

A PTE Patológiai Klinikáján 2013 és 2019 között egy esetben sem rögzítették a boncjegyzőkönyvekben a sziklacsontok eltávolítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik