Belföld

A régióban várhatóan kivezetik az olajipari különadókat, egy kivétel van: Magyarország

Farkas Norbert / 24.hu
A Mol százhalombattai olajfinomítója.
Farkas Norbert / 24.hu
A Mol százhalombattai olajfinomítója.
A régióban Magyarország az egyetlen, ahol 2024 után is fennmarad az olajiparban az aktív és nagymérvű piaci beavatkozás, illetve a különadók rendszere. Minden más térségbeli országban kivezetik a 2022-es energiaválság utáni extra közterheket és a „direkt állami beavatkozási rendszer jelentős részét” – erről beszélt lapunknak Pletser Tamás olaj- és gázipari elemző. A Molt hátrányosan érintik a magyar különadók a szakértők szerint, aligha véletlenül írt erről véleménycikket Hernádi Zsolt cégvezér.

A legnagyobb román olaj- és gázipari cég, az OMV Petrom majdnem megháromszorozta az idén az első félévben a nettó profitját: a tavalyi hasonló időszakban elért 944 millió román lejről (mintegy 190 millió euróról) idén az első félévben 2,638 milliárd lejre, azaz 528 millió euróra emelkedett a nyereség. A vállalat a legfontosabb szénhidrogén-előállító az országban, de termel elektromos áramot is.

Magyarországon nem ennyire kedvező a piaci környezet. Hernádi Zsolt, a magyar Mol elnök-vezérigazgatója a magyar különadók miatt írt véleménycikket pár nappal ezelőtt a Mandineren. „Ha a beszedett adókat tűzoltó jelleggel, lyukak tömködésére használjuk, működési költséget vagy gazdasági növekedést nem támogató beruházásokat finanszírozunk, akkor abból nem lesz plusz érték.

A semmiért fizetünk többet. Nem ismerős ez a helyzet valahonnan? Pont, mint a szociban. Vissza a jövőbe, uraim!

– fogalmazott sarkosan a magyar olajcég vezére, akinek semmi baja sincs az adózással, ha az egyszerű, logikus és sokoldalú, de szerinte „most úgy látszik, megszaladtunk”.

Farkas Norbert / 24.hu Hernádi Zsolt a MOL Campus épületének átadásán 2022. december 8-án.

Hernádi szerint tizennégy olyan adónem van, ami az utóbbi két évben jött létre. „Hova lett a kiszámítható adórendszer?” – tette fel a kérdést, majd újabb felvetéssel állt elő:

Mikor lesz újra normalitás? Mikor nyúlunk újra a jól bevált eszközökhöz az unortodoxia helyett?

Hernádi kifakadása aligha lehet véletlen, különösen azok után, hogy a rivális OMV Petrom nettó profitja ilyen látványosan javult. Az általunk megkérdezett szakértők is úgy vélik: a magyar állami terhek és a szabályozási alkuk kényszere versenyhátrányba hozhatják a Molt a nemzetközi konkurenciaharcban.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik