Belföld

A grémium, ami nincs, még nem állította ki rólunk a papírt – nem engedik az iskolai drogprevenciós előadásokat

Matt Hunt / NurPhoto / AFP
Matt Hunt / NurPhoto / AFP

Három éve nem tudnak bejutni az iskolákba drogprevenciós előadást tartani a Magyar Addiktológiai Társaság munkatársai – erről a szervezet elnöke beszélt az RTL-nek. Szemelyácz János szerint vannak olyan iskolaigazgatók, akik szerint már akkora probléma a droghasználat az intézményekben, hogy akár a Klebelsberg Központ büntetését is bevállalnák, csak kapjanak felvilágosítást a diákok a veszélyekről.

A 2021-es gyermekvédelmi törvény ugyanis csak akkor engedi, hogy alapítványok, civil szervezetek programokat szervezzenek az iskolákban, ha az adott szervezetet nyilvántartásba vették, nyilvántartás viszont az elnök szerint három éve nincs. Arról a testületről sem tud senki semmit, amely nyilvántartásba vehetné például az iskolai drogprevencióval foglalkozó szervezetek – hangzott el a műsorban.

A grémium, ami nincs, még nem állította ki rólunk a papírt, hogy mi valóban életmód és drogprevenciós programokat terjesztünk. Gyakorlatilag az iskolákba külső szervezetek három éve nem tudnak bejutni

– mondta Szemelyácz János, aki szerint ezen sürgősen változtatni kellene.

Az RTL a témában kereste a Belügyminisztériumot, de nem kaptak választ. A napokban Rétvári Bence belügyi államtitkár arról adott ki közleményt, hogy Magyarországon zéró tolerancia van a kábítószerekkel kapcsolatban, a dizájner drogok kiemelt veszélyt jelentenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik