Belföld

Vannak titkai a NATO-nak Orbánék előtt

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Orbán Viktor fogadja Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt a Karmelita kolostorban június 12-én.
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Orbán Viktor fogadja Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt a Karmelita kolostorban június 12-én.
A szövetségeseknek kétségeik vannak a magyar kormány lojalitásával kapcsolatban.

Szokásos péntek reggeli rádiós interjújában Orbán Viktor arról beszélt, hogy tárgyalásán a NATO-főtitkárral döntő érv volt, hogy a kormány a választáson mire kapott felhatalmazást. A kormányfő szerint Washingtonban és Brüsszelben is megértették, Magyarország nem vesz részt a NATO ukrajnai missziójában. Nagyon fontos, nekünk nagyon kedvező megállapodást kötöttünk a NATO-val.

A NATO az otthonunk

– tette hozzá.

Egy, a Jens Stoltenberg napirendjét ismerő cseh forrás közölte, a NATO-főtitkár a héten azért jött Budapestre, hogy két kulcsfontosságú kérdésben tárgyaljon a magyar kormányfővel:

  • Orbán Viktor ne akadályozza Mark Rutte NATO-főtitkári pályázatát,
  • Magyarország ne blokkolja a legújabb ukrajnai segélycsomagot

– idézi  a Vsquare hírlevelét a Népszava.

Otthonunk családi titkai

A VSquare szerint a kormány lojalitásával kapcsolatos kétségek miatt egy ideje korlátozzák az információk, különösen a hírszerzési adatok megosztását Magyarország és a többi NATO-tagállam között.

A probléma az, hogy a következményeket mindenki érzi, mivel a tagországok csak a kevésbé érzékeny hírszerzési információkat osztják meg a központi NATO-csatornákon, tudván, hogy Magyarország is a címzettek között van

– mondta a NATO egyik illetékese. A fontos információkat olyan csoportokban osztják meg, amelyeknek nem tagja Magyarország, így a magyar tisztviselők legtöbbször nem is tudnak róla, hogy kihagyják őket.

Végső soron, ha bármit is megosztunk velük, az Orbán asztalára kerülő jelentésekben végződhet. Nekünk az ország politikai vezetésével van problémánk

– tette hozzá egy uniós ország polgári hírszerzésének volt helyettes vezetője.

Pressman: A kormány hazudott a NATO-ról

Az amerikai nagykövet reagált arra, hogy a kormány a választási kampányban folyamatosan bírálta szövetséget, azt sugallva, hogy a NATO a háború pártján áll a békével szemben. Nevetséges és felelőtlen felvetésnek nevezte, hogy a NATO erőszakkal besorozna fiatal magyarokat, hogy az ukrán frontra küldje őket. Az RTL Híradónak David Pressman jelezte, a védelmi szövetség nem vár ilyet a tagjától.

Magyarország szövetséges ország és tagja a NATO-nak. De elvárjuk, hogy ebben a szövetségben máshogyan kezelje a tagságát, mint ahogyan a múltban az EU-val tette.

David Pressman arról is beszélt, hogy érdeklődéssel figyeli Magyar Péter felemelkedését, szívesen találkozna vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik