Élő Belföld

Orbán Viktor: Európában a békepárti erők nyerték a választást

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
A miniszterelnök legfontosabb kijelentései élő hírfolyamunkban.

Európai Parlament: két hölgynek kell megegyeznie

Orbánnak mérsékeltek a reményei azt illetően, hogy sikerülne létrehozni egy új jobboldali frakciót az Európai Parlamentben. Szerinte ennek az az oka, hogy két hölgy, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés vezetője és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök nem tud megegyezni. Ha ez sikerülne, akkor megtörténne az a jobboldali fordulat Brüsszelben, amiért a Fidesz dolgozik – tette hozzá.

Ezzel véget ért az interjú.

Nyugat-Európában a békepárti erők nyertek

Orbán elmondása szerint amikor a kampány során találkozott az emberekkel, akkor nem csak a magyar, hanem az európai helyzetről beszélt, és olyan európai vezetőket kell választani, akik békepártiak. Ez szerinte meg is valósult azzal, hogy Franciaországban és Németországban is a kormánypártok rosszul szerepeltek az EP-választásokon.

A választás napján megbukott két kormány, a francia és a belga, a német kancellár pártja pedig harmadik lett – sorolta.

Ha nem álltok a béke oldalára, meg fogtok bukni.

Hozzátette, hogy ezekkel az eredményekkel lelassítottuk a háború felé szolgáló vonatot. Már csak Trump győzelme kell az USA-ban.

Utcahosszal nyertük meg az európai uniós és önkormányzati választásokat...

…abban a kérdésben, hogy a magyarok háborút vagy békét választanak – állítja Orbán.

Ez arra a kérdésre volt reakció, hogy mennyire veszélyesek az uniós és NATO-s politikusok tervei Magyarországra, arra utalva, hogy Magyarország közvetlen szomszédjában zajlik a háború. Orbán szerint a nyugati országok messzebb vannak, ezért nem értik, milyen nagy a veszély.

Orbán: Nem akarom orosz katonai célponttá tenni Magyarországot

A Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott megbeszélés eredményét Orbán Viktor úgy interpretálja, hogy Magyarország elérte, hogy nem kell háborúba menni Ukrajnába.

Arról is beszél, hogy méretünkhöz képest hozzájárulunk a NATO munkájához, például NATO-összekötők vagyunk közép-ázsiai és afrikai országokkal, és ezt a NATO-ban értékelik.

A NATO az otthonunk.

Orbán szerint rajtunk kívül az összes NATO-tag le akarja győzni Oroszországot, és ebben részt akarnak venni a harctéren.

A NATO egy ukrán misszió létrehozásával akarja segíteni Ukrajnát, úgy, hogy NATO-országok területén koordinálják a fegyverátadást, de Magyarország ebben nem akar részt venni, mert Orbán nem akarja „orosz katonai célponttá tenni” Magyarországot.

„Ezek brüsszeliek, ezek sunyik”

Így reagált Orbán arra a kérdésre, hogy vajon miért most, a választások után hozta nyilvánosságra a bíróság a döntést. Erre a miniszterelnök úgy válaszolt, hogy már tudtak róla, de „a brüsszeliek” sunyik, és szerinte azért csak most lett nyilvános, mert a „baloldali Brüsszel-barát magyar pártok” még nagyobb pofont kaptak volna az európai parlamenti választásokon, ha ez előbb kiderül.

A kormányfő szerint Brüsszelben nyálas, sikamlós csiga-szerű hangulatban kell megvédeni magunkat.

Az uniós bíróság friss ítéletével kezdünk

Csütörtöki hír, hogy 200 millió euróra és napi 1 millió eurós késedelmi díjra büntette Magyarországot az Európai Unió Bírósága, mert nem teljesítette egy korábbi ítéletét.

Soros György bírósága hozta ezt az ítéletet,

állította Orbán, aki szerint a magyar származású amerikai üzletember célja, hogy eltűnjön a keresztény kultúra Európából.

A kormányfő azt is mondta, töri a fejét azon, hogyan fizesse ki úgy a büntetést, hogy az jobban fájjon Brüsszelnek, mint Magyarországon. Orbán azt is hozzátette, azt kívánja, bárcsak ennyi pénzt szétoszthatna a magyar családok között.

Mit mond Orbán Viktor a választásokról?

A kampányidőszakban a miniszterelnök hetente járt be a Kossuth rádióba interjút adni. Múlt pénteken, még a választások előtt, arról beszélt, hogy közvetlen háborús veszély van és próbálják elhallgattatni a békepártiakat.

Azóta a Fidesz megnyerte az EP-választást, de kisebb arányban, mint szokta, és a Tisza Párt képében új, a korábbinál erősebb kihívója is akadt. Fél 8 után kiderül, mit mond mindezekről a kormányfő.

Olvasói sztorik