Belföld

A Tanítanék Mozgalom szerint a kormány politikai okokból végzi ki az Orvosi Kamarát

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Ma Magyarországon az orvosok és a pedagógusok helyzete több szempontból is hasonló. Míg a két hivatás képviselői az összeomló szociális védőhálót próbálják fenntartani, addig a kormányzat a pedagógusokhoz hasonlóan most már az orvosokat is politikai lejárató kampányokkal támadja. A szakmai kritikát megfogalmazókat megpróbálják elhallgattatni, ellehetetleníteni. Ez egy bántalmazó kapcsolat, melynek véget kell vetni

– olvasható a Tanítanék Mozgalom közleményében, melyben a szervezet szolidaritását fejezi ki a meghurcolt orvosok, illetve a Magyar Orvosi Kamara mellett.

Mint ismert, a hét elején egy nap alatt fogadták el, majd egy napra rá ki is hirdették az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény módosítását. Ezzel a kormány gyakorlatilag megfosztotta jogköreitől a Magyar Orvosi Kamarát, amely korábban arra szólította fel a háziorvosokat, hogy ne írják alá az új ügyeleti rendszer kialakításához szükséges szerződéseket.

A Tanítanék szerint politikai okokból végzi ki a kormány az Orvosi Kamarát. Úgy látják, a szakmai kritikát a kormányzat igyekszik „elhallgattatni, ellehetetleníteni”.

Hangsúlyozták: az autonóm szakmai és érdekképviseleti szervezetek megkerülhetetlen szereplői a demokratikus rendszereknek, ezért a megtámadott szakmai szervezeteknek össze kell zárniuk.

A bántalmazó hatalom ellenében nincs más lehetőségünk: álljunk ki magunkért és álljunk ki egymásért!

– írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik