Belföld koronavírus

„Karácsony előtt egy ilyen kiesés nagyon fájdalmas tud lenni” – elérhetetlen ígéret maradt a 100 százalékos táppénz

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
Kásler Miklós szeptemberben megígérte, hogy minden, iskolában megfertőződött pedagógus 100 százalékos táppénzt kap. Azóta eltelt három hónap, de üres ígéret maradt a miniszter bejelentése: a tanárok sokszor megalázó összegű fizetéssel várják az ünnepeket.

Minden tanár teljes összegű táppénzben részesül, aki az iskolában fertőződött meg koronavírussal, vagy intézménybeli történés miatt kényszerül karanténba – mondta Kásler Miklós még szeptember 16-án, a koronavírus-járvány második hullámának kezdetén. Az emberi erőforrások miniszterének bejelentése óta immár csaknem három hónap telt el, azonban a tapasztalatok azt mutatják: a táppénz kifizetése közel sem az ígéretnek megfelelően zajlik.

A pedagógusok országos szűrése alatt a szakmai szervezetek azt jelezték, sokan inkább megtagadták a mintavételt, mert félnek, hogy ha a pozitív eredmény miatt táppénzre kerülnek, csak a fizetésük 60 százalékát kapják meg.

A lapunknak nyilatkozó pedagógusok tapasztalatai is arról árulkodnak, hogy a 100 százalékos táppénz elérhetetlen ígéret maradt, aminek árnyékában hitevesztett pedagógusok és – éppen karácsony előtt – komoly anyagi problémák lapulnak.

November végén úgy tűnt, lesz előrelépés az ügyben, miután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a pedagógusoknál vélelmezni kell, hogy munka közben betegedtek meg, és egyetért azzal, hogy az eljárás egyszerűsítése és gyorsítása szükséges, a kormány ezt kezdeményezni is fogja.

Balogh Zoltán / MTI

A módosítás azóta sem történt meg, az Emberi Erőforrások Minisztériuma lapunk megkeresésére azt írta: „pozitív laboreredmény birtokában az intézmény kezdeményezésére a munkáltató telephelye szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal mint munkavédelmi hatóság állapíthatja meg, hogy a pedagógus a hivatásából eredően találkozott Covid-19 vírussal fertőzött személlyel.

A teljes összeget két részletben kapja meg a dolgozó: először a 60 százalékos táppénzt, majd a foglalkozási megbetegedéssel kapcsolatos eljárás végén a maradék 40 százalékot.

Jelzi, hogy mekkora a káosz és a bizonytalanság az intézményekben a táppénz igénylésével kapcsolatban, hogy noha már szeptember közepén bejelentették, 100 százalékos táppénz illeti meg a pedagógusokat, december elején Kásler Miklós újabb levélben tájékoztatta a közoktatási intézményeket a valós gyakorlatról. „A köznevelésben dolgozó, a munkavégzéssel összefüggésben megfertőződött személyek fertőzésének foglalkozási megbetegedésként történő megállapítását követően kerülhet sor a gyakorlatban a 100 százalékos baleseti táppénz folyósítására” – áll a lapunk birtokába került dokumentumban.

A levélben lépésről lépésre ismertetik, milyen procedúrán kell végigmennie annak, aki 100 százalékos táppénzt szeretne:

  1. A háziorvost értesítése telefonon.
  2. A fertőzöttség megállapítása laboratóriumi vizsgálattal.
  3. A laboratóriumi vizsgálat pozitív eredményét követően a munkavállaló jelzi az orvosnak, hogy a vírust nagy valószínűséggel a munkavégzéssel összefüggésben kapta el.
  4. A foglalkozás-egészségügyi alapszolgálat orvosa kitölti az Innovációs és Technológiai Minisztérium honlapján fellelhető „bejelentés a foglalkozási megbetegedés gyanújáról” elnevezésű nyomtatványt, és elküldi a területileg illetékes munkavédelmi hatóságnak.
  5. A munkavédelmi hatóság felveszi a kapcsolatot a munkáltatóval, az összegyűjtött információkat eljuttatja a Nemzeti Népegészségügyi Központban működő munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi főosztálynak.
  6. A bejelentés megalapozottságát az NNK elbírálja, majd a betegség foglalkozási megbetegedésként történő elfogadásáról tájékoztatja a munkavédelmi hatóságot.
  7. A munkavédelmi hatóság az elfogadott foglalkozási betegségről értesíti a társadalombiztosítási kifizetőhelyet, ennek hiányában az egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalt.
  8. A társadalombiztosítási kifizetőhely vagy a kormányhivatal intézkedik a baleseti táppénz és a korábban folyósított táppénz különbözetének kifizetéséről.
  9. Ha a 4. pont szerinti intézkedésre nem kerül sor, azaz nem jelentette be a foglalkozási megbetegedés gyanúját az orvos, a munkavállaló közvetlenül is fordulhat a területileg illetékes munkavédelmi hatósághoz.

Amint látható, a 100 százalékos táppénz igényléséhez egy meglehetősen hosszadalmas folyamaton kell végigmennie a megbetegedett pedagógusnak, és az az egyébként is leterhelt egészségügyi és járványügyi szervekre is jókora adminisztrációs terhet ró.

/Balogh Zoltán / MTI

Arról, hogy mit jelent a táppénz két részletben utalása, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számos banki tranzakcióról szóló SMS-t közölt nemrég: a pedagógusok 58-60 ezer forintot kaptak kézhez. Lapunknak nyilatkozott egy testnevelő tanár, akinek a számlájára szintén mindössze 58 ezer forint érkezett ebben a hónapban, mondván, a táppénzt majd januári bérével együtt kapja meg. A pedagógus megelégelte a történeteket, és néhány nappal ezelőtt felmondott a munkahelyén.

Egy szintén a neve elhallgatását kérő tanár több mint három hétig volt beteg, de még csak ígéretet sem kapott arra, mikor fizetik ki a táppénzét, ami a fizetése 60 százaléka lesz. Nemrég megkapta a fizetését enélkül, ami így 12 900 forint volt.

Bizony karácsony előtt ez nagy érvágás. Nem keresünk olyan jól, hogy tartalékokat tudjunk felhalmozni

– mondta. Meglátása, hogy a 100 százalékos táppénz ügyében egymásra mutogat a munkáltató és a háziorvos, az ő esetében például az utóbbi nem írja alá a kérelmét, hogy be tudja adni azt a kormányhivatalba. „Az a tortúra, ami ezután következne, szintén megér egy misét. Az egészet mélyen megalázónak gondolom” – jegyezte meg.

Egy másik tanár arról számolt be a 24.hu-nak, hogy az iskolájában már öten estek át igazoltan a koronavírus-fertőzésen, és mindössze egyetlen pedagógus esetében jelentette be a háziorvos, hogy igényli a 100 százalékos táppénzt. A nyilatkozónk orvosa sem volt hajlandó bejelenteni ezt, először ígérgette, majd azt mondta, ez a pedagógus és az iskola dolga. Így ő is csak 60 százalékos táppénzt kap majd, az összegnek pedig egyelőre csak egy kis része jutott el hozzá. „Ilyen cirkusznak kitenni rengeteg pedagógust, elég szemét dolog” – fogalmazott.

Nem az a gond, hogy később utalnak, hanem az, hogy szinte igényelni sem lehet, miközben azt hallani mindenhonnan, hogy minden pedagógus megkapja a 100 százalékos táppénzt

– hangsúlyozta, hozzátéve, nem érti, miért nem született meg szeptember közepe óta egy rendelet, amely a folyamat minden szereplőjének megkönnyítené az igénylést. „Ha akarták, már rég megcsinálták volna, ha pedig nem akarják, soha nem fogják megcsinálni”, mondta.

Balogh Zoltán / MTI

A pedagógus azt is megemlítette, hogy a megbetegedések miatt jócskán megnőtt a helyettesítések száma, amiket a talpon maradt kollégák teljesen ingyen végeznek el.

Ne az legyen a mondás, hogy a pedagógusnak könnyű dolga van, mindig mindent megkap és lógatja a lábát, mert ez nem igaz.

A PDSZ-hez érkezett visszajelzések azt mutatják, hogy a táppénz összege sok iskolában okozott problémát. Egy Heves megyei kisvárosi általános iskolában például tíz megbetegedést regisztráltak, az intézményi tesztelésben mégis csak a tantestület harmada vett csak részt. Az intézményből azt írták, a többiek

félnek, hogy kimutat valamit a teszt, és 60 százalékos táppénzzel lesznek otthon. Nem akarnak éhen halni. Így egy fő tesztje lett »csak« pozitív. Ha az egész tantestületet tesztelték volna, biztos vagyok benne, hogy nem állt volna itt meg ez a szám.

Egy budapesti óvodából pedig azt jelezték, hogy az öt koronavírusos esetet követően senki sem kapott 100 százalékos táppénzt a megbetegedett dolgozók közül.

„Hiába tesztelik a pedagógusokat, a kollégák közül sokan jelezték, hogy nem vállalják, mert nem engedhetik meg maguknak anyagilag, hogy akár hetekre kiessenek a munkából, és a fizetésük 60 százalékát kapják meg. Jobb lenne a kötelező tesztelés és a 100 százalékos táppénz pozitív teszt esetén” – írta egy dolgozó az érdekképviseletnek. A köznevelési intézményekben azóta leállították a tesztelést, és inkább az államigazgatás ügyfélszolgálati dolgozóinak biztosítják a lehetőséget.

Egy Nógrád megyei óvodából szintén arról számolt be egy dolgozó, hogy miután folyamatosan kapcsolatba került olyan dolgozókkal, akikről kiderült, hogy fertőzöttek, valószínűsíti, hogy az övé is intézményi fertőzés, ám „fel sem merült” a 100 százalékos táppénz lehetősége.

Egy Békés megyei általános iskolában szintén több pedagógus nem kérte a tesztelést, mondván, nem fizetnek senkinek 100 százalékos táppénzt. Az iskolából azt írták a szakszervezetnek:

karácsony előtt egy ilyen szintű pénzkiesés nagyon fájdalmas tud lenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik