Belföld

Jogerősen pert nyert a 24.hu Simonka Györggyel szemben

Elutasította a bíróság Simonka György fideszes országgyűlési képviselő helyreigazítási kérelmét a 24.hu-val szemben, az ítélet – miután a kormánypárti politikus nem fellebbezett a Fővárosi Törvényszék szeptemberi, elsőfokú döntése ellen – jogerős.

A vád alá helyezett Békés megyei képviselővel összefüggésben júniusban írtuk meg, hogy az egykor az ő és a felesége irányítása alatt működő, mára felszámolás alatt álló Magyar Termés TÉSZ Kft.-ben több mint egymilliárd forint közpénz veszett oda. Ennek visszaszerzésére pedig már aligha van esély, mert az állam határidőn túl jelentette be követelését a felszámolónak. Ez pedig azt jelenti, hogy a közpénz visszafizetése előtt a felszámolónak minden, határidőn belül érkezett követelést ki kell fizetnie. Ezek sora hosszú, a követelések összege körülbelül egymilliárd forint, miközben a Magyar Termés TÉSZ Kft. vagyona ennek csak a töredéke. Így szinte esély sincs rá, hogy az állam további egymilliárdos követelése valaha megtérüljön.

Kicsúszott a határidőből az állam, egymilliárd forint közpénz veszett oda Simonkáék cégében
Pedig Nagy István agrárminiszter még államtitkárként azt mondta, mindent megtettek, ami emberileg és jogilag kötelességük volt.

A társaság vagyonát egyébként – mint azt a 24.hu feltárta – a felszámolási eljárás során éppen Simonka környezete vásárolta vissza, méghozzá kedvezményes áron. Az pedig később, a politikus és 32 társa ellen indult büntetőügy előkészítő tárgyalásán derült ki, hogy az ügyészség szerint a felszámolás során az eszközök áron alul keltek el, ráadásul a felszámolók is beismerték, hogy ennek érdekében megvesztegették őket.

Helyreigazítási kérelmében Simonka György a többi közt azt írta, szerinte kizárólag a felszámolási eljárás jogerős befejezése után lehet megállapítani azt, hogy maradt-e esetlegesen kielégítetlen hitelezői igény a céggel szemben, és ha igen, az milyen összegű. Így szerinte valótlan állítás az, hogy cégében egymilliárd forint közpénz veszett oda. Sérelmezte azt is, hogy az érintett gazdasági társaságot tulajdonába soroltuk, szerinte – mivel sok tulajdonos van – a kft. nem nevezhető „Simonkáék cégének”. A helyreigazításon túl ötmillió forint sérelemdíjat is követelt a fideszes politikus.

Keresetét azonban teljes egészében elutasította a bíróság.

A Fővárosi Törvényszék ítélete szerint a cikk címében is megfogalmazott állítás – miszerint Simonkáék cégében egymilliárd forint veszett oda – olyan közlés, amely a képviselőhöz köthető, hiszen a jogosulatlan közpénz-felhasználással érintett társaság az ügyvezetése alatt állt, illetve annak tulajdonosa volt.

A bíróság szerint lapunk igazolta, hogy az említett egymilliárd forint értékű közpénzkövetelés érvényesítése vált kétségessé azzal, hogy az állam a követelését késedelmesen jelentette a felszámolónak. A bíróság szerint a bemutatott bizonyítékokból az is látható, hogy a Simonkáék cégének vagyona feltehetően még azokat a követeléseket sem fedezi, amelyeket az állam követelésének kiegyenlítése előtt kellene kifizetnie a felszámolónak.

Mindezek alapján okkal közöltük, hogy egymilliárd forint közpénz odaveszett. E mondatról a bíróság ítélete úgy fogalmazott:

tények alapján okkal utalhatott alperes írása címében arra, hogy 1 milliárd forint közpénz odaveszett, adott esetben befejezett múlt időt is használhatott.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik