Gazdaság

Kicsúszott a határidőből az állam, egymilliárd forint közpénz veszett oda Simonkáék cégében

Pert nyert a magyar állammal szemben a Transparency International (TI) Magyarország egy a Fidesz vád alá helyezett országgyűlési képviselőjével, Simonka Györggyel kapcsolatos ügyben – tudta meg a szervezettől a 24.hu.

A jogerős ítélet arra kötelezi a Magyar Államkincstárt, tisztázza mi lett a Békés megyei kormánypárti politikus zöldség-, gyümölcs-nagykereskedelemmel foglalkozó cégének nyújtott tetemes állami támogatás sorsa. Az egykor Simonka és felesége irányítása alatt működő, mára felszámolás alatt álló Magyar Termés TÉSZ Kft. több mint egymilliárd forint közpénzt kapott a már megszűnt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH), amelynek az államkincstár a jogutóda.

A kormányzati kommunikáció szerint a pénzt az állam rögvest visszakövetelte, amint a cég felszámolás alá került, és igényét a kijelölt felszámolónak is bejelentette, csakhogy ennek nyilvános nyoma nem volt. A részleteket az államkincstár sem a 24.hu, sem a TI Magyarország közérdekű adatigénylésére nem tisztázta. A perben végül arra kötelezte a bíróság az államkincstárt, hogy adja ki a kért adatokat.

Így derült ki, hogy az állam valóban több mint egymilliárd forint jogosulatlanul igénybe vett támogatás visszafizetését rendelte el a Magyar Termés TÉSZ Kft.-vel szemben, és a követelését a felszámolónak is bejelentette.

Csakhogy a hitelezői nyilvántartásba „határidőn túli” besorolással került az állam követelése. Magyarán az állam kicsúszott a határidőből.

A Transparency International szerint mindez azt jelenti, hogy ha volt is remény arra, hogy valamennyi pénz megtérüljön a követeléséből, ezzel a hibával vélhetően elúszott.

A szabályozás szerint ugyanis a felszámolás elrendelésétől számított 40 napon belül bejelentett hitelezői igények határidőben benyújtott igénynek minősülnek, így a törvényben meghatározott sorrend szerint veszik nyilvántartásba azokat. A 40 napon túli, de 180 napon belül bejelentett igények határidőn túli igénynek minősülnek, ezeket csak a határidőben bejelentett követelések után elégítheti ki a felszámoló.

Az igénybejelentéssel együtt regisztrációs díjat is kell fizetnie a követelőnek, ami a követelés egy százaléka, de legfeljebb 200 ezer forint, ennek a befizetése nélkül szintén nem kerül nyilvántartásba igényével a követelő. Tehát vagy az igény bejelentését vagy a regisztrációs díj befizetését nem tette meg az állam határidőn belül.

Márpedig a határidőn belül bejelentett hitelezők sora hosszú. Köztük van az MKB Bank, a Magyar Fejlesztési Bank, az UniCredit Bank, a Magyar Követeléskezelő Zrt., valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Követelésük összege körülbelül egymilliárd forint, miközben a Magyar Termés TÉSZ Kft. vagyona ennek csak a töredéke. Így aligha van esély, hogy az államkincstár további egymilliárdos követelése valaha megtérüljön.

Mint azt a 24.hu feltárta, a felszámolási eljárás során a vagyont éppen Simonka György környezete vásárolta vissza, méghozzá kedvezményes áron:

Nagyot kaszáltak a fideszes Simonkáék a 973 milliós kárt okozó cégük felszámolásán
Kirívóan olcsón került vissza a becsődölt társaság ingatlanvagyonának egy része a politikus köréhez.

Az pedig később, a büntetőügy előkészítő tárgyalásán derült ki, hogy az ügyészség szerint a felszámolás során az eszközök áron alul kerültek vissza a politikus körébe, ráadásul a felszámolók is beismerték, hogy ennek érdekében megvesztegették őket:

Nagy bajban Simonka: a felszámolók beismerték, megvesztegették őket
Szorul a hurok a fideszes képviselő nyaka körül, nyolc vádlott tett beismerő vallomást, négy esetben a törvényszék jóváhagyta az egyezséget, amit az ügyészséggel kötöttek.

Arra, hogy az MVH, illetve jogutódja, az államkincstár követelésének körülményei problémásak az MSZP volt országgyűlési képviselője irányította rá a figyelmet 2017-ben. Gőgös Zoltán a cégközlönyben megjelent, Simonka cégét érintő felszámolási eljárásról szóló értesítő alapján kérdezte az akkor államtitkári posztod betöltő Nagy István jelenlegi agrárminisztert, hogy miért nem szerepel a céggel szembeni követelők közt a magyar állam.

Nagy István akkor azt közölte:

Az általam ismert információk alapján minden hivatali szereplő a jogszabályoknak megfelelően végezte a dolgát és tette meg a szükséges lépéseket az európai uniós és a hazai költségvetési források védelme érdekében.

Ez azért különös, mert ekkor Nagy Istvánnak már tudnia kellett volna arról, hogy az állam a határidőből kicsúszva fordult az ügy felszámolójához. Az pedig a fejlemények tükrében végképp érdekes, hogy még azt is hozzátette:

mindazt, amit emberileg és jogilag kötelességünk volt megtenni, megtettük.

Adalék, hogy nemrég Polt Péter legfőbb ügyész elismerte, a parlamentben törvényt módosítottak Simonka György kedvéért. A politikus a hozzá köthető társaságok által felvett támogatások szabálytalan felhasználásának következményeit igyekezett tompítani, főként el akarta kerülni, hogy a támogatásokat vissza kelljen fizetni.

Kiemelt kép: Soós Lajos /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik