Belföld koronavírus

Így változtatta meg Magyarországot a most véget érő veszélyhelyzet

A magyar kormány március 11-én hirdetett veszélyhelyzetet. Az azóta eltelt bő három hónapban a koronavírus-járvány alapjaiban forgatta fel az életet hazánkban. Felelevenítjük, miként alakult át Magyarország annyira, ahogy azt korábban nem is képzelhettük volna.

1. nap, március 11., szerda – A veszélyhelyzet kihirdetése

13 fertőzött, 0 gyógyult, 0 áldozat

A magyar kormány egy héttel az első magyarországi fertőzöttek azonosítását követően hirdetett veszélyhelyzetet az ország területére. Aznap, amikor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá nyilvánította a koronavírust, és Olaszországban csaknem kétszáz áldozatot szedett a betegség.

Beutazási tilalmat rendeltek el Olaszországból, Dél-Koreából, Iránból és Kínából, a határellenőrzést visszaállították az összes szlovén és osztrák átkelőhelyen. Az egyetemeken azonnali hatállyal távoktatást vezettek be, továbbá megtiltották a százfősnél nagyobb beltéri és az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását, ahogy a külföldi osztálykirándulásokat és a külföldi nyelvtanfolyamokat is.

Egyúttal bezáratták a színházakat és a mozikat, az iskolák bezárásáról viszont akkor még Gulyás Gergely kancelláriaminiszter úgy fogalmazott,

az a lehetőség, hogy a ma iskolába járó több mint egymillió gyerek otthon marad, és nem lép ki az utcára, teljesen kizárt jelenleg.

A veszélyhelyzet bejelentését követően országszerte megrohamozták az emberek a boltokat, beindult a pánikfelvásárlás.

Megrohamozták a boltokat a veszélyhelyzet kihirdetése után
Miután szerda délután veszélyhelyzetet rendelt el a kormány, rengetegen indultak el bevásárolni az ország különböző áruházaiba.

3. nap, március 13., péntek – Bezárnak az iskolák

19 fertőzött, 0 gyógyult, 0 áldozat

Orbán Viktor későn este jelentette be, hogy bezárnak az iskolák, és digitális oktatásra áll át az ország. Egész pontosan úgy fogalmazott, hogy új oktatási munkarend lép életbe, amit tantermen kívüli digitális munkarendnek hívnak.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ez akkor azért is volt meglepő, mert aznap reggeli interjújában a kormányfő erről még egyáltalán nem beszélt, hanem a tanév megismétlésének veszélyét vetítette előre arra az esetre, ha be kell zárni az iskolákat. Azt is hozzátette ezzel kapcsolatban, hogy ilyen forgatókönyv esetén nem kapnának fizetést a tanárok.

A szakszervezetek ezt nonszensznek minősítették, és az iskolai oktatás azonnali leállítását szorgalmazták. Orbán Viktor este már arról beszélt, lehet, hogy az új rendszer „döcögni fog”, de ez még mindig jobb, mintha be kellene szüntetni az oktatást.

6. nap, március 16., hétfő – Lezárják a határokat

39 fertőzött, 0 gyógyult, 0 áldozat

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásában jelentette be a parlamentben, hogy mivel az élet az elkövetkezendő hónapokban nem olyan lesz, ahogy megszoktuk, újabb intézkedéseket vezetnek be.

Közölte, hogy Magyarország határait a személyforgalom előtt lezárják, csak magyar állampolgárok léphetnek be az országba, a rendezvényeket általánosan betiltják, sportrendezvényeket is legfeljebb zárt kapuk mögött lehet megtartani, a kávézók, éttermek, boltok 15 óráig tarthatnak nyitva az élelmiszerboltokat, a drogériákat és a patikákat leszámítva, valamint bezárnak az addig még nyitva tartó színházak, mozik is.

Magyar–osztrák határátkelőhely Hegyeshalomnál Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

8. nap, március 18., szerda – Hitelmoratórium

58 fertőzött, 2 gyógyult, 0 áldozat

Orbán Viktor előbb a Facebookon élőben szeretett volna tájékoztatni a gazdaságvédelmi intézkedésekről, de az adás pillanatok alatt lefagyott a túlterheltségtől. Emiatt csúszott az újabb bejelentés, de végül kiderült, mit szándékozott mondani a kormányfő.

A közösségi oldalára feltöltött videóban bejelentette, hogy a magánszemélyek és vállalkozások addig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik. Közölte azt is, a különösen veszélyeztetett szektorokban – mint a turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport és a kultúra, illetve a taxiszolgáltatás – a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljesen elengedik, a munkavállalókét jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja a törvényben meghatározott minimumra csökken.

13. nap, március 23., hétfő – Adókedvezmények

167 fertőzött, 16 gyógyult, 7 áldozat

Az operatív törzs napi tájékoztatóján hangzott el, hogy újabb gazdaságvédelmi döntéseket hozott a kormány. Ezek közé tartozott, hogy további 81 480 kisvállalkozónak adnak június 30-ig adómentességet a kata adófizetési kötelezettség alól, a kilakoltatásokat, lefoglalásokat, illetve az adóvégrehajtásokat felfüggesztik a veszélyhelyzet lejártáig, továbbá ugyanaddig a gyes és gyed jogosultságokat meghosszabbítják.

17. nap, március 27., péntek – Kijárási korlátozás

300 fertőzött, 34 gyógyult, 10 áldozat

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban jelentette be, hogy március 28. és április 11. között kijárási korlátozást rendelnek el Magyarország egész területén. A részletszabályok közé tartozott, hogy boltba, gyógyszertárba menni továbbra is szabad, de 9–12 között csak a 65 év felettiek, előtte és utána csak az annál fiatalabbak lehetnek az üzletekben. Piacra, fodrászhoz, manikűröshöz szintén el lehetett menni, ugyanakkor akár félmilliós pénzbírságot is kaphatott, aki megszegte a korlátozásokat.

Fotó: Mohos Márton /24.hu

20. nap, március 30., hétfő – Felhatalmazás

447 fertőzött, 34 gyógyult, 15 áldozat

Aznap elfogadta az Országgyűlés kormánypárti többsége hétfőn a sokat kritizált, felhatalmazási törvényként ismertté vált indítványt, amelynek lényege, hogy a veszélyhelyzet idején hozott, akár törvényeket is felülíró kormányrendeletek hatálya a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodhat. Az ellenzék azért utasította el a törvényt, mert az nem határozta meg a koronavírus-járvány miatt kihirdetett rendkívüli jogrend időtartamát.

27. nap, április 6., hétfő – 13. havi nyugdíj

744 fertőzött, 67 gyógyult, 38 áldozat

Orbán Viktor bejelentette, gazdaságvédelmi akciótervet dolgoztak ki, amelynek célja, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi újat hozzanak létre. A második szakaszban öt programot indítottak el, ennek egyike az volt, hogy visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, ezt négy részletben teszik meg. 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egyheti nyugdíjat kapnak majd, és ez történik 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is. A kormányfő az ezt megelőző hétvégén tájékoztatott arról, hogy az egész országban ingyenes lesz a parkolás.

30. nap, április 9., csütörtök – Hosszabbítás

980 fertőzött, 96 gyógyult, 66 áldozat

A kormány meghosszabbította az eredetileg április 11-ig tartó tartó kijárási korlátozást határozatlan időre, azt pedig a polgármesterekre bízták, hogy húsvét idejére szigorítanak-e a saját településükön a korlátozó intézkedéseken. Ezzel a lehetőséggel sok helyen éltek is.

Szintén aznap derült ki, hogy a fekvőbetegeket fogadó összes hazai gyógyító intézményben a közfinanszírozott ágyak minimum 60 százalékát, mintegy 36 ezer ágyat alkalmassá kell tenni az új koronavírussal fertőzöttek ellátására. Mint később kiderült, ez felesleges intézkedés volt.

Értelmetlen átszervezés: a kórházak kiürülnek, a betegek otthon maradnak
A koronavírusos betegek elenyésző része kerül kórházba, ezért sem értik az általunk megkérdezett orvosok, miért kellett rohamtempóban 36 ezer ágyat felszabadítaniuk az intézményeknek.

37. nap, április 16., csütörtök – Érettségik

1652 fertőzött, 199 gyógyult, 142 áldozat

Gulyás Gergely a kormányinfón tájékoztatott róla, hogy idén csak azok érettségizhetnek, akiknek szüksége van ehhez a továbbtanuláshoz, előrehozott érettségire nem lesz lehetőség. Bejelentette, alapvetően csak írásbeli érettségi lesz, kivéve azoknál a tantárgyaknál, amelyeknél eddig csak szóbeli vizsga volt. Ez hiánypótló információ volt, mert az érettségizők néhány héttel a vizsga előtt még nem tudták, mi vár majd rájuk. Másnap Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkártól tudhattuk meg, hogy ballagások sem lesznek.

Diákok várakoznak a történelem írásbeli érettségi vizsga előtt a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium udvarára kihelyezett székeken 2020. május 6-án. Fotó: Balogh Zoltán /MTI

48. nap, április 27., hétfő – Lesz munka

2583 fertőzött, 498 gyógyult, 280 áldozat

Aki elveszti az állását, az 3 hónapig segélyt kap, mire az lejár, mindenkinek lesz munkája. Nem lesz olyan, aki ne kapna munkaajánlatot a gazdaságból vagy a magyar államtól.

Erről beszélt Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában a Parlamentben. A miniszterelnök ezzel komoly vállalást tett, és megismételte azt a már-már szlogenné vált mondatot, hogy a kormány annyi munkahelyet teremt, amennyit a vírus tönkretesz.

50. nap, április 29., szerda – Újranyit a vidék

2727 fertőzött, 536 gyógyult, 300 áldozat

A kormányfő a Facebook-oldalán jelentette be, hogy vidéken a kijárási korlátozás helyébe új védelmi intézkedések lépnek május 3-tól. Az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithattak, az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei is, és a szabadtéri strandok is látogathatók lettek. A másfél méteres védőtávolság betartása, illetve az arc eltakarása azonban az üzletekben és a tömegközlekedésben kötelezővé vált.

Fotó: Farkas Norbert /24.hu

51. nap, április 30., csütörtök – A fesztiváloknak annyi

2775 fertőzött, 581 gyógyult, 312 áldozat

Augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet tartani az országban, közölte Gulyás Gergely a kormányinfón. Ez egyben azt is jelentette, hogy a Balaton Soundot, a Voltot és a Szigetet is törölni kellett. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is részletezte, hogy vidéken kinyithatnak a strandok, állatkertek, szabadtéri múzeumok, a profi és amatőr tömegsportban engedélyezik az edzést, és május 4-től esküvőt és temetést is lehetett már tartani távolságtartással.

65. nap, május 14., csütörtök – Új vidéki enyhítések

3380 fertőzött, 1169 gyógyult, 436 áldozat

A kormány döntött arról, hogy vidéken megnyílhatnak a vendéglátóhelyek zárt terei, nyáron pedig akár 200 résztvevővel is lehet lagzit rendezni. Emellett megnyithattak a játszóterek és a szállodák, Pest megye csatlakozott a vidékhez, Budapest azonban akkor még nem. A mindenkire kötelező közös szabályokon nem változtattak, a védőtávolság és az arc eltakarása továbbra is indokolt maradt az egész országban.

67. nap, május 16., szombat – Budapest is nyit

3473 fertőzött, 1371 gyógyult, 448 áldozat

Orbán Viktor hosszas egyeztetések után úgy határozott, hogy a fővárosban is fel lehet oldani a kijárási korlátozásokat. Közölte, hogy Budapest mindig két hét csúszással követi majd a vidéket. Bejelentette: az első csatát fényesen megnyertük.

Fotó: Mohos Márton /24.hu

77. nap, május 26., kedd – A vég kezdete

3771 fertőzött, 1836 gyógyult, 499 áldozat

Benyújtotta a kormány a különleges jogrend megszüntetéséről szóló törvényjavaslatokat. Kiderült, hogy az operatív törzs fennmarad, és a járvány második hullámára való felkészülést irányítja, a közterületi parkolás ingyenessége szintén július elsejéig tart, az adókedvezmények határideje pedig szintén július elseje. A javaslatok értelmében a kórházparancsnoki rendszert, amelynek kiépítésére szintén a védekezés első szakaszában került sor, megtartja a kormány.

80. nap, május 29., péntek – Budapest utoléri a vidéket

3793 fertőzött, 1856 gyógyult, 505 áldozat

Budapesten is megengedetté vált a vendéglátóhelyek, éttermek, kávézók, cukrászdák, büfék és presszók belső zárt tereiben is a tartózkodás, és a megrendelt ételt és italt a benti légtérben is el lehet akkortól fogyasztani. Ezzel a főváros utolérte a vidéket.

86. nap, június 4., csütörtök – Újabb nyitások

3954 fertőzött, 2205 gyógyult, 539 áldozat

A veszélyhelyzet megszüntetése után, június közepén az általános korlátozások megszűnnek, így a színházak, mozik, fürdők, múzeumok újra látogathatók lesznek, közölte Gulyás Gergely. Akkor úgy fogalmazott, a védőtávolságra, rendezvényekre, szórakozóhelyekre, maszkhasználatra vonatkozó intézkedéseket az operatív törzs vizsgálja, ezekben nincs változás.

Meglepte a színházakat, hogy kinyithatnak, a mozik készen állnak
Tényleg kinyitnak a színházak és a mozik még júniusban? Ha igen, akkor hány embernek játszhatnak? Milyen előadásokat tarthatnak? Körkép az újranyitás előtt álló kulturális intézményekről.

98. nap, június 16., kedd – Szavazás

192 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül megszavazta a parlament a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot kedden délelőtt. Ezzel az Országgyűlés arra szólította fel a kabinetet, hogy a kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzetet szüntesse meg. Gulyás Gergely sajtótájékoztatón jelentette be: arra kérték a házelnököt és az államfőt, hogy a lehetséges legrövidebb idő alatt írják alá és hirdessék ki a jogszabályt. Ha ez megtörténik holnapig, akkor a kormány a szerdai ülésen már tud dönteni a rendkívüli helyzet megszüntetéséről. Ebben az esetben szerda éjfélkor a rendkívüli jogrend véget ér Magyarországon, egyúttal életbe léphet a járványügyi készültség, amire egy esetleges második hullám miatt van szükség.

Fotó: Mohos Márton /24.hu

Kiemelt kép: Mónus Márton /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik