Kultúra koronavírus

Meglepte a színházakat, hogy kinyithatnak, a mozik készen állnak

Tényleg kinyitnak a színházak és a mozik még júniusban? Ha igen, akkor hány embernek játszhatnak? Milyen előadásokat tarthatnak? Körkép az újranyitás előtt álló kulturális intézményekről.

Az érintettek reakciói alapján mindenkit meglepett a kormány, amikor a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a június 4-i kormányinfón bejelentette: a kormány kezdeményezi a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését, amely azzal jár, hogy az általános korlátozások megszűnnek, így a színházak, a mozik és a múzeumok is újra látogathatók lesznek. A veszélyhelyzet megszüntetéséről június 16-án szavaz az Országgyűlés, de az érintett intézmények már most elkezdhetnek tervezni. A jelek szerint azonban egyelőre inkább a bizonytalanság uralkodik, különös tekintettel a színházakra.

A fővárosi színházak akár az őszig is várhatnak az újranyitással

A kultúráért felelős főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet is csak a kormányinfón értesült a hírről, aminek ettől függetlenül örült: „Amennyire én tudom, lesznek különböző részletszabályok, amiken még dolgoznak a kormányzatnál, de arról, hogy hogyan nyissuk újra a közösségi, kulturális tereket, nagyon régóta gondolkodunk. Az intézményeink készen állnak erre, természetesen a megfelelő járványügyi szabályok betartásával” – mondta a 24.hu-nak, hozzátéve, hogy a mozik és a színházak már jó ideje figyelik a külföldi példákat. „Ha a kormányzatnak erre is lesznek előírásai, akkor természetesen azokat betartva nyitnak majd újra a színházak és a mozik, és ha nincsenek előírások, akkor a város vezetése az intézményekkel közösen fogja ezeket mérlegelni.”

Egy biztos, hogy a biztonság elsődleges szempont lesz, de ha a színházakban mondjuk csak fél vagy negyed házzal lehet játszani a darabokat, akkor ez nyilván befolyásolni fogja, hogy milyen darabokat lehet műsorra tűzni, hiszen a nagy költségigényű, sokszereplős, nagy díszletes előadásokat nem lehet rentábilisan megtartani

– folytatta Gy. Németh Erzsébet.

A főpolgármester-helyettes arról viszont egyelőre nem tudott beszámolni, mikorra tervezik a nyitást a fővárosi fenntartású színházak, mert erről a színházak egységes protokoll alapján döntenek majd: „Az, hogy most egy hónapon belül meg tudnak-e nyitni, fognak-e darabokat nyáron játszani (már ahol van megfelelő légkondicionálás), az attól függ, hogyan állapodunk meg. Engem meglepett a bejelentés, mert arról volt szó, hogy augusztus 15-ig semmilyen zárt rendezvényt nem lehet tartani, most ezt előrehozták két hónappal, tehát ehhez a döntéshez kell némi idő, hogy alkalmazkodni lehessen” – mondta. Gy. Németh Erzsébet egyedül a Szabad Tér Színházról tudta egyelőre azt mondani, hogy napokon belül el tudnak indulni, és mind a Margitszigeti Szabadtéri Színpad, mind a Városmajori Színpad szeretné a nyári szezont a lehetőségekhez képest kihasználni. A főpolgármester-helyettes továbbá ismét elmondta, amit Karácsony Gergely főpolgármester is hangoztatni szokott, miszerint az önkormányzatokat szinte levegőnek nézi a kormányzat: „Nem hajlandó kommunikálni, nincsenek megbízható adatok, és mindenki Müller Cecília és Gulyás Gergely szavait szomjazva próbál tájékozódni.”

Fotó: Farkas Norbert /24.hu

Ennek megfelelően az általunk megkérdezett színházak sem tudtak érdemit mondani, hogyan készülnek a nyitásra: a Katona József Színház például nem tervez előadásokat a nyárra, hiszen a színházi évad normál üzemmenetben is június közepén véget ér. „A társulati évadzárót és a mecénásaink évadzáró programját személyes részvétellel tartjuk meg. Azt, hogy ez egészségügyileg már kevesebb kockázatot rejt, a mai döntés is megerősítette” – mondta Kazimir Annamária, a színház sajtósa.

„Nem tudunk egyelőre semmit arról, hogy milyen feltételekkel lehet majd ősszel játszani, a szabadtéri színházakra vonatkozó szabályozásokat és változásokat figyelemmel kísérjük, feltehetően ezek lesznek a beltéri színházi előadások szabályozásának kiindulópontjai.” Ez utóbbit valószínűsíti Orlai Tibor, az Orlai Produkció vezetője is, aki szerint nem valószínű, hogy zárt térre ennél enyhébb szabályokat állapítanának meg: „Eszerint másfél méteres távolság szükséges és minden negyedik széken ülhet néző, és a mi fő játszóhelyünk a Belvárosi Színház, mely 523 férőhelyes, ez durván 130 nézőt jelent. Nyilvánvalóan kevés olyan előadás van, amit ilyen jegybevétel mellett ki lehet termelni, ezért ez egy nagy kérdés egyelőre. Én arra számítok, hogy hasonló feltételrendszer lesz, és ebben az esetben a nyáron én nem hiszem, hogy játszani fogunk, de hangsúlyozom, hogy csak feltételezésekből tudok kiindulni jelenleg” – mondta a 24.hu-nak Orlai Tibor, hozzátéve, hogy júliusban és augusztusban egyébként sem nagyon szoktak játszani, mert nincs megfelelő szellőztetőrendszer a színházban, de júniusban normál esetben még vannak előadásaik.

Miskolcon beltérben is játszanának, a többiek bizonytalanok

A Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, Béres Attila ezzel szemben még abban sem biztos, hogy a szabályozás egyáltalán kiterjed a zárt színházi előadásokra is: „Nem értettem pontosan Gulyás Gergely bejelentését, hogy ez a szabadtéri előadásokra vonatkozik csak, vagy zárt térben is lehet már játszani. Ezért bármilyen döntés előtt megvárnám a rendeletet” – mondta. A színház egyébként júniusra eddig csak szabadtéri előadásokat tervezett, a jövő héten már lesz is egy bemutató: „Van egy 600 férőhelyes külső színpad, ahová pontosan kiszámoltuk, 196 nézőt tudunk leültetni, úgy, hogy egy 150 cm-es, egyenlő szárú háromszögben egy néző ülhet csak. Ha be kell tartani a másfél méteres távolságot, akkor a Miskolci Nemzeti Színház beltéri termében 120 ember fér el. Ha már játszhatunk júniusban bent, akkor ki kell találnunk, milyen előadásokat tudunk ilyen feltételek mellett megtartani.”

Egy biztos: ha lehet beltérben játszani júniusban, akkor a Miskolci Nemzeti Színház játszani fog, ezt még hónapokkal ezelőtt megígértem, és tartani fogom a szavam

– mondta Béres Attila.

A Jurányi viszont már most biztosan tudja, hogy őszig nem lesznek előadások a házban, és az egyetlen, nyárra tervezett bemutatót, az AlkalMáté Trupp: Jordán Adél című előadását lemondták, és jövő nyárra halasztották. „Inkább arra készülünk, hogy szeptemberben kompromisszumok nélkül, teljes bedobással indulhassunk újra, így már ezen munkálkodunk” – írta válaszában a Jurányi Ház. Az Örkény Színház is hasonló álláspontra helyezkedett, legalábbis a részletszabályok ismerete hiányában továbbra is azzal terveznek, mint eddig: „Augusztus elején kezdjük a próbákat, októberben pedig az előadásokat, ahogy ezt Mácsai Pál már több fórumon elmondta” – válaszolt kérdésünkre Deutsch Sándor, a színház sajtósa.

A mozik készen állnak a szigorú szabályokra is, a múzeumoknál kevesebb a kérdőjel

Nem sokkal tisztább a kép a mozik esetében sem, hiszen ott sem ismertek még a feltételek: örülnek a hírnek, pláne, hogy azzal is számoltak, hogy csak augusztus végén nyithatnak ki újra – mondta Liszka Tamás, az artmozikat üzemeltető Budapest Film Zrt. vezetője, aki szerint a biztonsági előírásokat illetően igyekeznek minden lehetőségre felkészülni. ”Egyébként is az a vezérelvünk, hogy kétség esetén a szigorúbb előírást tekintjük irányadónak, így amikor a veszélyhelyzet kihirdetésekor egyes mozik megpróbálkoztak a 99 fős vetítésekkel, akkor is inkább teljesen bezártunk” – mondta. A másik kérdés a nézőszám mellett, hogy mit vetíthetnek majd a mozik? „A nagy kérdés, hogy a forgalmazók fejében mi jár most, lesznek-e premierek nyáron, így például sokat beszélünk Christopher Nolan filmje, a Tenet július 15-ére kitűzött bemutatójáról, ezt igazgatóként és magánemberként is alig várom. A kisebb artfilm-forgalmazóktól nagyobb rugalmasságot tapasztalunk, mert ők nem függenek a nagy hollywoodi stúdióktól, úgyhogy az öt artmozinkban nem hiszem, hogy gond lesz, hiszen rengeteg premier elmaradt tavasszal, ezeket tudjuk majd pótolni. A legnagyobb mozink viszont, a Corvin esetében több a bizonytalanság, mert ott a nagy stúdiók filmjeit is vetítjük” – mondta Liszka Tamás.

Fotó: Farkas Norbert /24.hu

A színházakkal ellentétben a Budapest Filmnek nem kell mérlegelnie, hogy milyen nézőszám esetén éri meg a filmvetítés: „A céges politika, hogy nem volt elbocsátások és mindenki kapta a bérét, mintha rendesen vetítenénk, de bevétel március 12. óta nincs, ezért nem okoz jelentős többletköltséget az üzemszerű működés, és akkor is kinyitjuk a mozikat, ha a termek befogadóképessége eleinte csak harmada vagy negyede lesz a szokásosnak” – mondta Liszka Tamás, aki reméli, hogy a kormányrendelet nem fűnyíróelvszerűen hoz általános szabályokat a mozikra: „Egy nagy terem egyharmada vagy egy kis teremnek a harmada a légtér és a távolságtartás szempontjából sem ugyanazokat a feltételeket biztosítja. Tehát ha úgy látjuk, hogy a jogszabályi előírások betartásán felül is tehetünk még a biztonságosabb mozinézésért, akkor azt saját hatáskörben megtesszük. A legfontosabb, hogy a nézőink kicsit se érezzék magukat veszélyben, amikor moziba jönnek.”

A Cinema Citynek több forgatókönyve is van arra vonatkozóan, hogy milyen feltételekkel nyitja majd meg fővárosi és vidéki mozijait, jelenleg is folyik egyeztetés a Moziüzemeltetők Országos Szövetségével: „Minden mozival közösen szeretnénk egy olyan javaslatot kidolgozni, ami mind a nézőknek, mind a munkatársaknak, mind a mozinak a legkedvezőbb, hogy biztosítani tudjuk a biztonságos és minőségi szórakozást” – mondta a 24.hu-nak Buda Andrea, a Cinema City pr- és marketing igazgatója. A cég a forgalmazókkal és a stúdiókkal is egyeztet a lehetséges filmkínálatról, de egyelőre nem tudták megmondani, milyen filmek kerülnek majd a mozikba.

Örült a hírnek a Cirko Film sajtósa, Deák Zsuzsanna is, aki szerint bármi is lesz az egészségügyi szabályozás, tartani fogják magukat ahhoz, noha egyeztetés nem volt erről a kormánnyal. A Cirko annyit tud a műsorról, hogy a februárban és márciusban, a nem sokkal a bezárás előtt bemutatott filmjeiket vetítik majd, amelyeket még nem sokan nézhettek meg, és fesztivállal készülnek majd az újranyitásra, és itt mutatnák majd be a vírushelyzet miatt hónapokat késő premiereket.

Kevesebb a kérdőjel a múzeumok esetében, már csak azért is, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Múzeumi Főosztálya ki is dolgozott korábban egy újranyitási ütemtervet az intézményvezetők számára. Gy. Németh Erzsébet szerint a fővárosi üzemeltetésű Budapesti Történeti Múzeum készen áll a nyitásra, míg az újraegyesített Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria Kommunikációs Főosztálya azt válaszolta, felkészültek az újranyitásra, az intézmények a közönségszolgálat, a biztonság, a gyűjtemények és a kiállítások bemutatása szempontjából is rövid határidőn belül meg tudják nyitni a kapuikat. A Szépművészeti Múzeum továbbá nemcsak az állandó kiállítások bemutatásával készül, hanem Dürer és kora című grafikai kiállítás is nyílik majd az intézményben.

Kiemelt kép: Vajda János /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik