Belföld

Orbán Viktor újabb gazdaságvédelmi programokat hirdetett

Összesen öt programot indítanak el, visszaépítik a 13. havi nyugdíjat is.

Tíz év megfeszített és szívós munkával már éppen egyenesbe jöttünk, amikor a koronavírus-járvány megérkezett Európába, és veszélybe sodorta mindazt, amiért eddig megdolgoztunk, közölte Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délben a Facebookon közvetített beszédében.

A helyzet, amiben hirtelen találtuk magunkat, igazságtalan. Nem tehetünk róla, de ez nem változtat azon a tényen, hogy egy komoly kihívással kell szembenéznünk, mondta.

Nem törődhetünk bele, nem fogadhatjuk el, meg kell vele küzdenünk

– szögezte le a miniszterelnök, hozzátéve, olyan gazdasági intézkedéseket kell hoznunk, amelyeket átsegítenek minket az előttünk álló nehéz szakaszon. Ezért kidolgoztak egy gazdaságvédelmi akciótervet, amelynek célja, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit hozzanak létre.

Az akciótervet három ütemben hajtják végre, az elsőn már túl vagyunk, idetartozott a többi közt a járulékok csökkentése egyes szektorokban, a  bankhitelek törlesztésének felfüggesztése és a katás vállalkozóknak nyújtott segítség. Most indul a második szakasz, az akcióterv mindösszesen a GDP 18-20 százalékát csoportosítja át, ideértve a jegybank által indított programokat.

A 2020-as költségvetéstől el kell térnünk, a költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emeljük

– közölte Orbán.

Most öt programot indítanak el:

  1. Munkahelymegőrzés: rövidített munkavégzés esetén átvállalják a munkaadóktól a bérköltségek egy részét.
  2. Munkahelyteremtés: beruházásokat fognak támogatni összesen 450 milliárd forint értékben.
  3. Kiemelt ágazatok támogatása, amelyeket most újra kell indítani, például a turizmus, az egészség-, az élelmiszer-, az építőipar, a mezőgazdaság, a logisztika, a közlekedés, a film- és kreatívipar.
  4. Vállalatok finanszírozása: kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosítanak magyar vállalkozásoknak több mint 2000 milliárd forint értékben.
  5. Család- és nyugdíjasvédelem program: visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, ezt négy részletben teszik meg. 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egy heti nyugdíjat kapnak majd, ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is.

Palkovics László innovációs miniszter fogja végezni a program koordinálást, Bártfai-Mager Andrea az állami vállalatok lendületbe hozásáért felel majd, Varga Mihálytól pénzügyminisztertől pedig azt várják, hogy biztosítsa a szükséges forrásokat.

Nehéz időket élünk, de láthatják, egyetlen magyar sincs egyedül. Sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra – fogalmazott zárásként Orbán.

Kiemelt kép: MTI /Miniszterelnöki Sajtóiroda /Fischer Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik