Belföld

Orbán: Bezárnak az iskolák, digitális oktatás jön

A miniszterelnök bejelentette: új munkarend lép életbe, a diákoknak otthon kell maradniuk, a tanárok digitális eszközökkel folytatják a tanítást akár otthonról, akár az iskolából.

Akciócsoportok felállítását jelentette be péntek este Orbán Viktor, a miniszterelnök oktatási, konténerkórház létrehozását előkészítő, a nemzetközi koordinációt végző, kommunikációs, a rendkívüli jogrendért és a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoportot is említett a Facebookon közvetített, hétperces, a kormány döntéseit összefoglaló beszédében. Létrejött egy kutatócsoport is, amely a koronavírus elleni vakcinát próbál fejleszteni.

A járvánnyal összefüggésben elmondta, hogy több ezer mintavételhez elegendő a laborkapacitás, a teszteket pedig az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján végzik el. Sok tízezer megbetegedés esetén is megfelelő ellátást nyújtanak az egészségügyi berendezések, közölte Orbán, kiemelve, hogy kétezer lélegeztetőgép és ugyanennyi altatógép áll rendelkezésre, de továbbiak beszerzésének az előkészítését is megkezdték. A kormányfő felsorolta: rendelkezésre áll emellett 22 millió pár kesztyű, 1,2 millió sebészmaszk, és érkezik további egymillió műtéti sebészmaszk.

Orbán bejelentette, hogy (Olaszország, Irán, Kína és Dél-Korea után) Izraelből sem léphetnek be külföldiek Magyarország területére, mivel az onnan érkezők között is találtak koronavírus-fertőzöttet. Az Izraelből hazatérő magyaroknak vállalniuk kell a kéthetes otthoni karantént.

Az életünk legalább néhány hónapra változik majd meg, ehhez pedig alkalmazkodnunk kell, mondta a miniszterelnök. Az oktatási akciócsoport javaslatai értelmében

március 16-ától, hétfőtől új oktatási munkarend lép életbe, amit tantermen kívüli digitális munkarendnek hívnak. Ez azt jelenti, hogy a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket,

az igazgatóknak viszont be kell menniük az iskolába, és a tanároknak is folytatniuk kell a tanítást digitális eszközökkel, aki tudja otthonról, aki nem, az az iskola eszközeivel, akár az iskolából is.

A tanulók így tudnak tanulni, a tanárok tudnak tanítani, és jó eséllyel a szokott rendben meg lehet majd tartani az érettségi vizsgákat, mondta kormányfő. Azt is hozzátette, lehet, hogy az új rendszer „döcögni fog”, de ez még mindig jobb, mintha be kellene szüntetni az oktatást.

Mindez azért is meglepő, mert a digitális oktatás lehetőségéről Orbán a reggeli interjújában még egyáltalán nem beszélt, hanem a tanév megismétlésének veszélyét vetítette előre arra az esetre, ha be kell zárni az iskolákat. Most azt mondta, módszertani ajánlásokat tesznek közzé a személyes találkozás nélküli oktatáshoz, és ezeket minden iskolába eljuttatják. „Ha kell, kis csoportos gyermekmegőrzést is tudunk biztosítani, de jobb lenne, ha a gyermekek inkább otthon maradnának” – mondta a miniszterelnök.

Orbán végezetül azt kérte, hogy az otthon maradó gyerekekre ne a nagyszülők vigyázzanak, mivel a koronavírus-járvány a fiatalokat nem veszélyezteti, „a magam korabelieket sem, ha megkapjuk, egy általános influenza megpróbáltatásaival kell szembenéznünk, ki fogjuk bírni”, de az idősek „komoly bajba kerülhetnek”, esetükben a fertőzés életveszélyes lehet.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter péntek délután közölte, hogy minden parlamenti párt az iskolák bezárása mellett foglalt állást a koronavírus terjedése miatt a pénteki hétpárti megbeszélésen. A miniszter elmondta, hogy ezt fogja a kormánynak tolmácsolni, és 24 órán belül döntést is hoznak. Gulyás közölte: az operatív törzsnek van egy szakmailag megalapozott véleménye, e szerint hazánkban a megbetegedések száma az egyik legalacsonyabb Európában, ami önmagában nem indokolná az iskolák bezárását.

Ugyanakkor elmondta, hogy azt is látják, hogy nagyon sokan nem érzik biztonságban a gyermekeiket, és ebben a helyzetben arra kell tekintettel lenni, hogy a védekezéshez úgy tudjanak hozzájárulni, hogy a polgárok számára a lehető legmegnyugtatóbb legyen.

Nagyot fordult a kormány álláspontja az utóbbi napokban a témával kapcsolatban, ugyanis szerdán Gulyás még úgy fogalmazott:

nem biztos, hogy bármit megelőznénk a bezárással, hiszen teljesen kizártnak tartjuk, hogy a több millió iskolás korú gyerek otthon maradna, és nem menne ki az utcára.

A veszélyhelyzet elrendelésének egyik intézkedése így csak az egyetemek bezárása volt, amit a külföldi hallgatók számával magyaráztak.

A pedagógus-szakszervezetek az elmúlt napokban folyamatosan követelték az iskolák bezárását, Orbán Viktor viszont péntek reggel azt mondta: nem kapnak fizetést a tanárok, ha a járvány miatt be kell zárni az iskolákat, és a tanévet is meg kell ismételni. A szakszervezetek ezt nonszensznek minősítették.

A kormányra elég nagy nyomás nehezedett amiatt is, hogy a régióban egymás után zárták be az iskolákat. Legutóbb a horvát kormányfő közölte, hogy a koronavírus-járvány lassítása céljából hétfőtől két hétre bezárják az iskolákat és az óvodákat is, de a szomszédos országok majd’ mindegyike így döntött már.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik