Belföld koronavírus

Újabb gazdasági intézkedéseket jelentett be Orbán

Reggel tanácskozott az operatív törzs, döntéseket is hoztak, jelentette be Orbán Viktor hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, hogy négy harctéren kell egy időben helytállni: van egy katonai, egy rendőri, egy egészségügyi és egy gazdasági színtér. Az egyéniből a csoportos fertőzéseknek a szakaszába léptünk, gyorsuló lépésekben közeledünk a tömeges megbetegedések felé – tette hozzá.

Ahogy korábban megírtuk, hétfő reggelre 167-re nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, valamint egy újabb idős, krónikus betegségben szenvedő férfi hunyt el. A beazonosított új koronavírus-fertőzöttek közül 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 153 magyar állampolgár.

Fontos lenne tudnunk, ténylegesen hány emberbe költözött bele a vírus

– mondta a miniszterelnök, jelezve, hogy a tényleges megbetegedések száma jóval nagyobb lehet. Orbán készíttetett is becsléseket erről, de ezek túl tág keretek között mozognak, így ezekről nem akart beszélni.

A 167 fertőzöttből 108 úgynevezett hordozó, bennük van a vírus, de nem betegek. 27-en tüneteket is mutatnak, köznapi nyelven fogalmazva, betegek. A fertőzöttek között van 9 ember, aki nagyon beteg. Annyira, hogy kórházi, intenzív ellátásra szorulnak, szorítanunk kell azért, hogy meggyógyuljanak

– mondta Orbán. Az elhunytak átlagéletkora 69 év, és más betegséggel is küzdöttek mindannyian: öten szív-, ér-, illetve cukorbetegségben szenvedtek, egyikük daganatos beteg volt, egy pedig vastagbélbetegségben szenvedett.

Orvosi maszkból 1,5 millió áll rendelkezésre, gumikesztyűből 20 millió pár, lélegeztetőgépből pedig 2560 darab van a miniszterelnök elmondása szerint. Nyugaton lényegében mindenből hiány van, beszerezni, elérhető segítséghez jutni keleten lehet – közölte a miniszterelnök, aki leszögezte, hogy több mint tíz repülőgépszállítmányt várnak orvosi eszközökkel.

Orbán beszélt az egészségügyi dolgozókról is, mint mondta: az országban van 19 431 hatvanöt évesnél fiatalabb orvos, 4312 bevethető rezidens, és 690 utolsó éves orvostanhallgató.

A készletek áttekintése, a mozgósítható egészségügyi dolgozók száma és a várható betegszám alapján tudnak döntéseket hozni. Hétfőn is hoztak döntéseket, ezek a következők:

  • kedd reggeltől minden intenzív osztályon lévő kórházi ágy mellett dolgozó orvos speciális maszkot kap, ugyanígy az ápolók is.
  • A nem intenzív ágy mellett dolgozó orvosok és ápolók sebészi maszkot kapnak,
  • a koronavírus gyanújával bevitt kórházi betegek mellett dolgozók is azonnal sebészi maszkot kapnak.

A védekezés hosszú lesz, így eszközökre is hosszú heteken át lesz szükség, tette hozzá, ezért átgondolt készletgazdálkodást kért a kormányfő.

A rendőrök feladatai napról napra növekednek, mert újabb és újabb területek irányítását kell átvenniük, ezért a miniszterelnök beszélt a rendfenntartásban dolgozók állományáról is: bevethető egyenruhás 70 275 van az országban 65 év alatt, az önkéntesek pedig 46 573-an vannak, nekik nincs fegyverük, de van gyakorlatuk, mondta. Emellett összesen 43 980 fős katonai erő áll rendelkezésre.

A gazdasági védekezéssel kapcsolatban új döntések születtek:

  • további 81 480 kisvállalkozónak adnak június 30-ig adómentességet a KATA adófizetési kötelezettség alól. A mentességi körbe tartozik a fodrászat, a szépségápolás, a festés, üvegezés, villanyszerelés, az egyéb humán-egészségügyi ellátás, az előadó-művészet, a víz-, gáz-, fűtésszerelés, az épületasztalosság, a járóbeteg-ellátás, a padló- és falburkolás, a testedzési szolgáltatás és egyéb sporttevékenység, valamint az idősek és fogyatékossággal élők ellátása.
  • A március 1. előtt keletkezett KATA-adótartozásokra haladékot adnak,
  • a turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan mentességet kapnak a médiaszolgáltatók kieső reklámbevételeik miatt. (A másik két szektor korábban járulékmentességet kapott.)
  • A kilakoltatásokat, lefoglalásokat felfüggesztik,
  • az adóvégrehajtásokat is felfüggesztik a veszélyhelyzet lejártáig,
  • illetve a veszélyhelyzet alatt a gyes, gyed jogosultságokat meghosszabbítják.

Az előttünk álló időszak nehéz lesz, ami mindenkitől személyes erőfeszítéseket kíván. Minél többen működünk együtt, annál több ember életét menthetjük meg, hangsúlyozta a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik