Belföld koronavírus

Megjelent a rendelet, ezeket a jogosítványokat kapják a polgármesterek húsvét idejére

Nem sokkal este 11 óra előtt jelent meg az a rendelet, amely azt szabályozza, hogy húsvétkor milyen plusz jogosítványokat kapnak a polgármesterek. Korábban nehezményezték az önkormányzatoknál, hogy sokáig nem lehetett tudni a jogszabály részleteit: végül másfél órával nagypéntek előtt került fel a rendelet a Magyar Közlöny oldalára, pedig péntek reggeltől már akár életbe is léphetnének változások.

Újdonság, hogy a határozatlan időre meghosszabbított kijárási korlátozások teljes ideje alatt az önkormányzatok határozhatják meg, hogy mikor látogathatják a 65 évnél idősebbek a piacokat, illetve azok nyitvatartási rendjéről is dönthetnek.

Húsvét ideje alatt pedig ez a rendelkezés érvényes:

A települési – a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület esetében a fővárosi, egyéb fővárosi terület esetében a kerületi – önkormányzat rendelettel a  település, illetve a fővárosi kerület vonatkozásában a kijárás korlátozására a rendeletben foglaltaktól szigorúbb szabályokat állapíthat meg.

Ennek értelmében zárhattak le szerte az országban népszerű kirándulóhelyeket, zárhatják le a Normafát, a Margitszigetet és a Római-partot. Az nem világos, hogy a rendelet szerint belefér-e olyan szigorítás, amit Szeged polgármestere, Botka László akar, miszerint boltokat záratna be húsvét idejére.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik