Közélet koronavírus

Orbán Viktor: 3 hónap múlva mindenkinek lesz munkája

Orbán Viktor válaszolt az ellenzék kérdéseire hétfőn a Parlamentben az azonnali kérdések órájában.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke emlékeztette a miniszterelnököt, hogy néhány hete azt mondta, ezt a válságot az ellenzék nélkül is meg fogja oldani, de szerinte láthatóan nem képes rá. Ez már akkor kiderült, amikor a válság kezdetén azt mondta, hogy a dolgozók és a munkaadók üljenek le egymással, és beszéljék meg a dolgokat.

Ilyet csak olyan mond, aki nem dolgozott még a Parlament falain kívül. Jól gondolom? A munkavállaló nem mehet oda, hogy Günther, egyezzünk meg, hogy nem fog kirúgni. Ez nem így megy. A magyar kis- és középvállalkozókat érdekli a munkavállalóik sorsa, mit tud tenni, ha nincs bevétele? Mentőövre vártak, de ez nem érkezett meg. Tömegével kerülnek az utcára a melósok. A gazdasági tanácsadója maga ismerte el, hogy annyian mennek tönkre, hogy nem tudnak vele mit kezdeni. Akkor egy kérdésem van: mihez kellett önnek a felhatalmazási törvény?

Orbán válaszában azt mondta, nem sorolja hosszan azokat a tényeket, amelyek igazolják: Magyarországon olyan gazdasági rendszer működik, amelyben a munkavállalók és a munkaadók meg szoktak egymással egyezni. Azt az osztályharcos felfogást, ami egymásnak akarja fordítani a munkáltatókat és a dolgozókat, nem osztják.

A miniszterelnök hozzátette:

Értem, hogy miről beszélnek, de nem osztályharcra, hanem megegyezésekre van szükség a gazdaságban. A tényekre hívnám fel a figyelmét: a válság idején a legfontosabb mégis csak az ország érdeke volna. Önök nézhették volna a válság kezdetén azt is, hogy mi Magyarország érdeke, de ezt egyetlen sem percig sem tették. Fittyet hánytak arra, hogy válság idején összefogásra és nem pártpolitikára van szükség. Egyetlen dolgot bizonyítottak be, ha az ország bajban van, önökre nem lehet számítani.

Jakab Péter erre úgy reagált, a korlátlan hatalomhoz korlátlan felelősség is társul.

Az ön eddigi felelőssége másfél hónap alatt 51 ezer munkanélküli, ahhoz kért rendkívüli hatalmat, hogy jól tudja kezelni a válságot. Most nem a családdal, hanem a nemzettel kell szolidárisnak lenni. Fizessenek Mészáros-adót azok, akik meggazdagodtak. Munkahelyek tömegeit fogjuk tudni megmenteni. Támogatja?

– kérdezte az ellenzéki képviselő.

Orbán Viktor úgy felelt, a Jobbik az egyetlen olyan párt, amit kilóra megvettek, és erről mindenki tud, ha mégis úgy gondolják, hogy szeretnének adakozni, akkor „beszéljék meg a gazdáikkal, hogy miből és hogyan.

Újdonsült szövetségeseik vörös báróival is válthatnának néhány szót. A Jobbik miért viselkedik úgy, ahogy viselkedik? Önök régóta a baloldal szekerét tolják, a Jobbik már nem Jobbik, hanem Ballik, és az ön vezetése alatt vált azzá, ehhez gratulálok.

Oda kell futni, ahol a labda lesz

Mesterházy Attila MSZP-s képviselő szurkol azért, hogy sikeresek legyenek az intézkedések, és fontosnak nevezte a magyar gazdaság és Magyarország újratervezését, erről kérdezte a miniszterelnököt.

A kormányfő válaszát azzal kezdte, zavarba hozta, hogy az ellenzéki képviselő a válságkezelés sikeréért szurkol.

Sajnálom, hogy az ellenzéken belül ön a szűk kisebbséghez tartozik, de beismerem, hogy az előbb, amikor önt egy kalap alá vettem a Jobbikkal, túllőttem a célon, ezért elnézést kérek. Egyetértek a tekintetben a mondandójával, hogy számos, lezártnak tűnt kérdés nyílt ki újra. Néhány evidensnek vett gazdasági kérdést újragondolhatunk. A kormányzó párt és a kormány készen áll arra, hogy ezekről a kérdésekről egyeztessen, és érdemi megbeszéléseket folytasson. Sohasem oda kell futni, ahol a labda van, hanem oda, ahol majd a labda lesz.

A kormány nem tudja a múltat végképp eltörölni

Arató Gergely DK-s képviselő szóvá tette, hogy a válságkezelő intézkedések nem hatásosak. Mint fogalmazott,

a történelminek mondott munkahelymentő csomagocska épphogy nem menti a munkahelyeket, sőt, amióta bejelentették, újabb ágazatokra terjedt át az elbocsátási hullám. Azt sem tudják megmondani, hogy hány munkanélküli van. Értem, hogy ezt önök nem akarják nyilvánosságra hozni, de hogy akarnak hatékony gazdasági csomagot csinálni, ha be sem vallják az igazságot?

Orbán Viktor csábítónak nevezte, hogy egy erőteljes vitába bocsátkozzon Arató Gergellyel a munkahely-teremtésről, de nem teszi, mert szerinte az sportszerűtlen lenne, mivel jelentős körelőnnyel indulna.

Abban a kormányban, ahol ön is szolgált, foglalkoztak gazdaságpolitikával. Akkor 3,6 millió ember dolgozott, a mostani járvány előtt 4,5 millió ember. Nem érdemes részletekbe menő vitát folytatnunk egymással. Ugyanazokból az adatokból dolgozunk, mint önök, annak európai összevetésben is meg kell állnia a helyét, ez az európai módszertan, a KSH tájékoztatása alapján hozzuk a döntéseket.

Arató szerint nincs szánalmasabb, mint 10 év után a korábbi kormányra mutogatni. Azt érti, hogy van különbség a kabinet neoliberális gazdaságpolitikája és egy balközép gazdaságpolitika között, de azokat az embereket, akik elvesztették a munkahelyüket és albérletüket, ez nem fogja érdekelni.

Orbán megismételte, amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit hoznak létre.

Hogy szánalmas dolog-e a múlt felidézése, ott mi vagyunk körhátrányban, mert mi nem tudjuk a múltat végképp eltörölni. Szívesen felidézzük viszont. Ön itt ült, amikor elvették a 13. havi bért, és igennel szavazott, itt ült, amikor elvették a 13. havi nyugdíjat, és igennel szavazott, itt ült, amikor 3-ról 2 évre csökkentették a gyest, és igennel szavazott, itt ült, amikor az ingatlanadót bevezették, és igennel szavazott, itt ült, amikor a tandíjat bevezették, és igennel szavazott.

Három hónap múlva mindenkinek lesz munkája

Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője arról beszélt, már kibontakozóban van egy tragédia. 50–60 ezer ember lett munkanélküli, és újabb 100 ezer ember kerülhet ilyen helyzetbe.

Sok munkaadó két hónapra tudja tartani a jelenlegi helyzetet. Minimum 6 hónapig kell arra várni, hogy visszatérjenek a bevételek. A munkáltatók sincsenek olyan helyzetben, hogy tárgyaljanak a munkavállalókkal. Gyenge a gazdasági csomag, az álláskeresési járadékot vajon meghosszabbítják-e?

– kérdezte.

Orbán Viktor szerint arról hosszasan lehetne vitázni, hogy ennek a járványnak a gazdasági következményeit ki hogyan látja orvosolhatónak.

Ha megengedi, egyetlen elemére összpontosítanék. Ez a munkanélküli segély és a munka problémája. Aki elveszti az állását, az 3 hónapig segélyt kap, mire az lejár, mindenkinek lesz munkája. Nem lesz olyan, aki ne kapna munkaajánlatot a gazdaságból vagy a magyar államtól.

Minden szükséges eszköz egy heti mennyisége rendelkezésre áll

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő azt mondta, jó lenne válság idején együttműködni, de ennek vannak alapvető feltételei, például az, hogy a kormány nem él vissza a hatalmával, és tisztességesen politizál. A Pesti úti tragédiával kapcsolatban azt mondta, politikai lejáratásra használják az idősotthonban történteket.

Ön szkafanderben járja a kórházakat, mintegy PR-videókat készítve, bizonyára ezeket is otthon varrta, mint azt múltkor elmondta. De épp ma mondta el egy orvos, hogy három maszkot kaptak, a többit az Aliexpressen vették meg saját költségen. Ez nincsen rendben. A kórházaknak pénzre lenne szükségük, nem elvételre

– fogalmazott.

Orbán Viktor azt válaszolta, mindent megtesz annak érdekében, hogy a Pesti úti szabálytalanságok ne uralják el a belpolitikát, amíg a járványon nem vagyunk túl.

Ezért azt javaslom, hogy minden esetben a hatóságok végezzék a dolgukat, tárják fel az eseményeket az ország bármely pontjáról is legyen szó. Érthetővé teszi a helyzetet az a tény, hogy a Pesti úti intézményekből került ki az elhalálozott betegek 10 százaléka. Lesz erről mit beszélni a válság végén. Ami a kórházakban lévő felszereléseket illeti, minden egyes kórházban a védekezéshez szükséges összes eszköz egy heti mennyisége a raktárban rendelkezésre áll. Ezt minden nap ellenőrzöm, minden nap meghallgatom a kórházparancsnokok tájékoztatását. Minden ezzel ellentétes állítás tényszerűen hamis

– felelt a miniszterelnök.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik