Belföld koronavírus

Egy hétig biztosan meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat, csak írásbeli érettségi lesz

Szombattól újabb egy hétre meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat – mondta el a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. Ezt a döntést a következő szerdai kormányülésen újra felülvizsgálják.

Miután a tapasztalatuk az volt, hogy sikeres volt az együttműködés az önkormányzatokkal, ezért az önkormányzatok szombat 0 órától vasárnap éjfélig tartó időre megkapják azt a jogi lehetőséget, hogy saját maguk szabályozzák a közterületek használatának rendjét. A miniszter hozzátette, a kormány eddig 500 milliárd forintot költött a járványügyi védekezésre. A jelenlegi helyzet heti 200 milliárd forintos GDP-csökkenést okoz az országnak.

Az érettségik május 4-én kezdődnek és nagyjából két hétig fognak tartani. Idén csak azok érettségizhetnek, akiknek szüksége van ehhez a továbbtanuláshoz, előrehozott érettségire nem lesz lehetőség. Alapvetően csak írásbeli érettségi lesz, kivéve azoknál a tantárgyaknál, amelyeknél eddig csak szóbeli vizsga volt.

Az érettségi lebonyolítását úgy kell majd megszervezni, hogy egy teremben ne legyen 10 diáknál több és közöttük legalább 1,5 méteres távolság legyen. Gulyás hozzátette, hogy aki úgy dönt, annak nem kötelező most érettségiznie, mert ősszel ugyancsak lesznek vizsgák.

A kormány további döntései:

  • 2020. szeptember 30-ig kell elkészíteni a beszámolókat és az adóbevallásokat. Ezen kívül az online kasszát használó kereskedőknek január 1-jétől biztosítani kell az elektronikus fizetési lehetőségeket.
  • 2020. június 30-ig a SZÉP-kártyára utalt cafeteria után nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni. A rekreációs keret 200 ezerről 400 ezer forintra nő a közszférában, a versenyszférában 450 ezerről 800 ezer forintra.
  • A rozsdaövezetben épülő új lakások építésére, illetve az ottani lakások bérbeadására a 27 százalékos helyett 5 százalékos áfa lesz érvényes.
  • A munkáltatók májustól 7500 forintot egészségügyi hozzájárulási járulékot fizetnek a fizetés nélküli szabadság időtartama alatt a munkavállalók után.
  • Az adóigazgatásban az adózó megbízható minősítését nem lehet megszüntetni, ha a veszélyhelyzet alatt sértette meg adófizetési kötelezettségét.
  • A kormány megerősítette azt a szándékát, hogy a szociális hozzájárulási adó június 1-jétől 2 százalékponttal csökken, 15,5 százalékra.

Ötszáz tesztet biztosítottak a Fővárosi Önkormányzatnak – mondta el Gulyás azzal kapcsolatban, hogy Karácsony Gergely főpolgármester segítséget kért abban, hogy teszteljék az idősotthonok lakóit.

Arra az újságírói kérdésre, hogy fogják-e kötelezően szűrni azokat, akik kórházi kezelésből térnek vissza az idősotthonokba, Gulyás azt válaszolta: „vagy szűrés, vagy karantén, vagy mindkettő.”

Amikor arról kérdezték Gulyást, hogy jó ötlet volt-e járvány idején két kórházigazgató leváltása, a miniszter úgy válaszolt, kormány célja az, hogy a hatékony védekezéshez szükséges feltételeket biztosítsa. Ha valaki nem teljesíti az operatív törzs által előírt kritériumokat, akkor le kell vonni a konzekvenciákat, amelyek a jelen helyzetben szigorúbbak, mint máskor – jelentette ki.

A kormánynak nem célja, hogy komoly változások legyenek a kórházak vezetésében, de az a nagyon határozott kérésünk, hogy az operatív törzs döntéseit a legjobb tudásuk szerint hajtsák végre.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, olyan esetben, ahol aktív (például intenzív) ellátásra, vagy olyan ellátásra, amely csak kórházi körülmények között biztosítható, van szükség, nem lehet hazaküldeni a kórházakból a betegeket. Megjegyezte, hogy nem politikusok, hanem szakemberek (orvosok, virológusok, matematikusok) határozták meg azt az ágyszámot, amelyet felszabadítanak most a magyar kórházakban – erről csütörtökön egy listát is közzétettek.

Úgy nem lehet koronavírusos beteget ellátni, hogy egyik pillanatban még egy egészen más betegséggel küzdő páciens foglalja el az ágyat, a másikban pedig már egy fertőzött – tette hozzá később Gulyás. Amennyiben a járvány berobban és elkezdődnek a tömeges megbetegedések, az lesz a kérdés, hogy lesz-e elegendő ágy. A most meghatározott szám a legrosszabb forgatókönyvnek felel meg – mondta a miniszter.

A kórházakban a teljesítményalapú finanszírozásról a bázisalapú finanszírozásra kell átállni, mert eddig például az elvégzett műtétek után kaptak pénzt az intézetek, de a járvány miatt sok műtét elmarad.

Sikerült a görbét laposítani, ezáltal a csúcspont is később lesz,

ugyanakkor arra kell felkészülni, hogy a járványügyi védekezés még hónapokig fog tartani. Jelenleg úgy tűnik, hogy el lehet kerülni azt a helyzetet, hogy 8000 lélegeztetőgépre legyen szükség, és a pillanatnyilag rendelkezésre álló 2500 gép túlnyomó többsége szabad. A gépek beszerzése zajlik, és ha kell, átképzéssel biztosítják a működtetésükhöz szükséges személyzetet, hangsúlyozta.

A kormányzati és önkormányzati intézkedéseknek köszönhetően sikerült csökkenteni a kontaktok számát, de azt még nehéz megbecsülni, hogy mikor fog elkezdődni az új fertőzések számának csökkentése.

Az egész ország érdeke az, hogy minél előbb iskolába járjanak a gyerekek, felpörögjön a gazdaság, megnyissanak az éttermek, visszatérjünk a normálisabb élethez, tette hozzá Gulyás Gergely. Elmondta azt is, hogy vizsgálják annak a lehetőségét, hogy további területeken is bevezessék a járulékmentességet.

Gulyás tisztázta azt is, hogyan fog visszaépülni a 13. havi nyugdíj:

az első évben a 13. havi nyugdíj negyedét, a második évben a felét, a harmadik évben a háromnegyedét kapják meg az érintettek, és a negyedik évben már a teljes havi összeget. 

A kormány az Agrárminisztériumtól 20 milliárd forintot, a Belügyminisztériumtól 28 milliárdot, Pénzügyminisztériumtól 21 milliárdot, a külügyminisztériumtól 22 milliárdot, az Emmitől 83 milliárdot, a kabinetirodától 46 milliárdot, a kormányirodától 854 millió forintot von el. Ezen kívül Paks II esetében elmarad a tőkeemelés, ez 37 milliárd forintos spórolás. A megtakarított pénz a járványvédelmi és a gazdaságvédelmi alapba kerül.

A kormányinfón elhangzott az is, hogy a kormány saját halottjának tekinti Fekete Györgyöt, a Magyar Művészeti Akadémia volt elnökét.

Kiemelt kép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik