Belföld koronavírus

Lezárják Magyarország határait, minden rendezvényt betiltanak, háromkor zárnak az éttermek

Láthatatlan és ismeretlen ellenséggel állunk szemben – kezdte napirend előtti felszólalását Orbán Viktor hétfőn a parlamentben. Jelenleg 37 gyógyszercég dolgozik azon, hogy kifejlessze a koronavírus elleni vakcinát, egyelőre sikertelenül, tette hozzá a miniszterelnök. A kormány magyar virológusokból álló munkacsoportja figyelemmel követi a fejleményeket.

A vírus ellen nem csak vakcina, hanem globális megoldás sincs, ezért minden ország egyedileg dolgozza ki a teendőket – jegyezte meg a miniszterelnök.

A védekezés során konzultálunk mindenkivel, mindenekelőtt a szomszédainkkal

– közölte a kormányfő, hozzátéve, különösen fontos az Ausztriával való együttműködés, „ezért az osztrák intézkedéseket igyekszünk minél előbb átültetni a gyakorlatba.”

Az élet az elkövetkezendő hónapokban nem olyan lesz, ahogy megszoktuk

– mondta Orbán megköszönve az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók munkáját. Ezért mindenkit arra kért, hogy segítsék a munkájukat.

Magyarország eddig az egyedi megbetegedések időszakában volt, de a következő napokban át fogunk lépni a csoportos megbetegedések szakaszába, ezért mérsékelni kell a vírus terjedésének sebességét, mondta A miniszterelnök felsorolta az erre irányuló eddigi intézkedéseket, mint az országba történő belépés korlátozását, illetve a karantén bevezetését, valamint a rendezvények létszámtól függő szabályozását, az iskolák bezárását.

Hétfőtől azonban újabb intézkedéseket vezetnek be:

  • Magyarország határait a személyforgalom előtt lezárják – csak magyar állampolgárok léphetnek be az országba,
  • hétfő éjféltől a rendezvényeket általánosan betiltják, sportrendezvényeket is legfeljebb zárt kapuk mögött lehet megtartani,
  • a kávézók, éttermek, boltok 15 óráig tarthatnak nyitva, az élelmiszerboltokat, a drogériákat és a patikákat nem érintik a korlátozások.
  • Bezárnak az eddig még nyitva tartó színházak, mozik is.

Ezen felül arra kérik a 70 év felettieket, hogy ne hagyják el a lakásukat, az önkormányzatokat pedig arra, hogy mindenkit segítsenek.

A világjárványnak már most súlyos gazdasági következményei is vannak – mondta Orbán, aki egyben közölte, hogy az egész magyar gazdaság bajba kerül, de nem egyszerre.

Vannak a gazdaságnak olyan szektorai, ahol a baj már bekopogtatott az ajtón

– fogalmazott a miniszterelnök, majd felhívta a figyelmet arra, hogy felkérte a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoportot vezető Bártfai-Mager Andreát, hogy a bajba jutott ágazatok képviselőivel konzultáljon, javaslataikat, kéréseiket begyűjtse.

Orbán azt ígérte, a következő napokban gyors intézkedéseket hoznak, a következő hetekben pedig a munkahelyek megvédésre összpontosítanak majd.

Arra kérünk minden munkaadót és munkavállalót, hogy tegyenek személyes erőfeszítéseket

– jelezte. Mint mondta: a költségvetéseket is újra kell tervezni, ennek a munkának a koordinálása Varga Mihály pénzügyminiszter feladata.

Orbán elmondta továbbá, hogy felvette a kapcsolatot a Magyar Nemzeti Bank elnökével, mert más európai országokhoz hasonlóan nálunk is szükség lesz monetáris eszközökre is a válság kezelése érdekében, jegyezte meg.

Az ellenzéki képviselők felszólalásai után Orbán leszögezte:

a védekezéshez szükséges minden költségvetési forrás rendelkezésre áll.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik