Belföld koronavírus

Május végéig biztosan marad a digitális oktatás, vidéken eltörlik a kijárási korlátozást

50 nap megfeszített munkájának köszönhetően olyan helyzetben vagyunk, hogy az egészségügy akár a tömeges megbetegedések kezelésre felkészült. A számok kedvezőek világviszonylatban is – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón, a kormány tegnapi döntéseit ismertetve. Fokozatosan, szigorú menetrend mellett, a területi különbségekre tekintettel újraindul az élet – döntött a kormány.

A döntés az idősek védelmére és a területi különbségekre figyelemmel van. Az összes fertőzött 70 százaléka Budapesten és Pest megyében van, és az összes halott 70 százaléka Budapesten. Ezért minden korábbi korlátozás, amit pár hete hoztak, az Budapesten és Pest megye néhány járásában változatlanok maradnak – mondta a miniszter.

Május 4-től:

Az időseket arra kérik, hogy csak a legszükségesebb időszakban hagyják el otthonukat. A boltokban a 9-12 közötti sávban továbbra is csak ők vásárolhatnak.

Mindenki kötelezően takarja el a száját a boltokban és a közlekedésben, maszkkal, sállal. Másfél méteres távolságot kell tartani.

Tantermen kívüli digitális oktatás május végéig biztosan fennmarad. Utána meglátják.

Marad az ingyenes parkolás az egész országban.

A rendezvénykorlátok érvényben maradnak továbbra is: augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet tartani az országban.

Vidéken a kijárási korlátozásokat eltörlik, de lazább szabályok lesznek. Ennek keretében:

  • Az éttermek, kávézók, szállodák kerthelyiségében lehet tartózkodni, fogyasztani.
  • Az üzletek korlátozás nélkül nyitva lehetnek vidéken.
  • Strandok, állatkertek, szabadtéri múzeumok kinyithatnak.
  • A profi és amatőr tömegsportban engedélyezik az edzést.
  • Szolgáltatások korlátozások nélkül nyújthatóak.
  • Esküvő, temetés a korábbi szabályok szerint megtartható lesz, tehát a távolságtartással.

Az egészségügy a felkészültség állapotába került, május 4-étől feloldják a magánegészségügy korlátozásait, többek között azért, hogy tehermentesítsék az állami ellátást, amely szintén mentesül bizonyos korlátozások alól. Utóbbit négy, később ismertetett lépéssel teszik meg. Változtatnak az adatközlésen is: hétfőtől a megbetegedésekről és halálozásokról már területi bontásban tájékoztatnak.

Gulyás Gergely elmondta: az érettségi lebonyolítható, azonban csak írásbeli vizsgák lesznek, kivéve azokat a tárgyakat, amelyeknél ez elképzelhetetlen. A vizsgáknál egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó lehet, ennek adottak a feltételei.

Kiemelte: a kormány örömmel állapította meg, hogy az Európai Bizottság véleményezte a veszélyhelyzet idején hozott magyar jogszabályokat és arra jutottak, hogy azok összhangban állnak az uniós értékekkel. Gulyás Gergely szerint aggasztó, hogy az ellenzék hangulatot keltett az Európai Néppártban Magyarországgal szemben, a néppárt elnökétől bocsánatkérést várnak.

Egyszerűsítenek a közigazgatáson: ha valaki bejelenti egy tevékenység megkezdését és a hatóság azt kifejezetten nem tiltja meg nyolc napon belül, akkor el lehet kezdeni a tevékenységet.

A miniszter szerint előkészítetlen a fővárosi sebességcsökkentési terv

Előkészítetlennek nevezte a miniszter a Karácsony Gergely főpolgármester által meglebegtetett tervet, miszerint a fővárosban csökkentenék a sebességhatárokat, 70-ről 50-re, ahol 50 van most, ott 30 kilométer per órára.

Déli Városkapu-projekt: Továbbra is határozott terv, és ebben összhang van a főváros korábbi és mostani vezetése, valamint a kormány között.

Újságírói felvetésre szóba került az uniós bíróság főtanácsnoki indítványa, Gulyás Gergely szerint a kormány az abban foglaltak ellenére úgy látja, hogy a tranzitzóna bevált a déli határon. Szerinte annak, hogy ki jöhet az Európai Unióba és ki nem, a határon, de leginkább Európán kívül kell eldőlnie. Szintén a sajtó kérésére reagált Kövér László házelnök szavaira, miszerint az ellenzék nem tagja a nemzetnek. A miniszter magyarázata szerint Kövér László rendkívül visszafogottan beszél az ellenzékről, ahhoz képest, hogy az ellenzék hogyan fogalmaz a kormánnyal kapcsolatban. A miniszter szerint az ellenzék azzal töltötte az elmúlt heteket, hogy Brüsszelbe járt az országot feljelenteni.

Az egészségügyi felkészülés sikeres volt. Ebben kulcsszerepe volt a szakma vezetésének – mondta a miniszter.

Elrendelték az összes idősotthonban a tesztelést

Elrendelik-e az összes idősotthonban a tesztelést? Igen, tegnap erről döntött a kormány.

Lemondjuk-e a következő 2-3 év világsport-eseményeit – tették fel a kérdést. A miniszter válasza szerint a kormány optimistább, mint sokan. Magyarország célja, hogy amikor már biztonságos körülmények lesznek, akkor visszatérjen a turizmus, Budapest minél több rendezvénynek, konferenciának adjon otthont.

Reggel számoltunk be róla, hogy a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetője arra utasította több intézmény igazgatóját is, hogy vágják vissza a felvett diákok létszámát, így sok olyan diák maradt hoppon, akik arra számítottak, hogy felvételt nyertek. Gulyás Gergely az üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott: világos szempontokat kell megjelölni az iskolákban, kit vesznek fel, kit nem. A szakmai kereteket előzetesen kell megállapítani, szakmai kritériumok, utólagosan nem lehet megváltoztatni.

A kormány megpróbálja a belföldi turizmust azzal segíteni, hogy ne kelljen idegenforgalmi adót fizetni a magyar turistáknak, az állam ugyanakkor kifizeti a rá eső részét. Valószínűleg kisebb késéssel, de a belföldi turisztikai szezon el fog indulni, de számítani kell a külföldi vendégek elmaradására. A magyarok külföldi nyaralásával kapcsolatban Szentkirályi Alexandra úgy fogalmazott: egyeztetésre van szükség egyebek mellett a többi uniós országgal, azonban mindenkit arra bíztat, hogy a nyaralást töltsék belföldön, így is támogatva az idegenforgalmat, vendéglátást. Május 19-én nyújtja be a pénzügyminiszter a jövő évi költségvetést, egyelőre nem ismert, hogy mekkora államadóssággal.

Templomok, Mészáros Lőrinc

Templomok megnyitása: nem zárták be a templomokat, de az egyházak azt a döntést hozták pár hete, hogy nem tartanak istentiszteletet. Nincs tehát elvi akadálya az istentiszteleteknek, de az a kormány kérése, mondta Gulyás, hogy másfél méter távolságot tartsák meg egymástól a részt vevők.

Közmunkaprogram bővítéséről általánosságban beszélt a miniszter. Korábban volt, hogy 230 ezren is voltak egyszerre közmunkások, most 83 ezren vannak, de biztosan nőni fog a munkanélküliek száma, ezért lehet bővíteni a közmunkaprogramot, ha szükséges.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels bejelentésével kapcsolatban, miszerint akár a foglalkoztatottak felét elküldhetik, Gulyás úgy fogalmazott: nem csak erre a cégre igaz ez a tendencia, más, a turizmusban érdekelt cégeknél akár rosszabb számok is lehetnek, ugyanis ez a szektor munka nélkül maradt. Az RTL Klub azon kérdésére, hogy a Mészáros-érdekeltség kap-e valamilyen állami segítséget, a miniszter nem válaszolt.

A multinacionális cégeknek ki kell venniük a részüket a közteherviselésből, ezért indokolt ezen cégek plusz adóztatására, amire korábban az EU is zöld utat adott Magyarországnak, emelte ki Gulyás azzal kapcsolatban, hogy a kiskereskedelmi különadót a válság után is fenntartják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik